Hopp til innhold

Føljetongens tidsalder

TV-serien er blitt verdens mest tidkrevende fritidssyssel. Men når så du sist en TV-serie fra Sør-Korea, Mexico eller Polen, her i Norge?

Netflix til Norge

Netflix-serien «Making a murderer» har skapt mye oppmerksomhet i det siste. Den er bare en av maaaaange serier NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes gjerne skulle ha sett. Og i tillegg kommer det mange flere.

Foto: Netflix

Agnes Moxnes er fast spaltist i radioprogrammet Ytring på P2. HØR programmet.

Engelskmenn har begynte å elske teksting av TV-seriene sine. De har sett «Broen» og «Borgen» og «Forbrytelsen» på originalspråket – og de har likt det. Dubbingens tid i England er over.

For oss er det good news. For det betyr at TV-serier fra små språksamfunn gjør det bedre. Verden åpner seg. Den globale landsbyen fylles opp med ulike språk og kulturer. Dette har den britiske TV-stasjonen Channel Four forstått. For noen dager siden åpnet de en strømmetjeneste, bare for TV-serier (Walter Presents), og nå jakter de på serie-perler fra hele verden.

De første ordene jeg hørte var ikke «Godt Nyttår», men «Making a murderer».

Agnes Moxnes

Men når så du sist en TV-serie fra Sør-Korea, Mexico eller Polen, her i Norge?

TV-serien er blitt verdens mest tidkrevende fritidssyssel.

Making a murderer

Herregud. Denne uka. Det startet første dag på jobben i 2016, altså mandag 4. januar. De første ordene jeg hørte var ikke Godt Nyttår, men Making a murderer. Den besettende og opprørende dokumentarserien som Netflix la ut 18. desember. Da 4. januar kom, hadde millioner av mennesker, verden over, sett og diskutert den – både lenge og vel. Og tro det eller ei, vi snakker om en krevende, komplisert, gravende faktaserie, som varer i ti timer, om det amerikanske rettssystemet.

Og jeg, jeg hadde ikke tid til å se den.

For det har som sagt vært en travel uke. Ikke før var to kjølige, gråblå episoder «Mammon» avfyrt med rakettfart, før det fargesterke britiske kostymedramaet «Krig og Fred» rykket inn i stua. Og jeg, som akkurat hadde pustet ut etter «Dag» og «Unge lovende», «Fargo», «Broen» og siste runde med «Downton Abbey». Og som dessuten ønsker å lese ferdig «Magnet» av Lars Saabye Christensen.

Seriene skyller over oss

Men TV-seriene suger til seg oppmerksomhet, og det blir enda mer kvalitet og enda flere valg ettersom 2016-dagene rulles ut. Bare Netflix sender ut 31 original-serier i løpet av året. De aller fleste av dem – på og fra amerikansk. Laget for et publikum Hollywood forstår seg på.

Det ryktes at Brasil, Chile, Argentina og Mexico lager storartede TV-serier. Men jeg har ikke sett dem.

Agnes Moxnes

«Deutschland 83» gikk på NRK i høst. Tysk språk, fra Europas midte og basert på en oppsiktsvekkende historie fra verdens mest iskalde krig mellom USA og Sovjetunionen. Og jeg kjenner lysten på mer som ikke er skandinavisk eller engelsk.

Hva kommer?

Det ryktes at Brasil, Chile, Argentina og Mexico lager storartede TV-serier. Men jeg har ikke sett dem. Tommelen fyker visstnok også i været for serier produsert i Tsjekkia, Polen og Nederland.

Men når kommer de hit? Og på hvilken måte? Via TV2, TV3, Viaplay, TV Norge og NRK, eller Netflix og HBO?

Jeg vet ikke, men jeg har mine håp …

Uansett. I kveld skal jeg se fra og med fjerde episode av «Making a murderer». Det kan bli en sen kveld.

Beklager, Lars Saabye Christensen.

HØR Ytring på radio – hver søndag kl. 11.03 på P2 eller i nettradio når du vil.