Hopp til innhold

– Da min far døde var mye usagt

Da kronprinsesse Mette-Marit og Litteraturtoget kom til Snåsa i dag var temaet blant annet «litteraturen som tabubryter». Kronprinsessen var selv veldig åpen om sitt forhold til faren og til døden.

ww

– Ingen visste at min far var alkoholiker, sa en åpenhjertig Mette-Marit da hun snakket om litteratur i Snåsa i dag.

Onsdag stopper Litteraturtoget og kronprinsesse Mette-Marit i Nord-Trøndelag, hvor folk i Snåsa, Steinkjer og Stjørdal skal inspireres til leseglede.

Etter å ha blitt møtt av mange oppmøtte på Snåsa stasjon, gikk turen til biblioteket, hvor temaet var litteraturens rolle rundt tabubelagte emner. I sin tale fortalte Mette-Marit at noe av den vanskeligste i hennes liv har vært forholdet til sin far og til døden.

– Den siste setningen av Min kamp, første bind, siterer jeg ofte inne i meg, sa hun, før hun leste fra Karl Ove Knausgårds bok.

Og døden, som jeg alltid hadde betraktet som den viktigste størrelsen i livet, mørk, dragende, var ikke mer enn et rør som springer lekk, en gren som knekker i vinden, en jakke som glir av en kleshenger og faller ned på gulvet.

Karl Ove Knausgård, siste setning Min kamp 1

Se billedgalleri nederst i saken

– Det var som om noe gikk i stykker

Kronprinsessen sa at det var som om noe gikk i stykker i henne da hun leste Karl Ove Knausgård for første gang.

– Det var vinter og vi var på hytta, og da jeg gikk på ski oppe på vidda var det som vinden blåste rett gjennom meg. Det føltes som om forfatteren forsto hvem jeg var og hva jeg trengte for å komme videre i mitt liv.

– Da min far døde var mye usagt. Det var mye jeg ikke forsto og mye jeg klandret meg selv for. Knausgård skrev om sin far. Jeg opplevde at han skrev om min.

Hun fortalte at hun som liten følte hun hadde noe å skjule, for ingen visste at hennes far var alkoholiker.

– Jeg tror at nettopp derfor har gleden jeg har opplevd ved å forsvinne inn i bøkenes verden blitt forsterket, sa en beveget kronprinsesse.

Kronprinsesse Mette-Marit i Snåsa

– Tusen takk for en nydelig velkomst her i Snåsa, sa kronprinsessen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix
Kronprinsesse Mette-Marit leser

Kronprinsesse Mette-Marit leste fra Karl Ove Knausgårds 'Min kamp' i Snåsa.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

LES: Gikk på gata og leste bøker

Nytt tema for hver stasjon

Også publikum blir invitert og oppfordret til å dele sin bok, både gjennom arrangementene på de enkelte stedene, og på sosiale medier via #minbok.

Det er et nytt tema for hver stasjon. I Snåsa handlet det også om sørsamisk språk og litteratur. Andre temaer er barne- og ungdomslitteratur, kjærlighet, litteraturen som tabubryter og Shakespeare.

– Jeg har brukt mye tid på å lese, finne sitater og finne fram til steder jeg har lyst å lese fra og planlegge et helt tog fylt av litteratur, sa kronprinsesse Mette-Marit i forkant av turen.

Litteraturtoget startet fra Bodø stasjon på tirsdag, besøkte fem stasjoner i Nordland, og avslutter ferden i Stjørdal.

LES: – Lever meg veldig inn i bøkene

Skrev boklogg på kjøkkendøra

I Steinkjer var det lagt opp til en samtale mellom kronprinsessen og forlagsredaktør i Aschehoug, Christian Kjelstrup, som karakteriserte henne som en «superleser».

– Da jeg og Haakon var på ferie i januar leste jeg fem bøker på fem dager. Kronprinsen har derimot noen utfordringer med det å lese raskt, sa hun åpenhjertig.

Kronprinsessen fortalte at hun hadde en idé om å føre logg over alle bøkene hun leste.

– Jeg begynte å skrive en liste på kjøkkendøra hjemme, men måtte gi opp, for jeg er altfor uorganisert av meg.

I løpet av samtalen takket hun forøvrig sin mor for litteraturinteressen.

LES: Kronprinsessen vil ha folk til å lese mer

Inspirerte ungdommer

Ivar Vigdenes leser

Ordfører i Stjørdal Ivar Vigdenes leste fra Markens Grøde til kronprinsessen og resten av publikum.

Foto: Morten Andersen / NRK
Saido Essa Hamud

Saido Essa Hamud fortalte om en bok som har betydd mye for henne.

Foto: Morten Andersen / NRK

Siste stoppested for Litteraturtoget var Stjørdal i Nord-Trøndelag. Der ble kronprinsessen møtt av blant andre ordfører Ivar Vigdenes, som senere leste fra Knut Hamsuns «Markens grøde» foran et stort publikum i den gamle lokstallen.

Senere fortalte tre ungdommer om bøker som har betydd mye for dem. 19 år gamle Marte Aune fortalte om «Boktyven» av Markus Zusak som hun leste da hun var 13, og som inspirerte henne til å skrive sin egen, prisnominerte ungdomsroman «May Lenda».

Saido Essa Hamud (18) snakket om Cecilia Samartins «Drømmehjerte», som handler om to bestevenner som blir skilt av revolusjonen på Cuba. Hamud har selv måttet flykte fra Somalia, mens bestevenninnen ble igjen og nå skal tvangsgiftes.

Etter møtet i Stjørdal spurte NRKs reporter kronprinsessen hvordan hun velger bøkene hun leser.

– Jeg får anbefalinger fra venner, og så leser jeg bokblogger og litterære magasiner. I tillegg leser jeg forfattere jeg er glad i fra før, sa Mette-Marit, som i bagasjen hadde alle bøkene som ble anbefalt henne på Litteraturtogets siste stopp.

– Prisverdig initiativ av kronprinsessen

Kari Møller er administrerende direktør i De norske bokklubbene og styreleder i Foreningen !les. Hun tror det har stor betydning at Norges kronprinsesse flagger sitt sterke forhold til litteratur.

– Det er veldig positivt at tydelige, offentlige personer fremhever viktigheten av lesing. Det er noe vi setter stor pris på, sier hun.

Møller tror det er vesentlig at kronprinsessen også inviterer publikum til å dele sine leseropplevelser.

– Jeg tror det er en riktig form i dag, som gjør at folk ikke får et avstandsforhold til temaet. Det formidles ikke fra en ekspert som snakker «ned» til leserne.

Møller sier det er stor oppslutning om ulike arrangementer rundt litteratur, og tror en kontinuerlig aktivitet bidrar sterkt til å holde interessen for lesing oppe.

Kronprinsesse Mette-Marit besøkte Trøndelag onsdag.