Tredobbelt til «Heimebane»

Dramaserien «Heimebane» tok storeslem med tre Gullruten-priser. Thomas Numme og Harald Rønneberg fikk Hedersprisen.

Helena Mikkelsen på pressekonferanse

KVINNELIG FOTBALLTRENER: Ane Dahl Torp i rollen som den kvinnelige eliteserietreneren Helena Mikkelsen.

Foto: NRK

Den norske TV-bransjen feiret seg selv i Bergen i kveld og gjeve priser ble delt ut i 21 kategorier. Komikeren Sigrid Bonde Tusvik ledet showet som i år hadde 20-årsjubileum.

Kvelden åpnet med at Morten Ramm & Einar Tørnquist fikk prisen for beste reality for showet Ramm og Tørnquist rydder opp.

Yngste skuespiller-vinner

Axel Bøyum

BESTE MANNLIGE SKUESPILLER: I Heimebane spiller Alex Bøyum supertalentet Adrian Austnes som er plaget av angst.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Så fikk 23 år gamle Axel Bøyum, som spiller rollen som Adrian Austnes i NRK-suksessen Heimebane, prisen for beste mannlige skuespiller. Han er dermed den yngste som har vunnet denne kategorien i Gullruten.

– Det er en fryd å jobbe sammen med dere hver eneste dag, sa Bøyum til kollegaene i salen som har medvirket i tv-serien.

Beste kvinnelige skuespiller ble Ane Dahl Torp, også hun i Heimebane. Torp spiller Helena Mikkelsen som blir Norges første kvinnelige fotballtrener for herrer på toppnivå.

Takket «jævla Ålesund»

Heimebane fikk enda en pris, nemlig for beste TV-drama.

– Jeg har vanvittig mange å takke, sa produsent Vilje Kathrine Hagen og nevnte norsk toppfotball og alle klubbene som blant annet har stilt opp med draktene sine.

Hun takket også Ålesund som har latt seg kalle «jævla Ålesund» i ti episoder og Ulsteinvik der det meste av innspillingen har foregått.

– Vi må takke hele Ulsteinvik og Hødd for at dere har latt oss invadere banen deres i flere måneder, sa Hagen.

Ane Dahl Torp fikk prisen for beste kvinnelige skuespiller

BESTE KVINNELIGE SKUESPILLER: En rørt og glad Ane Dahl Torp mottok gullruten.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Hederspris til Thomas og Harald

Kveldens kanskje aller gjeveste pris ble delt ut av statsminister Erna Solberg.

Da statsministeren leste juryens begrunnelse dro hun på smilebåndet da hun leste om Harald Rønnebergs Holmenkollen-stunt, og alle i salen skjønte hvem prisen gikk til.

– Kjære Thomas og Harald, jeg vet jeg står med et samlet Norge i ryggen når jeg takker dere for en helt fantastisk karriere så langt, og vi gleder oss veldig til fortsettelsen, sa Solberg.

Gullruten 2018

HEDERSPRIS: Harald Rønneberg og Thomas Numme vant Hedersprisen under Gullruten-utdelingen i Grieghallen i Bergen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Det var to rørte programledere som mottok prisen.

– Vi er jo altfor unge til dette her. Betyr dette at vi er ferdig? sa Rønneberg da de to entret scenen for å motta prisen.

De to programlederne takket alle seerne og hverandre. For «Senkveld med Thomas og Harald» er det slutt 11. mai etter 15 år i beste sendetid på fredagskvelden på Tv2.

Sandvik beste programleder

Helene Sandvik vant prisen for beste kvinnelige programleder. Hun var ikke til stede i Grieghallen i og med at hun er i gang med innspillingen av sesong tre av tv-serien «Helene sjekker inn».

Beste mannlige programleder ble Bård Tufte Johansen. Han fikk prisen for sin innsats som programleder i «Nytt på nytt».

Gjengen i Tangerudbakken fikk prisen for beste TV-øyeblikk.

Alt for Norge vant sin tredje gullrute. Serien, som vises på TVNorge, viser amerikanere som konkurrerer seg Norge rundt, før vinneren til slutt vinner et møte med sin norske familie.

Ramm fikk publikumspris

Gullrute for beste dokumentarserie gikk til "Søsken", laget av Novemberfilm for TV2. Mari Storstein og Markus Sverre Steen var blant dem som mottok prisen på scenen. Serien handler om 12 år gamle Linnea Ottem-Holmsten som har en sjelden muskelsykdom.

Publikumsprisen gikk til NRKs Nicolay Ramm. Denne prisen stemmes fram av publikum.

Nicolay Ramm

PUBLIKUMSPRISEN: Nicolay Ramm takket sjefene sine, familien og spesielt samboeren sin.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

«Truls ala Hellstrøm» med kokk Eyvind Hellstrøm og komiker Truls Svendsen vant prisen for beste underholdningsprogram.

Kulturstrøm

 • Iransk nyhetsanker arrestert i USA

  Nyhetsankeren Marzieh Hashemi fra Iranske Press TV er arrestert i USA. Det melder den statlige iranske TV-kanalen til nyhetsbyrået AP News. Hashemi er født i USA. Kanalen avbrøt i dag nyhetssendingen, for å melde at Marzieh Hashemi, født under navnet Melanie Franklin i New Orleans, ble arrestert etter å ha landet på St. Louis Lambert Internasjonale flyplass i Missouri. Det er foreløpig uklart hva Hashemi er anklaget for. Ifølge Press TV skal kvinnen ha reist til USA for å besøke en syk slektning.

 • Rihanna går til rettssak mot faren

  Artisten mener faren utnytter hennes navn, eller rettere sagt familienavnet Fenty, til hans egen virksomhet i underholdningsbransjen, skriver BBC. Rihanna har de juridiske rettighetene til å bruke familienavnet Fenty på sine merkevarer innen kosmetikk og klær. Faren, Ronald Fenty, driver firmaet Fenty Entertainment, som han på hans firmanettside skal ha omtalt som et foretak Rihanna er involvert i, noe hun avviser. Ronald Fenty har ifølge BBC ikke kommentert datterens utspill.

  Rihanna
  Foto: Evan Agostini / AP / NTB Tema
 • Ny George R.R. Martin-serie

  Netflix slipper snart serien «Nightflyers». Den baserer seg på en science fiction-novelle som «Game of Thrones»-forfatteren ga ut i 1980, melder nyhetsbyrået TT. Historien kom altså ut en god stund før suksessen med bokserien «En sang om is og ild». Novellen ble også filmatisert i 1987. Men det ble ingen stor suksess. «Nightflyers» handler om åtte forskere og en tankeleser som begir seg ut på en ekspedisjon med et romskip. Martin ville skrive novellen etter at en kritiker mente man ikke kan kombinere science fiction med skrekk og horror. (NTB)

  Forfatteren George RR Martin
  Foto: Alberto E. Rodriguez / AFP