Hopp til innhold

Vil vise fingeren til MGP-seerne

Tegnspråktolkninger av MGP-låter har gått viralt de siste årene. Hank von Hell vil at hans tolker gir seerne langfingeren, i ekte rockeånd.

Hank von Hell og Ragna Huse vil skape ekte MGP- og rockemagi, både for de hørende og de døve.

– Jeg har tolket veldig mye forskjellig. Rap, opera, hiphop. Men aldri hardrock! Så jeg grugleder meg!

Det kribler i kroppen for tegnspråktolker Ragna Huse en uke før hun skal i ilden. Hun skal nemlig tolke Hank von Hells låt «Fake It» under MGP-finalen 2. mars.

Og som tegnspråktolker i MGP er det ikke bare ordene i sangene som skal tolkes, like viktig er det få frem stemningen i sangen. Så Hank von Hell gir klare instrukser til sin tolker.

– Du må stå bredbent, i rockepositur. Den venstre armen skal være høyere enn den andre, da blir det skikkelig «power». Og så må du vise fingeren! Det må være attitude!

Ragna vegrer seg litt for å vise fingeren, men skjønner under møtet med Hank at det ikke er noen annen utvei.

Se reportasje om møtet og øvingen her!

Vi ble med da Hank von Hell og tolker Ragna Huse møttes for første gang.

Vi ble med da Hank von Hell og tolker Ragna Huse møttes for første gang.

Like stort for døve

Flere tegnspråktolkninger av MGP-låter har gått viralt og fått millioner av klikk på Youtube. Og man trenger på ingen måte å kunne høre melodiene for å ha stor glede av Melodi Grand Prix, sier leder for NRK tegnspråk Paal Richard Peterson:

– Melodi Grand Prix er jo et program som samler hele Norge. Og det er veldig viktig for oss at dette er noe som alle døve også får tilgang til. Når vi tolker låtene på kunstnerisk vis får de døve kjenne på den samme MGP-stemningen som de hørende får.

Paal Richard Peterson

TEGNSPRÅKSJEF: Paal Richard Peterson sier Melodi Grand Prix blir en arena for alle, når den blir tolket på tegnspråk. Og han sier alle må få tilgang til å kjenne på de store MGP-følelsene.

Foto: Anne-Line L. Kirste

.

Og han sier at tolkerne syns det er en stor opplevelse å få være med på et så stort prosjekt, og få skinne i TV-ruta.

– De syns det er kjempegøy. Mange av tegnspråktolkerne sier at det er årets høydepunkt!

Les også:

– Største øyeblikket siden Big Bang

Hank von Hell, mangeårig vokalist i rockebandet Turboneger, har en merittliste som få norske musikere matcher. Men tegnspråktolking av musikk er nytt for ham.

– Jeg har gjort aldri fått en av mine tolket på tegnspråk før. Så dette er skikkelig fett og stort!

Turboneger på Hell Music Festival 2007

OMDISKUTERT: Hank von Hell har i mange år klart å skape blest rundt seg selv og bandet Turboneger, med sterke utsagn og kreative kostymer. Nå står MGP for tur.

Foto: unknown / NRK

Og Ragna er lykkelig over å få møte sin helt. Hun var ikke i tvil om hvilken av de ti låtene hun ønsket å tolke.

– Jeg har hørt låten over 50 ganger. Jeg liker at låten går litt utenfor MGP-formatet, og at det er show!

Og at det blir showfaktor under Hank von Hell sitt nummer i Oslo Spektrum 2. mars er det neppe noen tvil om. Hank von Hell har tro på at hans opptreden vil få en unik ekstradimensjon med Ragnas tolkning. Som han sier med svært ubeskjedent ordelag:

– Vi vil skape det største historiske øyeblikket siden Big Bang!

Kulturstrøm

 • Irakisk skodespelar saksøker britisk magasin etter bildebruk

  I det britiske magasinet Economist blir eit bilde av den irakiske skodespelaren Enas Taleb brukt som illustrasjon i ein artikkel med tittelen «Kvifor kvinner er tjukkare enn menn i den arabiske verda».

  I artikkelen argumenterer magasinet for at sosiale restriksjonar i den arabiske delen av verda gjer at kvinner held seg unna arbeid og fysisk trening.

  Taleb har no gått til søksmål mot magasinet. Ho krev økonomisk kompensasjon og at magasinet ber om orsak. Ho meiner også at bilde er blitt manipulert, skriv BBC.

  – Bildet mitt blei brukt i ein kontekst som var støytande for kvinner, seier Taleb, ifølge nyheitsbyrået AFP.

 • Disney+ forbi Netflix

  Disney-konsernets inntekter skyter i været samtidig som streamingplattformen Disney+ nå har gått forbi Netflix og trolig er verdens største.

  Disney+ fikk 14,4 millioner nye abonnenter i det siste kvartalet, mens Netflix på sin side mistet nesten 1 million abonnenter. Disney+ har nå 221 millioner abonnenter, mens Netflix har 220,7 millioner.

  Det gjør trolig Disney+ til verdens største streamingaktør.

  (©NTB)