Hopp til innhold

Timmy Gresshoppe tilbake på NRK

Ny avtale med Disney sikrer julaften på NRK i fire år framover.

Timmy Gresshoppe

Joda, Timmy, Donald og Mikke dukker opp på NRK i år også, etter at en ny avtale sikret fire år til med «Donald Duck og vennene hans».

Foto: Disney

Snipp og Snapp tar bolig i Mikke og Plutos juletre i den klassiske juleserien.

Snipp og Snapp tar bolig i Mikke og Plutos juletre i den klassiske juleserien.

Foto: Disney

Det var lenge usikkert om NRK ville fortsette juletradisjonen med Timmy Gresshoppe og Disney på julaften, etter at forhandlingene med Disney brøt sammen før sommeren, men i november ble det klart at julaften blir innledet med Mikke, Timmy og Donald.

LES OGSÅ: Ikke mer Timmy Gresshoppe på NRK i jula
LES OGSÅ: Alternativbevegelsens far

Norsk tradisjon siden 1979

Ved siden av «Grevinnen og hovmesteren» er Disney-programmet «Donald Duck og vennene hans» en av de lengstlevende juletradisjonene på norsk TV. Det har gått hver julaften, med noen opphold, siden 1979, og samler i snitt 540 000 seere når det går.

– I våres ble vi ikke enige om pris og innhold i kontrakten, og det endte i at det ikke ble noen enighet. Men vi tok opp dialogen igjen etter sommeren, for begge var enige om at det skulle gå videre på NRK1, sier redaksjonssjef Trond Storaa i NRK Super til NRK.no.

LES OGSÅ: Disney kjøper Star Wars-rettigheter
LES OGSÅ: Her jubler Kim Jong-un for Rocky og Mikke Mus

Fire år til

Uenigheten førte til stor debatt på nettet. Mange engasjerte seg for å få programmet tilbake på NRK julaften. Andre kanaler var interesserte i å ta over TV-programmet, men det var til sist NRK som fikk rettighetene.

– Det blir fire år til med Disney-jul på NRK. Både for barn og voksne har dette vært en NRK-tradisjon i mange år. For NRK som er en kulturbærer er det viktig å være det på underholdning også. Det er et TV-øyeblikk der familien samles på julaften, og både vi og Disney er glade for å ha kommet til enighet, sier Storaa.

Det synet gjenspeiles hos Disneys nordiske sjef, Casper Bjørner.

– Vi er svært glade over å få fortsette det gode samarbeidet vi har hatt med NRK med «Donald Duck og vennene hans» de siste årtiene. Det er en viktig norsk tradisjon Disney er stolt over å være del av sier Bjørner i en epost til NRK.no.

LES OGSÅ: Tyske Donald Duck med Holocaust-blemme

Hva synes du? Er Donald obligatorisk på julaften? Si din mening i kommentarfeltet under saken.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)