Vi har snakket med kvenske mateksperter for å for å bli bedre kjent med kvenske mattradisjoner.
Kvensk tekake | Uuninsisuspannukakku
En av de er kvenske Nanna Salamonsen (84) fra Børselv.
Hun husker godt hvordan hennes bestemor bakte uuninsisuspannukakku, kvensk ovnspannekake, også kalt kvensk tekake.
– Hun lagde uuninsisuspannukakku, en kringledeig, med kanel og farinsukker på toppen. Du pensler den med smeltet margarin så sukkeret og melet holder seg på, forklarer Nanna Salamonsen.
Kangoskaker | Kangoskakkoja
Kangoskaker ble tradisjonelt laget i kvenske bosettingsområder, og det hevdes at oppskriften har sin opprinnelse i Tornedalen. Dette skriver Halti kvenkultursenter deres nettsider.
Boller, rundstykker og surdeigsbrød
– Folk var for det meste ute. De gikk tur, og besøkte venner og familie, sier Nanna.
Hun forteller at det tradisjonelt ble bakt mye annen gjærbakst i påsken, som rundstykker og boller.
- Har du noen gang prøvd å lage rundstykker på bål? Prøv å steke rundstykker i en gryte denne påsken.
Kvænkokken, Stig Arnt Arvola har et tips til alle som baker surdeigsbrød.
– Bruk rømmekolle i starteren.
- Før du kan bake surdeigsbrød må du få tak i surdeig eller lage din egen surdeig. Det tar syv dager, og oppskriften finner du her.
Rømmekolle | Fiili
– Jeg har fine barndomsminner fra barndommen, der vi surdeigsbrød, spekkalaks fra Neiden, rømmekolle med sukker og rabarbra (suppe og grøt) en var brukt i jordbruk på sommeren.
Dette sier Stig Arnt Arvola, også kjent som kvænkokken.
Han sier rømmekolletradisjon står sterkt i den kvenske mattradisjonen.
– Det var en måte de kunne ta vare på melka på. Kvenene hadde ikke så mye tradisjon med å lage ost, forklarer Arvola.
– Rømmekolle ble spist til alle måltider, legger han til.
Han sier melka syrner på en spesiell måte, og kunne dermed oppbevares i kjøkkenskap.
– Jeg er jo kjent som kvænkokken. Og har min egen vri på hjemmelaget rømmekolle.
Arvola forteller at det før ble brukt tettegress for å få rømmekollen til å tykne. Han har også hørt om andre bruker brunsnegler.
– Det var en dame i Austertana som tok vare på en snegle hele vinteren, for å lage rømmekolle, hun la sneglen oppi melka over natta, så begynte den å tykne.
Han forklarer at melka trenger en viss temperatur for å bli rømmekolle. Om temperaturen er for lav, får du en annen type melkesyrebakterie, den gode bakterien trenger varme.
– Rømmekolle-basen kan gjenbrukes, og blandes med helmelk. Jeg ville brukt den finske rømmekollen, viili, som en starter. Om du ikke har tilgang på de to ovennevnte tykningsmidlene.
Kokken kommer med et siste tips, før han deler sin oppskrift med NRK, slik at flere kan kose seg med rømmekolle denne påsken.
– Bruk honning i stedet for sukker på toppen.
Tørka kjøtt grillet på bålet
– Nå for tiden griller de fleste pølser på bålet i påsken, sier Karin Larsen, språk- og kulturmedarbeider på Kvensk institutt.
Kanskje du i år skal bytte ut grillpølsen med tørka kjøtt?
Kulturmedarbeideren forteller at kvener pleide å spise tørka kjøtt grilla på bålet.
– Bokna kjøtt av lammeribbe. Den ble saltet og hengt opp til tørk, så stekt på bålet, forklarer Larsen.
Daglig leder på Davvi álbmogiid guovddáš / Senter for nordlige folk, Svein Leiros, sier at det også er mulig å grille tørka sidebein av lam, eller lammeribbe.
– Vi kalte det for sidebein i Lyngen. Det er litt som pinnekjøtt, men litt annen variant.
Bokna fisk
Boknafisk er typisk mat i Nord-Norge.
– Det er jo ikke typisk påskemat, men det er en sesongbasert råvare, og det er sesong for boknafisk nå, sier Leiros.
Lammelår
– Veldig mange kvener lager lammelår – slik som «alle andre», sier Karin Larsen fra Kvensk institutt.
- Lammelår stekt i ovnen er en festmiddag og tradisjonell påskemat om våren.
– Bokna lammelår er også en populær matrett her i nord, sier Leiros.
Gorpi grillet på bålet
I tillegg til lammekjøtt er reinkjøtt fint å bruke i påsken, sier Svein Leiros.
– Noen røyker jo reinkjøtt selv.
Hans tips til påsken er gorpi.
– Den kan stekes på panna eller over bålet. Enkel og god turmat, sier han.
- Skal du tilbringe påsken med familien i år? Her er et kvensk eventyr for de aller minste: Hør eventyret om hvorfor bjørnen ikke har hale på kvensk.
Pizza stekt på pizzastein i grill
Hva med å lage pizza ute på bålet og samtidig lære noen kvenske ord?
- Prøv å lage turpizza med egen vri: Stek pizzaen på stormkjøkken eller på panne over bålet.
Både Nanna Salamonsen og Karin Larsen hos Kvensk institutt, forteller at veldig mange kvener var læstadianere. I Børselv hadde de tradisjon med forsamlinger i private hjem eller i forsamlingshus og kirken.
– De fikk besøk av predikanter, mange ganger fra Finland, som holdt disse forsamlingene. De som hadde størst hus holdt som oftest forsamlingen, forteller Salomonsen.
Hun sier at det også ble bakt forskjellige formkaker i påsken. Kanskje Kvensk tekake ble servert på slike forsamlinger?