Y-blokka på liste over truede kulturminner

Den rivningstruede Y-blokka i Regjeringskvartalet har havnet på en liste over Europas viktigste truede kulturminner. Fortidsminneforeningen håper nå internasjonal oppmerksomhet kan bidra til å redde den Picasso-utsmykkede bygningen.

Y-blokka

RIVNINGSTRUET: Planen for et nytt Regjeringskvartal omfatter ikke Y-blokka, som er tegnet av Erling Vikjsø og sto ferdig i 1969.

Foto: NRK / NRK

Torsdag offentliggjorde kulturarvorganisasjonen Europa Nostra (Vårt Europa) sin liste over det de mener er de 14 mest truede kulturminnene i Europa, skriver Aftenposten.

Blant kulturminnene på lista er Y-blokka i Regjeringskvartalet, tegnet av Erling Viksjø og utsmykket av Carl Nesjar og Pablo Picasso.

Regjeringen har tidligere bestemt at Y-blokka skal rives i forbindelse med byggingen av et nytt Regjeringskvartal.

– Har betydning utenfor Norges grenser

Lista er utformet av et internasjonalt ekspertpanel, og lister opp 14 europeiske kulturminner som ekspertene mener står i fare.

– Vi har nominert Y-blokka til denne lista, så vi synes selvfølgelig det er bra og viktig at det blir et sterkere internasjonalt fokus på saken. Det er absolutt en bygning som har betydning også utenfor Norges grenser, sier fagredaktør Linn Willetts Borgen i Fortidsminneforeningen.

– Tror du dette kan få regjeringen til å revurdere riving?

– Det burde det i hvert fall, og muligheten er der. Det viktigste er at regjeringen innser hvilke verdier som ligger i bygningen, og da tenker vi at internasjonal oppmerksomhet bidrar.

Vil rive av sikkerhetsgrunner

Alexandria Algard

ÅPEN FOR OMKAMP: President Alexandria Algard mener alt ligger til rette for å revurdere riving av Y-blokka.

Foto: TOMMY ELLINGSEN / NAL

Hovedgrunnen til at regjeringen ikke vil bevare Y-blokka, er at Oslos innerste ringvei passerer under bygningen, og at det dermed er vanskelig å sikre.

I oktober gikk imdilertid Statsbygg, som har hovedansvaret for det nye Regjeringskvartalet, inn for å senke Ring 1 ned i en tunnel.

Flere har imidlertid reagert på avgjørelsen om å rive, og har pekt på at bygningen hører sammen med Høyblokka, som også ble tegnet av Erling Viksjø.

– Det er en prominent samling av andre verker den står sammen med på listen, konstaterer president Alexandria Algard i Norske arkitekters landsforbund.

Forbundet var blant dem som opprinnelig reagerte på rivningsvedtaket. Algard mener alt nå ligger til rette for at regjeringen snur.

– Vi er opptatt av at de opprinnelige forutsetningene for regjeringens rivningsvedtak er endra, i og med at man nå har valgt å senke Ring 1 i tunnel. Hvis hele saken ses i et større bærekraftsperspektiv, vil man aldri få et tilfredsstillende klimaregnskap for et eventuelt nybygg i Y-blokkas sted. Det kan være fornuftig på dette tidspunktet å revurdere rivningen, sier Algard.

Kulturstrøm

 • «Friends» gjenforenes etter 25 år

  Skuespillerne bak TV-serien «Friends» skal gjenforenes for innspilling av en ny episode i anledning seriens 25-årsjubileum, melder AFP. Serien som ble vist fra 1994 til 2004, fikk en rekke priser og er én av de mest suksessrike i TV-historien.

  Friends fikk Emmy i 2002: David Schwimmer, Lisa Kudrow, Matthew Perry, Courteney Cox, Jennifer Aniston og Matt LeBlanc
  Foto: LEE CELANO / AFP/NTB Scanpix
 • Karnevalet i Rio starter fredag

  Flere millioner turister og fastboende er ventet til karnevalet i Brasil. Folkefesten varer seks dager til ende. Én av de store attraksjonene er konkurransen mellom byens sambaskoler i den berømte paraden.

  Sambadansere under fjorårets karneval i Rio.
  Foto: CARL DE SOUZA / AFP
 • Vil ikke hindre riving av Y-blokka

  Fylkesmannen vil ikke hindre riving av Y-blokka. Det er klart etter behandlingen av klagen mot Oslo kommune. Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup sier til NRK at de samtidig har mottatt varsel om det kommende søksmålet mot staten, og har ingen ytterligere kommentarer til saken.

  Y-blokka
  Foto: NRK / NRK