Hopp til innhold

Det blir Paaskiviikko – kvenkulturfestival – likevel

Kvenkulturfestivalen Paaskiviikko som skulle gå av stabelen denne uka, var på vei til å bli avlyst, men så tok arrangørene grep.

Fra filming på Hottigården til Paaski kvenkulturfestival

Filming av Hottigården pågikk i forrige uke da festivalledelsen fikk en travel tid med å gå på plass digitale arrangementer og presentasjoner.

Foto: Pål Vegard Eriksen / Halti kvenkultursenter

Nå blir det likevel festival, digitalt, sier daglig leder ved Halti kvenkultursenter, Pål Vegard Eriksen.

– I og med at vi ikke kan ha fysiske arrangement på grunn av koronasituasjonen, så har vi satt opp et digitalt program. Vi skal vise fram både digitale produksjoner, dokumentarer og filmer som omhandler det kvenske, sier han.

Travelt med nye produksjoner

Det gjelder tidligere produksjoner som noen av Anstein Mikkelsens filmer. Og det gjelder ikke minst nye produksjoner som Halti kvenkultursenter har jobba på spreng for å få ferdig til visning under festivaluka.

Det er laga en presentasjon av Hottigården i Skibotn, av Tørfoss kvengård i Nordreisa og av noen av de kvenske språksentrene. Disse skal vises.

Pål Vegard Eriksen

– Vi har måtta snu om på alle steiner som var lagt midt i mars, sier daglig leder ved Halti kvenkultursenter, Pål Vegard Eriksen.

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK

Og det er laga et eget opplegg rundt Paaskimatka, en språkturné for femteklassinger som festivalen normalt reiser rundt med.

– Når vi ikke kan reise rundt har vi laga en digital produksjon som vi skal vise hver dag i løpet av uka sånn at det skal være mulig for skolene å være med på det opplegget likevel.

Alt dette skal vises i løpet av uka på Paskiviikkos Facebookkonto. Eriksen sier de fortsatt jobber med programmet. De er litt seint ute på grunn av usikkerhet rundt koronasituasjonen, men noe blir det.

– Sånn som det ser ut nå blir det 5–6 visninger per dag gjennom hele uka.

Og det blir også kvensk gudstjeneste i Nordreisa kirke på søndag, og den blir ikke digital.

Filming på Hottigården

Hottigården i Skibotn, som eies av Skibotn Kven- og finneforening, skal presenteres digitalt under Paaskiviikko.

Foto: Pål Vegard Eriksen / Halti kvenkultursenter

Mor Gustava «til filmen»

Trine Strand skulle egentlig vise sin forestilling Mor Gustava, som også blei vist i fjor på Skjervøy. Men sånn gikk det ikke, forteller hun.

– Forestillinga er faktisk blitt filma. Så hun skal vises digitalt, sier hun.

Hvordan har det vært å filme forestillinga?

– Ja, … det er litt rart å stå på en scene uten publikum. Samtidig syns jeg det gikk bra, jeg er veldig fornøyd med resultatet.

Filminga skjedde på scenen på Senter for nordlige folk i Manndalen og det er Ørjan Marakatt Bertelsen som har stått for den.

Trine Strand

Trine Strand skulle vise sin forestilling Mor Gustava, nå er forestillingen i stedet blitt filma og skal vises på Facebook.

Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen

Hva syns du om at det blei en sånn løsning når det gikk mot avlysning av Paaskiviikko?

– Jeg er veldig glad for at det blei forestilling likevel. Jeg har jo hatt flere avlysninger og det å kunne gjøre det digitalt syns jeg blei en veldig fin løsning. Samtidig så har Ørjan som filmer lagt til masse fine bilder som han har og forestillinga blei veldig fin.

Forestillinga skal også vises på Kvenkulturfestivalen i Vadsø i september.

Nyttig erfaring

Pål Vegard Eriksen sier koronasituasjonen har gitt noen utfordringer.

– Vi har måtta snu om på alle steiner som var lagt midt i mars. Vi starta på en måte på nytt og så tok det litt tid før vi fikk landa det vi trengte å få på plass.

Blant anna måtte de få tak i kompetanse til å foreta filmingen og de har vært veldig involvert i både filming og redigering.

– Det har vært en travel tid nå for å klare å få dette til, sier han.

– Hvorfor bestemte dere dere for å prøve å få til noe digitalt når Paaskiviikko egentlig blei avlyst?

– Vi har jo Paaskiviikko for å synliggjøre kvensk språk og kultur og historie, det er jo det som er hovedbeskjeftigelsen vår. Da vi ikke kunne gjøre det på den normale måten måtte vi tenke på hvordan vi kunne gjøre det annerledes, sier han.

Unger synger på Paaskiviikko

Synliggjøring av kvensk språk og kultur er viktig for Paaskiviikko, her fra fjorårets festival.

Foto: Laila Lanes / NRK

Samtidig er det en ny og spennende erfaring for dem, kanskje noe de kan gjøre mer av i framtida om det lykkes.

– Det kan jo hende at vi når ut til flere – og andre – enn de som normalt møter opp på arrangementene. Så det blir spennende å se hvordan det går, det blir en nyttig erfaring for oss.

Nå håper han folk finner veien til deres facebookside denne uka og følger programmet som slippes der.