Hopp til innhold

Laga forestilling om sin tippoldemor

Musiker Trine Strand var spent på hvordan fjerde- og femteklassinger ville ta imot forestillingen om hennes tippoldemor, ville de finne det interessant nok?

Trine strand og barn på Skjervøy barneskol

Etter forestillingen kom det mange spørsmål fra engasjerte og nysgjerrige unger som ville vite mer om Trine og om kvenene.

Foto: Laila Lanes / NRK

Trine Strand fra Balsfjord fikk vite om sin kvenske tippoldemor for tre år siden, da skrev hun låten Mor Gustava. Nå har hun skrevet en hele forestilling.

Nå står hun i en gymsal på Skjervøy barneskole sammen med musiker Marius Nilsen. Hun skal fange oppmerksomheten til 40–50 fjerde– og femteklassinger som kommer strømmende inn i salen, ikke helt lydløst. Vil det gå?

Musikken starter og Trine begynner å fortelle.

– Heile livet har æ vesst at han bestefar hadde samiske røtter, starter hun. – Men lite vesste æ om min bestemor.

Og så kommer historien om hvordan hun fant ut om bestemora fra Kjøllefjord og hennes opprinnelse. At hennes bestemor igjen het Gustava Mikkelsdatter Lusua.

– Og bak navnet hennes står det at ho va kvæn, forteller Trine og fortsetter:

– Og da skjedde det nokka, ......plutselig kom ei lita jente til meg.

Trine Strand og Marius Nilsen

Marius Nilsen og Trine Strand fanga oppmerksomheten til rundt 50 barneskoleelever med sin fortelling om hennes tippoldemor Gustava Mikkelsdatter Lusua, som var kven.

Foto: Laila Lanes / NRK

Og ungene sitter musestille og lytter.

Måtte lage forestilling

Funnene Trine hadde gjort om sin tippoldemor gjorde henne veldig nysgjerrig.

– Jeg tenkte bare at: vet du hva, jeg må gjøre noe med Mor Gustava! Og da blei det sang først og når er det blitt en forestilling, sier hun.

Selv har hun kjent mye på hva det har gjort med henne å finne ut dette, og i dag sier hun at hun kjenner en stolthet over å være kvensk.

– Hvordan er det å stå der og fortelle om det som har vært så ukjent for oss?

– Jeg føler at det er stort.

Ivrige unger

Etter forestillingen setter Trine seg sammen med ungene.

«Hva er kvensk egentlig? Når fikk du vite at du er sånn kven? Bodde kvenske folk i Norge? Kommer de fra Norge?», spørsmålene var mange.

Men mange av ungene har hørt om kvenene, de var i språkbussen i uka før, forteller noen.

Trine er imponert over ungene.

– Mange hadde kvenske røtter, det at de vil fortelle om det er kjempeviktig, sier hun.

Unger fra Skjervøy barneskole

Elevene fra 4. og 5. klasse satt som tente lys under forestillingen.

Foto: Laila Lanes / NRK

Inspirerende å jobbe med

Musikken til stykket er skrevet av Frode Steen og Marius Nilsen som også er med på forestillingen. Også han med kvenske aner, har Trine funnet ut.

– Jeg kommer opprinnelig fra Balsfjord og har oldeforeldre fra Nord-Troms så uten at jeg har tatt DNA-prøve så er det stor sannsynlighet for at jeg har både kven og same i meg, sier han og smiler.

Han og Trine Strand har samarbeida om flere prosjekter og har blant anna gitt ut plater sammen. Han syns det er inspirerende å jobbe med dette stoffet.

Marius Nilsen og Trine Strand

Marius Nilsen og Trine Strand er begge fra Balsfjord, og det samme er Frode Steen som også har laga musikk til forestillingen.

Foto: Laila Lanes / NRK

– Å ta det i et kvensk landskap var nytt for meg, det å jobbe i et annen type tonespråk, mollstemt tonespråk. Det er alltid artig som musiker å utfordre seg selv.

Forestillingen om Mor Gustava framføres nå flere steder, blant anna på Malangen Kystkulturfestival i helga som var. Det er viktig å fortelle historien om tre stammers møte, mener Trine Strand.

– Jeg er en blanding, både samisk og kvensk, og det er mange av oss her på Nordkalotten. Vi har en kultur som er viktig å løfte, som vi skal være stolt av, sier hun.