Hopp til innhold

Bli kjent med kvenske påsketradisjoner

Kanskje du vil teste ut «Nannas kvenske ovnspannekake» denne påsken?

Illustrasjon: TOMI VAARA, NRK / Bilde: ARNE HAUGE, RUIJAN KAIKU

Illustrasjon: TOMI VAARA, NRK / Bilde: ARNE HAUGE, RUIJAN KAIKU

Vi har snakket med kvenske mateksperter for å for å bli bedre kjent med kvenske mattradisjoner.

Kvensk tekake | Uuninsisuspannukakku

Kvænkokken, Stig Arnt Arvola, baker kvensk tekake.

Kvensk tekake, uuninsisuspannukakku, toppes med kanel og sukker.

Foto: Skjermbilde fra "Norge nå" / NRK

En av de er kvenske Nanna Salamonsen (84) fra Børselv.

Hun husker godt hvordan hennes bestemor bakte uuninsisuspannukakku, kvensk ovnspannekake, også kalt kvensk tekake.

– Hun lagde uuninsisuspannukakku, en kringledeig, med kanel og farinsukker på toppen. Du pensler den med smeltet margarin så sukkeret og melet holder seg på, forklarer Nanna Salamonsen.

Børselving og kven Nanna Salamonsen.

KVENSKE PÅSKETRADISJONER: Nanna Salamonsen (84) forteller om minner fra påsken.

Foto: Arne Hauge / Ruijan Kaiku
Under "Norge nå" i 2018 lærte kvænkokken, Stig Arnt Arvola, hele Norge hvordan å lage kvensk tekake.

Under «Norge nå» i 2018 lærte kvænkokken, Stig Arnt Arvola, hele Norge hvordan lage kvensk tekake.

Kangoskaker | Kangoskakkoja

Kangoskaker ble tradisjonelt laget i kvenske bosettingsområder, og det hevdes at oppskriften har sin opprinnelse i Tornedalen. Dette skriver Halti kvenkultursenter deres nettsider.

Boller, rundstykker og surdeigsbrød

Boller

Nybakt bakst smaker ekstra godt til påskekosen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Folk var for det meste ute. De gikk tur, og besøkte venner og familie, sier Nanna.

Hun forteller at det tradisjonelt ble bakt mye annen gjærbakst i påsken, som rundstykker og boller.

Kvænkokken, Stig Arnt Arvola har et tips til alle som baker surdeigsbrød.

– Bruk rømmekolle i starteren.

Rømmekolle | Fiili

Fra Rømmekollefestival i Vadsø i 2015.

– Jeg har fine barndomsminner fra barndommen, der vi surdeigsbrød, spekkalaks fra Neiden, rømmekolle med sukker og rabarbra (suppe og grøt) en var brukt i jordbruk på sommeren.

Dette sier Stig Arnt Arvola, også kjent som kvænkokken.

Han sier rømmekolletradisjon står sterkt i den kvenske mattradisjonen.

– Det var en måte de kunne ta vare på melka på. Kvenene hadde ikke så mye tradisjon med å lage ost, forklarer Arvola.

Rømmekolle ble spist til alle måltider, legger han til.

Han sier melka syrner på en spesiell måte, og kunne dermed oppbevares i kjøkkenskap.

– Jeg er jo kjent som kvænkokken. Og har min egen vri på hjemmelaget rømmekolle.

Nå kan du også lage kvænkokkens rømmekolle hjemme, bare følg oppskriften.

Nå kan du også lage kvænkokkens rømmekolle hjemme, bare følg oppskriften under.

Foto: Privat

Arvola forteller at det før ble brukt tettegress for å få rømmekollen til å tykne. Han har også hørt om andre bruker brunsnegler.

– Det var en dame i Austertana som tok vare på en snegle hele vinteren, for å lage rømmekolle, hun la sneglen oppi melka over natta, så begynte den å tykne.

Han forklarer at melka trenger en viss temperatur for å bli rømmekolle. Om temperaturen er for lav, får du en annen type melkesyrebakterie, den gode bakterien trenger varme.

– Rømmekolle-basen kan gjenbrukes, og blandes med helmelk. Jeg ville brukt den finske rømmekollen, viili, som en starter. Om du ikke har tilgang på de to ovennevnte tykningsmidlene.

Kokken kommer med et siste tips, før han deler sin oppskrift med NRK, slik at flere kan kose seg med rømmekolle denne påsken.

– Bruk honning i stedet for sukker på toppen.

Tørka kjøtt grillet på bålet

– Nå for tiden griller de fleste pølser på bålet i påsken, sier Karin Larsen, språk- og kulturmedarbeider på Kvensk institutt.

Karen Larsen

Karin Larsen, språk- og kulturmedarbeider på Kvensk institutt.

Foto: Privat

Kanskje du i år skal bytte ut grillpølsen med tørka kjøtt?

Kulturmedarbeideren forteller at kvener pleide å spise tørka kjøtt grilla på bålet.

Bokna kjøtt av lammeribbe. Den ble saltet og hengt opp til tørk, så stekt på bålet, forklarer Larsen.

Daglig leder på Davvi álbmogiid guovddáš / Senter for nordlige folk, Svein Leiros, sier at det også er mulig å grille tørka sidebein av lam, eller lammeribbe.

– Vi kalte det for sidebein i Lyngen. Det er litt som pinnekjøtt, men litt annen variant.

Svein Leiros, daglig leder Senter for nordlige folk

Svein Leiros, daglig leder Senter for nordlige folk.

Foto: Laila Lanes / NRK

Bokna fisk

Bacalao

Klassisk bacalao passer godt til et festmåltid i påskenø

Foto: Kristin Eriksen / NRK

Boknafisk er typisk mat i Nord-Norge.

– Det er jo ikke typisk påskemat, men det er en sesongbasert råvare, og det er sesong for boknafisk nå, sier Leiros.

Lammelår

Lammelår

Mange lager lammelår til påske.

Foto: Nyhetsspiller

– Veldig mange kvener lager lammelår – slik som «alle andre», sier Karin Larsen fra Kvensk institutt.

– Bokna lammelår er også en populær matrett her i nord, sier Leiros.

Gorpi grillet på bålet

I tillegg til lammekjøtt er reinkjøtt fint å bruke i påsken, sier Svein Leiros.

– Noen røyker jo reinkjøtt selv.

Hans tips til påsken er gorpi.

– Den kan stekes på panna eller over bålet. Enkel og god turmat, sier han.

Pizza stekt på pizzastein i grill

Hva med å lage pizza ute på bålet og samtidig lære noen kvenske ord?

Guttene i Manndalen koser seg når de får pizza servert ute på «kventunet», fordi pizza stekt i en skikkelig bakerovn, blir ekstra sprø og smaker veldig godt. Og hvordan sier man «pizza er godt» på kvensk?

Guttene i Manndalen koser seg når de får pizza servert ute på «kventunet», fordi pizza stekt i en skikkelig bakerovn, blir ekstra sprø og smaker veldig godt. Og hvordan sier man «pizza er godt» på kvensk?

Både Nanna Salamonsen og Karin Larsen hos Kvensk institutt, forteller at veldig mange kvener var læstadianere. I Børselv hadde de tradisjon med forsamlinger i private hjem eller i forsamlingshus og kirken.

– De fikk besøk av predikanter, mange ganger fra Finland, som holdt disse forsamlingene. De som hadde størst hus holdt som oftest forsamlingen, forteller Salomonsen.

Hun sier at det også ble bakt forskjellige formkaker i påsken. Kanskje Kvensk tekake ble servert på slike forsamlinger?