– Jeg tenkte at det kunne passe i mørketida

Kvenrosa lyser i mørket i Vadsø. Et kunstprosjekt sørger for at to animasjoner med det velkjente symbolet fra kvenflagget skal lyse opp i fjorten dager.

Maija iisa Björklund og Karolin Tampere

Kunstner Maija Liisa Björklund og Karolin Tampere fra Nordnorsk kunstnersenter foran en av animasjonene som er å se i Vadsø.

Foto: Sidsel Vik / NRK

Animasjonen KIILUUT / GLØDE / GLOWING vises på biblioteket og i Rådhusgata fra 30. januar til 14. februar. Utgangspunktet er symbolet med solrosa, aurinkonkukka, som er sentral i det kvenske flagget.

Maija Liisa Björklund er kunstneren som står bak prosjektet. Hun er fra Tromsø, men halvt finsk og halvt norsk.

Det er del av kunstprosjektet 10(00) vuotta tekkeilä II / 10 (00) Years In the prosjekt f10 (00). Det starta i 2017 og fortsatte med en workshop høsten 2020.

Karolin Tampere og Maija Liisa Björklund

Karolin Tampere fra Nordnorsk kunstnersenter hjelper kunstner Maija Liisa Björklund med det tekniske.

Foto: Sidsel Vik / NRK

Kvenrosa og treskjæring blir kunst

Prosjektet er initiert av Troms og Finnmark fylkeskommune. Satsingen heter «Kvensk/norskfinsk tradisjonskunnskap i møte med ny tid». Det gjennomføres i samarbeid med Nordnorsk kunstnersenter.

– I det samarbeidet har vi valgt å jobbe med ulike samtidskunstnere. Første kunstner ut er Maija Liisa Björklund, sier kurator Karolin Tampere fra Nordnorsk kunstnersenter.

Idéen blei presenterte i 2017 i Vadsø. Björklund fikk spørsmål om å utvikle dette videre.

Animasjon av kvenrosa Vadsø sentrum vinter 21

Animasjonen Kiiluut / Gløde / Glowing vises i Vadsø sentrum i 14 dager, et koronavennlig kunsttilbud, sier arrangørene.

Foto: Sidsel Vik / NRK

– Og da blei det en fantastisk workshop sammen med treskjærer og kunstner Arild Wara. Det har blitt en animasjon som heter Kiiluut/Gløde/Glowing, sier Tampere.

Maija Liisa, hvorfor valgte du å lage en animasjon ut av denne workshopen?

– Jeg tenkte det var en fin måte å bruke materialet fra workshopen på og vise det fram. Og at det kunne passe i mørketida. Det var ikke tilfeldig at det var nå i januar.

Lang tradisjon i Vadsø

Solrosa har vært brukt i tradisjonelle treskjæringer i ulike former og variasjoner. Den finnes på gjenstander fra det kvenske området og fra Tornedalen.

Kvenflagget ved NRK

Aurinkokukko, solrosa, i kvenflagget er inspirasjonen i prosjektet.

Foto: Laila Lanes / NRK

Maija Liisa hadde en tanke om å bringe dette inn i kunsten nettopp her i Vadsø. Her står det kvenske/norskfinske sterkt. Björklund sier alle har sitt perspektiv, sin historie og sin måte å definere seg sjøl på.

– Kunsten kan snakke om ting på en annen måte. Kanskje på en måte som ikke formanende eller påtrengende. Selv om en animasjon i byrommet selvfølgelig er også det da, legger hun til.

Et planlagt arrangement på biblioteket I forbindelse med visningen av Kiiluut/Gløde/Glowing måtte avlyses på grunn av pandemien. I stedet er det blitt et radioprogram laga i samarbeid med Quæncast i Vadsø. Denne vil bli tilgjengelig via Varangermuseum og NNKS sine websider.