NRK Meny
Normal

Inviterer til ny, nordisk TV-seriefestival

TV-serieskapere er lei av å være forvist til filmfestivalenes sideprogrammer. Nå går TV 2, Aftenposten og NRK sammen om en ny, todagers feiring av nordiske TV-serier.

Nicolai Cleve Broch fra Frikjent, sesong 2

SERIEKRIG: Nicolai Cleve Broch fra Frikjent, sesong 2 forventes å være den ene siden i det som blir høstens norske tv-seriekrig.

Foto: Eirik Evjen / Miso Film

– TV-serier må stort sett finne seg i å bli stemoderlig behandlet på film- og mediefestivaler, og vi mener det er på høy tid at TV-serien får en egen møteplass og plattform, sier Cecilie Asker.

Hun er journalist, kommentator og anmelder i Aftenposten, og en av primus motorene bak Nordiske Seriedager, som arrangeres for første gang i slutten av september.

Bransjemøte og publikumsfest

Cecilie Asker

SNAKKIS: Aftenpostens Cecilie Asker ser at publikum har et stort behov for å snakke om TV-serier. Nå vil hun legge til rette for samtalen.

Foto: Mariell Amélie Lind Hansen / Aftenposten

Gjennom to dager skal TV-bransje og publikum samles på Sentralen i Oslo, der de blant annet vil få servert førpremierer på aktuelle serier som kommer på de nordiske TV-kanalene og strømmetjenestene utover høsten og vinteren.

– Det blir ikke nødvendigvis bare nordiskprodusert innhold, men innhold som går på de nordiske kanalene og strømmetjenestene. Ikke fordi vi føler at vi må kvoteres inn, men fordi vi mener det er så mye bra som lages, forteller Asker.

Modellen er festivaler som amerikanske South By Southwest (SXSW) eller mer hjemlige Bylarm, der bransjeseminarer og publikumsarrangementer går hånd i hånd.

Ivar Køhn

MØTEPLASS: NRKs dramasjef Ivar Køhn håper å skape en arena der serieskapere kan møte publikummet sitt.

Foto: Ole Kaland, NRK / NRK

Med seg på laget har hun blant andre NRKs dramasjef Ivar Køhn, som selv står ansvarlig for flere store norske TV-produksjoner.

Han forteller at ideen tok form etter en lukket visning av Mammon 2.

– Mange ville se serien på stort lerret og være med på debatten etterpå. Serieskaper Gjermund Eriksen spurte om vi ikke kunne ha en nordisk festival, så vi tok kontakt med Aftenposten og TV 2 og fant ut av vi alle var interessert, forteller Køhn, som håper å skape en ny møteplass for serieskapere og -seere.

– Det er veldig gøy for oss å kunne komme i kontakt med publikummet vårt.

– Stort behov for å snakke om TV-serier

Aftenposten hadde på sin side allerede kjent på publikums behov for å snakke om TV-serier.

– Vi hadde et arrangement som het Nordic Noir i fjor, og da solgte vi ut alle billettene. Publikums behov for å snakke om TV og få innblikk i hva som skjer foran og bak kamera var så stort at det naturlig å ta det videre, forteller Asker.

Cecilie Asker (leder for anmeldelser og kulturkommentarer, Aftenposten), Ivar Køhn ( dramasjef i NRK

PROGRAMKOMITEEN: Cecilie Asker (leder for anmeldelser og kulturkommentarer, Aftenposten), Ivar Køhn ( dramasjef i NRK) Foran: Annelene Søyland (NRK), Jan Strande Ødegårdstuen (NRK), Line Engelsås ( Aftenposten Event), Christopher Haug ( dramasjef i TV2 ) Kine Tveito Lundefaret (TV2 ) og Nedin Mutic (NFI) var ikke til stede da bildet ble tatt.

Foto: Ingar Storfjell / Aftenposten

Hun tror publikum har nesten like stort behov for å snakke om og høre om TV-serier som de har for å se dem.

– Skam er et glimrende eksempel på det nå. De fleste som – uavhengig av alder – følger Skam, bruker mer tid på å snakke om Skam enn å se Skam.

Nordiske Seriedager arrangeres på Sentralen i Oslo 28. og 29. september, og vil blant annet tilby førpremierer på et tjuetalls nordiske og Norden-aktuelle serier. Det vil også bli delt ut en ny, nordisk TV-dramapris.

Kulturstrøm

 • Birgitta Oftestad til finalen

  Da juryen plukket ut de seks finalistene som skulle gå videre til finalen i Eurovision Young Musicians, la de stor vekt på de unge musikernes evne til å kommunisere musikken. Norske Birgitta Oftestad var en av de seks som traff juyren sterkest med sitt musikalske budskap, og er videre til finalen som finner sted torsdag 23.08 i Edinburgh.

  Birgitta Elisa Oftestad til finalen i Eurovision Young Musician
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK
 • Uvær skaper problem for festival

  Sterk vind gjør at en av scenene til Parkenfestivalen i Bodø kan falle sammen. Politiet har sperret av et område og evakuert to hus. Beboerne er innlosjert på hotell. Festivalen startet fredag, og søndag ble scenen rigget ned.

 • Kjemper om finaleplass

  Cellist Birgitta Elisa Oftestad (16) representerer Norge i solistkonkurransen Eurovision Young Musicians, som i år finner sted i Edinburgh. I kveld kjemper hun om en av seks finaleplasser i den prestisjefylte konkurransen. Se semifinalen her, på NRK2 torsdag 23.08. kl. 20.00, eller hør den på NRK Klassisk.

  Birgitta Elise Oftestad i Eurovision Young Musician 2018
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK