Y-blokka er blant Europas «mest truede kulturminner»

Y-blokka i regjeringskvartalet er for andre gang på lista over de viktigste truede kulturminnene i Europa.

Y-blokka

ANDRE GANG: Y-blokka i regjeringskvartalet har blant annet et kunstverk av Pablo Picasso integrert i fasaden. Nå er det kåret til et av Europas 14 viktigste truede kulturminner.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Det offentliggjorde kulturvernorganisasjonen Europa Nostra og Den europeiske investeringsbanken (EIB) i sin liste tirsdag.

På denne lista har de pekt ut 14 kandidater til sin kåring av de mest truede kulturarvminnene i Europa, og Y-blokka er blant disse bygningene.

Det er andre gang den ikoniske bygningen i Oslo er på denne lista.

Endelig liste i mars

Andre kulturminner på listen er blant annet det armenske klosteret Khoranashat fra 1300-tallet og Beograd-fortet i Serbia som ble bygget i år 279 f.kr.

Listen, som til slutt skal inneholde sju kulturminner, blir bestemt av et internasjonalt ekspertpanel, skriver NTB.

De 14 monumentene og stedene er valgt på grunnlag av sin enestående kulturminneverdi og truslene de står overfor.

Den endelige listen med sju kulturminner kunngjøres i mars.

Demonstrerte foran Y-blokka

UTSETTELSE: De som slåss for Y-blokka i Regjeringskvartalet har fått til en utsettelse. Y-blokka i Oslo er tegnet av Erling Viksjø og utsmykket av Carl Nesjar og Pablo Picasso.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Skal rives

Y-blokka ble tegnet av arkitekten Erling Viksjø og oppført i 1969. I 22. juli-bombingen i 2011 ble bygget skadet.

Tre år senere ble det bestemt at bygningen skulle rives, til høylytte protester fra Fortidsminneforeningen, Riksantikvaren og de norske arkitektur- og kunstmiljøene.

Tidligere i år ble det kjent at Statsbygg har søkt om å få starte rivingen. Kommunal- og moderniseringsdepartementet har sagt at rivingen ikke skal starte før jul.

Ifølge Riksantikvaren er det ikke sikkert at siste ord er sagt i saken, og rivingen kan bli ytterligere utsatt.

Regjeringskvartalet

HØYBLOKKA: Y-blokka ble tegnet av arkitekten Erling Viksjø og oppført i 1969. Bygget er utformet som en helhet sammen med Høyblokka.

Foto: Teigens Fotoatelier / Norsk Teknisk Museum

Nominert av Fortidsminneforeningen

Veggutsmykningen «Fiskerne» ble utført av den norske kunstneren Carl Nesjar, i nært samarbeid med Pablo Picasso.

Det fins bare et tilsvarende verk av Picasso, og det er i Barcelona. Hele betongveggen skal flyttes til en ny plass, har departementet bestemt.

Begge gangene Y-blokka har vært på denne lista fra Europa Nostra og EIB, har den blitt nominert av Fortidsminneforeningen. De omtaler Europa Nostra som Europas viktigste kulturvernorganisasjon.

– Vi vet at det fortsatt er mulig å snu. Det er bare opp til politikerne og regjeringen, sier Fortidsminneforeningens generalsekretær Ola Fjeldheim til Aftenposten.

Kulturstrøm

  • Vant Spellemann for Rnb/Soul

    Ivan Ave har vunnet Spellemannprisen i den nye sjangeren Rnb/Soul for sitt album «Double Goodbyes». Dette ble offentliggjort på StudioP3 i ettermiddag. Ivan Ave, som egentlig heter Evind Øygarden og er fra Vinje i Telemark, har tidligere vært nominert til prisen i kategorien urban.

    Ivan Ave
  • Spellemann til Okay Kaya

    Artisten Okay Kaya er tildelt Spellemann i kategorien Indie/alternativ. Artisten, som egentlig heter Kaya Wilkins, vant for sin plate «Watch This Liquid Pour Itself». Siv Jakobsen, Nils Bech og Das Body var de andre nominerte. Wilkins fikk beskjed om dette i torsdagens episode av Kulturstripa.

Flere kulturnyheter