Jegerne må ut av kamuflasjen

Politiet oppfordrer jegerne til å kle seg i sterke farger for å unngå tragiske jaktulykker.

jeger og hund
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

En tragisk jaktuke endte med tre vådeskudd, det siste med dødelig utfall. Marius Rønningen, miljøkoordinator i Sør-Trøndelag Politidistrikt, oppfordrer jegerne til å kle seg i sterke farger.

- Bruk fargerikt tøy

Det har tidligere vært et jaktrelatert dødsfall annethvert år i Norge, men i år har vi allerede hatt to dødsulykker. En i Trøgstad i sommer, og en i Midtre Gauldal nå i helgen. Marius Rønningen tror en endring i jaktklær kan være med å redusere ulykkene.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Marius Rønningen

Marius Rønningen

Foto: Sigurd Vik / NRK

- Ting som kan gjøres nå, er å minne folk på generell sikkerhet i omgang med våpen, og det å ha på fargerikt tøy. Det er det mange som bruker, men veldig mange som ikke bruker.

Hva kommer det av?

- Det tror jeg har med at mange ønsker å gjøre seg usynelig, både for viltet og andre jegere. Det som er litt skummelt, er at det da er vanskelig å se jegerne, spesielt på stor avstand. Storvilt ser rødfarge veldig dårlig, så derfor hadde det kanskje vært fornuftig å kle seg i rødt. Det finnes noen som bruker det, men trenden er kanskje litt dårlig.

Men å få jegerne ut av kamuflasjen vil ikke bli en enkel sak. Rønningen gir et klart eksempel på hvor vrient det kan bli å få de som er ute etter vilt til å kle seg i rødt.

- En kan jo prøve å få Hells Angels til å kaste vesten til fordel for en refleks vest. Det er kanskje et eksempel som mange skjønner.

Les: Jeger døde av vådeskudd

For dårlig kartlegging

Jenter på jakt

Politiet vil ha bedre kartlegging av jaktulykkene.

Foto: www.colourbox.com

Politiet etterlyser også at jaktulykkene kartlegges.

- Fordelene hadde vært at vi da hadde hatt et materiale å gå ut i fra. Og sett om det er ting vi bør skjerpe inn i forhold til opplæring og omgang med våpen. Da vet vi i hvert fall statusen, sier Rønningen.

Politiet vet veldig lite om omfanget av jaktulykker i Norge, og det finnes ingen statistikk som fanger opp jaktulykker direkte. Men selv om det blir en ordning for kartlegging av jaktulykker, er miljøkoordinatoren forberedt på at ikke alle jegerne vil rapportere inn ulykker.

- Det tror jeg at vi med sikkerhet kan si at vi ikke får. Jeg vet at en del ikke blir rapportert inn
Ulykker skjer ofte mellom folk med relasjoner, og de ønsker ikke å forhindre kompisen i å gå på jakt videre. Så lenge det ikke er store skader som gjør at de må behandles av helsepersonell så kommer de ikke til oss nei.

De vil helst holde det for seg selv?

- Ja, slik blir det sikkert.

Hør hva NJFF mener jaktulykker kan unngås.

Kulturstrøm

 • Vikingtidsmuseum har blitt godkjent

  Vikingtidsmuseet på Bygdøy er godkjent av Plan og bygningsetaten.

  Det skriver Avisa Oslo.

  Statsbygg får tillatelse til å begynne oppføring av nytt museumsbygg og tilbygg til det eksisterende Vikingtidsmuseet på Bygdøy – som også skal rehabiliteres.

  Museet blir etter planen ferdigstilt i 2025/26.

  Det nye vikingskipmuseet
  Foto: Aart Architects / Statsbygg
 • Støtter demonstrasjon i Oslo

  Folk i kultursektoren gjennomfører i dag en demonstrasjon utenfor Stortinget. Det er en protest mot de strenge smitteverntiltakene som rammer scener og teatre over hele landet.

  Teatersjef Rolf Degerlund støtter alle dem som møter opp på Eidsvolls plass kl. 12.00 i dag. Ingen fra det samiske nasjonalteatret Beaivváš vil være der, da de står midt i prøver på stykket "Ellos eatnu! - Nullpunkt" som har premiere i Alta den 4. februar. Stykket omhandler en annen demonstrasjon, nemlig Alta-aksjonen som ble gjennomført for over 40 år siden.

  – Vi vet ikke om vi får gjennomført vår planlagte turné slik smitteverntiltakene er nå, sier en oppgitt Degerlund. Han sier det er ubegripelig at shoppingsentre kan ha over 200 mennesker inne samtidig, men ikke teatre.

  – Det er vel ikke dokumentert et eneste smittetilfelle i en teatersal hittil, sier Degerlund.

  Rolf Degerlund teatersjef ved Beaivváš Sámi Teahter
  Foto: Frode Grønmo / NRK