NRK Meny
Normal

Jegerne må ut av kamuflasjen

Politiet oppfordrer jegerne til å kle seg i sterke farger for å unngå tragiske jaktulykker.

jeger og hund
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

En tragisk jaktuke endte med tre vådeskudd, det siste med dødelig utfall. Marius Rønningen, miljøkoordinator i Sør-Trøndelag Politidistrikt, oppfordrer jegerne til å kle seg i sterke farger.

- Bruk fargerikt tøy

Det har tidligere vært et jaktrelatert dødsfall annethvert år i Norge, men i år har vi allerede hatt to dødsulykker. En i Trøgstad i sommer, og en i Midtre Gauldal nå i helgen. Marius Rønningen tror en endring i jaktklær kan være med å redusere ulykkene.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Marius Rønningen

Marius Rønningen

Foto: Sigurd Vik / NRK

- Ting som kan gjøres nå, er å minne folk på generell sikkerhet i omgang med våpen, og det å ha på fargerikt tøy. Det er det mange som bruker, men veldig mange som ikke bruker.

Hva kommer det av?

- Det tror jeg har med at mange ønsker å gjøre seg usynelig, både for viltet og andre jegere. Det som er litt skummelt, er at det da er vanskelig å se jegerne, spesielt på stor avstand. Storvilt ser rødfarge veldig dårlig, så derfor hadde det kanskje vært fornuftig å kle seg i rødt. Det finnes noen som bruker det, men trenden er kanskje litt dårlig.

Men å få jegerne ut av kamuflasjen vil ikke bli en enkel sak. Rønningen gir et klart eksempel på hvor vrient det kan bli å få de som er ute etter vilt til å kle seg i rødt.

- En kan jo prøve å få Hells Angels til å kaste vesten til fordel for en refleks vest. Det er kanskje et eksempel som mange skjønner.

Les: Jeger døde av vådeskudd

For dårlig kartlegging

Jenter på jakt

Politiet vil ha bedre kartlegging av jaktulykkene.

Foto: www.colourbox.com

Politiet etterlyser også at jaktulykkene kartlegges.

- Fordelene hadde vært at vi da hadde hatt et materiale å gå ut i fra. Og sett om det er ting vi bør skjerpe inn i forhold til opplæring og omgang med våpen. Da vet vi i hvert fall statusen, sier Rønningen.

Politiet vet veldig lite om omfanget av jaktulykker i Norge, og det finnes ingen statistikk som fanger opp jaktulykker direkte. Men selv om det blir en ordning for kartlegging av jaktulykker, er miljøkoordinatoren forberedt på at ikke alle jegerne vil rapportere inn ulykker.

- Det tror jeg at vi med sikkerhet kan si at vi ikke får. Jeg vet at en del ikke blir rapportert inn
Ulykker skjer ofte mellom folk med relasjoner, og de ønsker ikke å forhindre kompisen i å gå på jakt videre. Så lenge det ikke er store skader som gjør at de må behandles av helsepersonell så kommer de ikke til oss nei.

De vil helst holde det for seg selv?

- Ja, slik blir det sikkert.

Hør hva NJFF mener jaktulykker kan unngås.

Kulturstrøm

  • Bergman-bok gis ut etter ni år

    Biografien om Ingmar Bergman, skrevet av regissørens husholderske Anita Haglöf, gis ut – ni år etter at den opprinnelig planlagte utgivelsen ble stoppet. Boken, kalt «Jag var Ingmar Bergmans hushållerska», kommer i november, melder TT. Da den ble stoppet i 2009, var det fordi boken ble «for personlig» for Haglöf, som var den som valgte å stoppe utgivelsen. Men nå har husholdersken, som jobbet for filmregissøren i åtte år fra 1995, ombestemt seg og gir den ut likevel i Bergmanåret, der man feirer 100-årsjubileet for hans fødsel.

    FILES-SWEDEN-FILM-THEATRE
    Foto: BONNIERS HYLEN / AFP
  • Tons of Rock flytter

    Tons of Rock flytter fra Halden til Oslo. Det melder festivalledelsen i en pressemelding. Festivalen skal nå holdes på Ekebergsletta.