Her er NRKs nye korrespondenter

Disse tre skal fylle NRKs korrespondentkontorer i Washington, Beijing og Moskva de neste tre årene.

NRKs nye korrespondenter

NYE FJES: To veteraner og en førstereisgutt skal inn i NRKs korrespondentkorps fra høsten av. Fra venstre: Tove Bjørgaas, Peter Svaar og Morten Jentoft.

Foto: NRK

NRK-ledelsen kunngjorde tirsdag ansettelsen av tre nye korrespondenter for de neste tre årene.

Les også: Hun blir Debattens nye ansikt

To veteraner og én ny

NRKs utenlandskorrespondenter ansettes for tre år av gangen. Anders Magnus i Beijing, Anders Tvegård i Washington D.C. og Hans-Wilhelm Steinfeld har alle fullført tjenestetiden, og skal avløses.

Tove Bjørgaas (41) blir en av to NRK-korrespondenter i USA. Hun avløser Anders Tvegård, og skal jobbe i tospann med NRKs andre USA-korrespondent, Gro Holm. Dette blir Bjørgaas' andre periode i Washington; hun var NRKs korrespondent i perioden 2006–2010.

Morten Jentoft (57) inntar NRK-kontoret i Moskva etter Hans-Wilhelm Steinfeld. Også Jentoft gjør comeback i jobben, etter å ha dekket Russland for NRK i perioden 1996–2000.

Peter Svaar (34) blir NRKs nye mann i Beijing etter Anders Magnus. Svaar jobber i dag i økonomi- og politikkredaksjonen i NRK Nyheter, og jobbet også med NRKs dekning av 22. juli-rettssaken.

– Tove Bjørgaas, Peter Svaar og Morten Jentoft er erfarne, kunnskapsrike og faglig sterke medarbeidere. Vi er svært glade for å få disse tre som NRKs nye korrespondenter i USA, Asia og Russland, uttaler nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk i en pressemelding.

Han sier NRK har lett etter kandidater som kan levere fra felt, som kan lete frem gode historier og som kan gi NRKs publikum grundige analyser.

Les også: Her er kringkastingsjefens nye direktører

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Tove Bjørgaas (41) blir en av to NRK-korrespondenter i USA. Hun avløser Anders Tvegård, og skal jobbe i tospann med NRKs andre USA-korrespondent, Gro Holm. 
Peter Svaar (34) blir NRKs nye mann i Beijing etter Anders Magnus.

Det vanket gratulasjoner til de nye utenrikskorrespondentene.

Førstereisgutt

Mens Jentoft og Bjørgaas begge har erfaring som korrespondenter, blir det en ny erfaring for Peter Svaar.

34-åringen blir blant de yngre korrespondentene NRK har sendt ut.

– Det er en tillitserklæring fra NRK at de mener jeg kan gjøre denne jobben. Det blir morsomt og lærerikt, men også utfordrende og mye arbeid, sier den nyutnevnte korrespondenten.

Svaar jobber i dag i økonomi- og politikkredaksjonen i nyhetsavdelingen. Han har tidligere jobbet i utenriksredaksjonen, og var en av dem som dekket 22. juli-rettssaken for NRK.

Nå må den nye Asia-utsendingen ta oppfriskningskurs i kinesisk.

– Jeg tok noen timer for noen år siden, men jeg blir nok nødt til å ta noen til, forteller Svaar.

Laster Twitter-innhold

Rask retur

Når Tove Bjørgaas nå får nøklene til NRKs kontor i Washington D.C., er det bare fire år siden hun ga dem fra seg. Siden 2010 har hun jobbet i utenriksredaksjonen i nyhetsavdelingen på Marienlyst, og har fortsatt å levere kommentar- og analysestoff om USA.

Les også: Netflix – the comeback kid | En republikansk selvmordsaksjon

– Jeg er veldig ydmyk over å få sjansen en andre gang. Det er en utrolig stor ære å få denne muligheten, sier Bjørgaas selv.

Selv om det bare er fire år siden hun sist hadde base i den amerikanske hovedstaden, tror hun mye har rukket å forandre seg:

– Hele medieverdenen har forandret seg på de fire årene som har gått siden sist. Vi jobber i større grad på mobil og nett og sosiale medier, og USA er et land der mye av denne teknologien har oppstått og er utbredt.

Den samme teknologien er en av grunnene til at Bjørgaas mener USA fortsatt er svært viktig for et norsk publikum:

– En av de største utfordringene blir dekke hvordan USA påvirker oss i hverdagen, som for eksempel Snowden-avsløringene, som angår oss alle.

Fra anarki til Sotsji

Morten Jentoft gleder seg også til å ta fatt på sin andre periode i Moskva.

– Russland er som et eventyr. Jeg gleder meg til å få kunne fortelle det norske folk om noen av de fantastiske historiene som finnes der borte, sier Jentoft.

Det er snart tjue år siden forrige gang Jentoft inntok Moskva-kontoret, og mye har forandret seg.

– Den gang kom jeg til et kaotisk og uoversiktlig samfunn som var i oppløsning på en del områder, men som på den andre siden prøvde å få til noe nytt. Når vi nå ser på bildene fra Sotsji, ser vi at de tross alt har fått til en del ting, og det ikke lenger er det halvanarkistiske samfunnet jeg kom til, sier Jentoft.

Han understreker at det også er andre land innenfor Moskva-kontorets dekningsområde som er interessant å følge med videre.

– Ikke minst tror jeg at Ukraina, som jeg har jobbet mye med opp gjennom årene, kommer til å bli viktig fremover, sier Jentoft.

Kulturstrøm

 • Filmkomponist skaper BMW-lyd

  Det tyske bilselskapet BMW lanserer sin nyeste elbil i dag, og denne gangen er en komponist med på laget. Hans Zimmer, som er en av verdens mest kjente filmmusikkomponister har nemlig designet lydbildet inne i bilen. Elbiler er nesten helt lydløse, og mange savner de lydene de er vant til. BMW-eiere får nå valgfri billyd laget av mannen bak musikken til blant annet «Løvenes Konge» og «Pirates of the Carribean».

  BMW
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
 • Mariss Jansons er syk

  Oslo Filharmoniens tidligere sjefdirigent og en av verdens mest ettertraktede dirigenter avlyser alle sommerens planlagte konserter av helseårsaker. Jansons skulle blant annet ledet flere konserter under årets Salzburg Festival og under BBC Proms. Jansons (76) har også tidligere hatt utfordringer med helsa. (slippeddisc)

  Mariss Jansons
  Foto: Sigi Tischler / AP
 • Nytt festivalsamarbeid

  Nordlysfestivalen i Tromsø og samtidskunstfestivalen Ilios i Harstad inngår samarbeid. – En av grunnene er at det har blitt for dyrt å få orkestre og artister nordover til kun en festival, sier leder av Iliosfestivalen, Anders Eriksson.

  Sisu
  Foto: Martin Mortensen / NRK