NRK Meny
Normal

Y-blokka på liste over truede kulturminner

Den rivningstruede Y-blokka i Regjeringskvartalet har havnet på en liste over Europas viktigste truede kulturminner. Fortidsminneforeningen håper nå internasjonal oppmerksomhet kan bidra til å redde den Picasso-utsmykkede bygningen.

Y-blokka

RIVNINGSTRUET: Planen for et nytt Regjeringskvartal omfatter ikke Y-blokka, som er tegnet av Erling Vikjsø og sto ferdig i 1969.

Foto: NRK / NRK

Torsdag offentliggjorde kulturarvorganisasjonen Europa Nostra (Vårt Europa) sin liste over det de mener er de 14 mest truede kulturminnene i Europa, skriver Aftenposten.

Blant kulturminnene på lista er Y-blokka i Regjeringskvartalet, tegnet av Erling Viksjø og utsmykket av Carl Nesjar og Pablo Picasso.

Regjeringen har tidligere bestemt at Y-blokka skal rives i forbindelse med byggingen av et nytt Regjeringskvartal.

– Har betydning utenfor Norges grenser

Lista er utformet av et internasjonalt ekspertpanel, og lister opp 14 europeiske kulturminner som ekspertene mener står i fare.

– Vi har nominert Y-blokka til denne lista, så vi synes selvfølgelig det er bra og viktig at det blir et sterkere internasjonalt fokus på saken. Det er absolutt en bygning som har betydning også utenfor Norges grenser, sier fagredaktør Linn Willetts Borgen i Fortidsminneforeningen.

– Tror du dette kan få regjeringen til å revurdere riving?

– Det burde det i hvert fall, og muligheten er der. Det viktigste er at regjeringen innser hvilke verdier som ligger i bygningen, og da tenker vi at internasjonal oppmerksomhet bidrar.

Vil rive av sikkerhetsgrunner

Alexandria Algard

ÅPEN FOR OMKAMP: President Alexandria Algard mener alt ligger til rette for å revurdere riving av Y-blokka.

Foto: TOMMY ELLINGSEN / NAL

Hovedgrunnen til at regjeringen ikke vil bevare Y-blokka, er at Oslos innerste ringvei passerer under bygningen, og at det dermed er vanskelig å sikre.

I oktober gikk imdilertid Statsbygg, som har hovedansvaret for det nye Regjeringskvartalet, inn for å senke Ring 1 ned i en tunnel.

Flere har imidlertid reagert på avgjørelsen om å rive, og har pekt på at bygningen hører sammen med Høyblokka, som også ble tegnet av Erling Viksjø.

– Det er en prominent samling av andre verker den står sammen med på listen, konstaterer president Alexandria Algard i Norske arkitekters landsforbund.

Forbundet var blant dem som opprinnelig reagerte på rivningsvedtaket. Algard mener alt nå ligger til rette for at regjeringen snur.

– Vi er opptatt av at de opprinnelige forutsetningene for regjeringens rivningsvedtak er endra, i og med at man nå har valgt å senke Ring 1 i tunnel. Hvis hele saken ses i et større bærekraftsperspektiv, vil man aldri få et tilfredsstillende klimaregnskap for et eventuelt nybygg i Y-blokkas sted. Det kan være fornuftig på dette tidspunktet å revurdere rivningen, sier Algard.

Kulturstrøm

 • FILMANMELDELSE: Isle of Dogs (5)

  «Isle of Dogs er muligens litt mørkere og mer melankolsk enn de fleste andre Wes Anderson-filmer, og den er full av undertekst om maktmisbruk og diskriminering.» Les hele anmeldelsen her.

  "Isle of Dogs"
  Foto: Twentieth Century Fox
 • Omstridt østerriker tilbake i Norge

  Den omdiskuterte Ibsenprisvinneren Peter Handke er tilbake på Nationaltheatret med sitt nye stykke «Kunsten å spørre eller Reisen til det sonore landet ». Handke ble møtt med demonstrasjoner utenfor teatret da han kom for å motta Ibsenprisen i 2014.

  Den østerrikske forfatteren og dramatikeren ble beskyldt for å bagatellisere serbiske krigsforbrytelser, og fordi han talte i begravelsen til tidligere president og folkemordtiltalte Slobodan Milosevic. (NTB)

  Handke møtt av demonstranter.
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
 • Årets vinnere av Gullrutens fagpris

  Gullrutens fagpris for beste manus og lyddesign gikk til Dramaserien «Heimebane», og «Grenseland» fikk prisen for beste foto og regi. Prisene ble delt ut på Chateau Neuf i Oslo i går kveld. Se Rushprints fulle oversikt over vinnerne her:

  Laster Twitter-innhold