Inviterer til ny, nordisk TV-seriefestival

TV-serieskapere er lei av å være forvist til filmfestivalenes sideprogrammer. Nå går TV 2, Aftenposten og NRK sammen om en ny, todagers feiring av nordiske TV-serier.

Nicolai Cleve Broch fra Frikjent, sesong 2

SERIEKRIG: Nicolai Cleve Broch fra Frikjent, sesong 2 forventes å være den ene siden i det som blir høstens norske tv-seriekrig.

Foto: Eirik Evjen / Miso Film

– TV-serier må stort sett finne seg i å bli stemoderlig behandlet på film- og mediefestivaler, og vi mener det er på høy tid at TV-serien får en egen møteplass og plattform, sier Cecilie Asker.

Hun er journalist, kommentator og anmelder i Aftenposten, og en av primus motorene bak Nordiske Seriedager, som arrangeres for første gang i slutten av september.

Bransjemøte og publikumsfest

Cecilie Asker

SNAKKIS: Aftenpostens Cecilie Asker ser at publikum har et stort behov for å snakke om TV-serier. Nå vil hun legge til rette for samtalen.

Foto: Mariell Amélie Lind Hansen / Aftenposten

Gjennom to dager skal TV-bransje og publikum samles på Sentralen i Oslo, der de blant annet vil få servert førpremierer på aktuelle serier som kommer på de nordiske TV-kanalene og strømmetjenestene utover høsten og vinteren.

– Det blir ikke nødvendigvis bare nordiskprodusert innhold, men innhold som går på de nordiske kanalene og strømmetjenestene. Ikke fordi vi føler at vi må kvoteres inn, men fordi vi mener det er så mye bra som lages, forteller Asker.

Modellen er festivaler som amerikanske South By Southwest (SXSW) eller mer hjemlige Bylarm, der bransjeseminarer og publikumsarrangementer går hånd i hånd.

Ivar Køhn

MØTEPLASS: NRKs dramasjef Ivar Køhn håper å skape en arena der serieskapere kan møte publikummet sitt.

Foto: Ole Kaland, NRK / NRK

Med seg på laget har hun blant andre NRKs dramasjef Ivar Køhn, som selv står ansvarlig for flere store norske TV-produksjoner.

Han forteller at ideen tok form etter en lukket visning av Mammon 2.

– Mange ville se serien på stort lerret og være med på debatten etterpå. Serieskaper Gjermund Eriksen spurte om vi ikke kunne ha en nordisk festival, så vi tok kontakt med Aftenposten og TV 2 og fant ut av vi alle var interessert, forteller Køhn, som håper å skape en ny møteplass for serieskapere og -seere.

– Det er veldig gøy for oss å kunne komme i kontakt med publikummet vårt.

– Stort behov for å snakke om TV-serier

Aftenposten hadde på sin side allerede kjent på publikums behov for å snakke om TV-serier.

– Vi hadde et arrangement som het Nordic Noir i fjor, og da solgte vi ut alle billettene. Publikums behov for å snakke om TV og få innblikk i hva som skjer foran og bak kamera var så stort at det naturlig å ta det videre, forteller Asker.

Cecilie Asker (leder for anmeldelser og kulturkommentarer, Aftenposten), Ivar Køhn ( dramasjef i NRK

PROGRAMKOMITEEN: Cecilie Asker (leder for anmeldelser og kulturkommentarer, Aftenposten), Ivar Køhn ( dramasjef i NRK) Foran: Annelene Søyland (NRK), Jan Strande Ødegårdstuen (NRK), Line Engelsås ( Aftenposten Event), Christopher Haug ( dramasjef i TV2 ) Kine Tveito Lundefaret (TV2 ) og Nedin Mutic (NFI) var ikke til stede da bildet ble tatt.

Foto: Ingar Storfjell / Aftenposten

Hun tror publikum har nesten like stort behov for å snakke om og høre om TV-serier som de har for å se dem.

– Skam er et glimrende eksempel på det nå. De fleste som – uavhengig av alder – følger Skam, bruker mer tid på å snakke om Skam enn å se Skam.

Nordiske Seriedager arrangeres på Sentralen i Oslo 28. og 29. september, og vil blant annet tilby førpremierer på et tjuetalls nordiske og Norden-aktuelle serier. Det vil også bli delt ut en ny, nordisk TV-dramapris.

Kulturstrøm

 • Slutt på moms på e-bøker

  Regjeringen fjerner momsen på e-bøker og strømmetjenester fra 1. juli. Detter fører i følge kulturminister Trine Skei Grande til at norske e-bøker blir mer konkurransedyktige mot engelske e-bøker.

 • Netflix mister «The Office»

  Fram til 2013 ble serien vist på gamlemåten i beste sendetid på NBC. Så overtok Netflix rettighetene og har gjort «The Office»s 208 episoder til tidenes mest sette på strømmekanaler. Nå har NBC vunnet tilbake anbudet på serien og starter sin egen strømmekanal for serien i 2021. Rettighetene koster NBC 850 millioner kroner i året, skriver Los Angeles Times.

  The Office
  Foto: Danny Moloshok / Reuters
 • Glemte komponister fram i lyset

  Når Oslo Filharmonien feirer sitt 100-årsjubileum til høsten trekker de fram tre komponister som av ulike grunner har fått lite oppmerksomhet. Hanna Marie Hansen fordi hun var kvinne, Lili Boulanger fordi hun døde ung og Bjørn Fongaard (bildet) fordi han skrev musikk mange ikke likte, skriver Ballade.

  Bjørn Fongaard
  Foto: Mentz Schulerud jr./NRK