NRK Meny
Normal

Her jubler Kim Jong-un for Rocky og Mikke Mus

Nord-Koreas leder Kim Jong-un lot seg underholde av Rocky, Mikke Mus og Ole Brumm på en uvanlig tilstelning i hovedstaden Pyongyang. Det er ikke USA og Disney spesielt fornøyde med.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un lot seg underholde av Rocky, Mikke Mus og Ole Brumm på en uvanlig tilstelning i hovedstaden Pyongyang.

VIDEO: Et sammendrag av konserten viser at Kim Jong-un liker Disney, Rocky og disco.

Nord-Korea er ikke kjent for å omfavne amerikanske verdier, og de fleste offisielle forestillingene i landet hyller enten Kina eller Nord-Korea selv.

Derfor var det mange som hevet øyenbrynet da bildene fra en forestilling i Pyongyang viste en fornøyd Kim Jong-un som lot seg underholde av diverse Disney-figurer og amerikanske filmhelter.

Bildene dukket opp i helga , og nå er et videopptak fra konserten frigitt. Den inneholder flere ting man sjeldent ser fra det lukkede landet.

Det er orkesteret Moranbong som står for musikken. Gruppa består utelukkende av kvinner, og inneholder gitarister i gallakjoler og discosangere i korte, glitrende kjoler.

I løpet av konserten spiller de en symfoniversjon av kjenningsmelodien fra «Rocky» med en jublende Sylvester Stallone i bakgrunnen, og en versjon av Frank Sinatras «My Way».

Den store finalen har en kavalkade av Disney-filmer på storskjerm, og sceneopptredener av Mikke og Minni Mus, Ole Brum og Tigergutt, og en av de sju dvergene til Snehvit.

Konsert i Nord-Korea

Sylvester Stallone som Rocky Balboa ble vist på storskjerm mens bandet spilte kjenningsmelodien.

Foto: RTV/EBU

Ikke godkjent av Disney

Kim Jong-un smiler og viser tommelen opp etter forestillingen, men Disney har vendt tommelen ned.

Ifølge nyhetsbyrået AFP er Disney mildt sagt misfornøyd med at Nord-Korea tok seg til rette og brukte varemerkene deres uten å spørre.

– Walt Disney har ikke gitt lisens til eller godkjent bruken av sine figurer, heter det i en uttalelse fra selskapet.

Patrick Ventrell, en talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, ber Nord-Korea om å oppfylle sine internasjonale forpliktelser og rette seg etter opphavsrettighetene.

– Vi er veldig stolte av den amerikanske innovasjonen og amerikanske produkter, og vi ser gjerne at de blir behandlet på en rettferdig måte, sier han.

Ventrell påpeker imidlertid at USA ikke har noe bilateralt forhold til Nord-Korea.

Ifølge The Guardian er Disney-figurene vanlige på barneprodukter som blir importert fra Kina, men dette er første gang disse figurene har en rolle i en stor, offisiell oppsetning som blir vist på statlig fjernsyn.

Les også: Nordkoreanere deltar i norsk kunstprosjekt
Les også: Dette bildet ville Nord-Korea sensurere

Kim Jong-un med mystisk kvinne

Sørkoreansk etterretning mener å ha identifisert denne kvinnen.

Foto: RTV/EBU

Mystisk kvinne indentifisert

Enkelte analytikere mener at Kim Jong-un kan være i ferd med å velge en ny og mer moderne kurs for Nord-Korea, men andre peker på landets atomprogram , og mener at Kim Jong-un vil fortsette i farens fotspor.

Det er i det hele tatt lite konkret informasjon tilgjengelig om den unge statslederen, som tok over etter at Kim Jong-il døde i fjor.

Den siste tiden er det en kvinne som har ført til en rekke spekulasjoner. Kim Jong-un har blitt fotografert flere ganger med kvinnen, som også var med på konserten. Mange har ment at hun var Kims elskerinne, søster eller halvsøster.

Ifølge sørkoreansk etterretning er kvinnens navn Hyon Song-wol, en tidligere gift popstjerne.

Hun skal ha vært frontfigur i bandet Bochonbo, som ble svært populære med låtene «Utmerket hestelignende kvinne», «Soldaters fotspor», «Jeg elsker Pyongyang» og «Vi er party-troppene».

Hun og Kim Jong-un skal ha blitt forelsket for ti år siden, men Kims far skal ha beordret dem til å avslutte forholdet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt