Ukas Urørt (U18) Apes & Potatoes

– At Smashing Pumpkins gjorde suksess med sitt navn, taler min sak, sier Tobias Kristiansen.

Apes & Potatoes (Foto: Privat)

URØRT MENER:

"Apes & Potatoes snirkler rundt med verdensromsdisko på denne synthsmygaren. Hypno-pop som ville gjort Lindstrøm stolt; det er også den lengste Ukens Urørtlåten i 2009. Gratulerer med alt!"

Hør låta ”And then life gets hard again”

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Trykk på 'pil ned' til høyre i playeren for å laste ned.

Den 20 år gamle artisten, som også spiller synthesizer i Monomen , satset for alvor på Apes & Potatoes i begynnelsen av 2009.

– Jeg har alltid brukt laptop som et alternativt redskap for å lage demoer til Monomen. Alle demoene vokalist Kristian ganske korrekt sa var forferdelige, samlet jeg sammen og ga artistnavnet Apes & Potatoes.

Evolusjonsgjøk

Navnet er inspirert av en bekjent i Skottland, og skal vi tro artisten selv, er det samma hvilket bandnavn du velger, så lenge musikken funker.

– En gjøk jeg kjenner i Skottland, laget en visesang om Darwins evolusjonsteori som het Apes & Potatoes. Jeg tok meg friheten. Hvor bra navnet er kan diskuteres, men at Smashing Pumkins gjorde suksess med sitt navn, taler min sak.

MER: Apes & Potatoes på Urørt

Mye konsentrasjon

Med låta ”And then life gets hard again” ønsket Kristiansen å lage noe som skulle bli tatt seriøst, og som produksjonsmessig ikke låt krise.

– Jeg begynte å lage et par beats før jeg innså at dette var en sang jeg personlig ville ha likt å oppdage. Jeg la såpass mye konsentrasjon i sangen at jeg faktisk glemte klokka et par ganger og kom flere timer for sent til jobb. Men det var verdt det.

Musikken til Apes & Potatoes kan beskrives som mørk, stemningsfull spacedisco.

– Jeg setter meg ned og lager noe jeg skal like selv. Gjerne musikk som passer visuelt til New York om natten. Jeg skriver mesteparten av musikken på piano eller gitar før jeg flytter meg til laptop-en.

Mørk og stemningsfull spacedisco

Bred inspirasjon

Kristiansen hørte mye på Steve Reich da ”And then life gets hard again” ble laget, noe han mener har vært med på å forme låta. Men det er også mye annet som inspirerer ham. Blant annet flere Urørt-band.

– Jeg liker veldig godt et svensk band som heter Studio . De har blandet mye forskjellig musikk til en gryte av vanvittig grooves og kule riff. Men jeg er også veldig glad i Maribel , som er en flott kilde til frysninger. Og Lovecult , som jeg nylig oppdaget. Veldig fin krautrock.

Mer i vente

For Kristiansen fungerer Ukas Urørt-utnevnelsen som en bekreftelse på det lille målet han hadde satt seg for 2009, nemlig å lage musikk på egenhånd som ville bli tatt seriøst. Og vi har mer i vente.

– Nå som Apes & Potatoes fikk litt uventet oppmerksomhet, kommer jeg til å fortsette å skrive og produsere sanger som jeg laster opp på Urørt.

En siste appell til folket?

– Kast horoskopene og les bøker!

Kulturstrøm

  • Bestillingsverk til Biden

    Presidentens "eget" korps, The United States Marine Band har bestilt et musikkstykke av komponisten Peter Boyer, for fremførelse under innsettelsen av Joe Biden onsdag. Stykket Fanfare for Tomorrow er en bearbeidelse av et tidligere verk og ble bestilt på en ukes varsel, skriver nettstedet The Violin Channel. Komponisten måtte ta hensyn til at musikken skal spilles utendørs og lage stemmene lavere, særlig for trompetene.

  • Vant arkitekturpris

    Bofellesskapet Vindmøllebakken i Stavanger er tildelt Innovasjonsprisen for universell utforming i kategorien arkitektur. Det er Design og arkitektur Norge (DOGA) står bak Innovasjonsprisen for universell utforming.

    Vindmøllebakken bofelleskap
    Foto: Helen&Hard/Sindre Ellingsen