Hopp til innhold

– Sony prøver å ta igjen det tapte

Sony prøver å ta strømmingmarkedet fra Spotify og Wimp med ny tjeneste. – Den vaklende giganten prøver å ta igjen det tapte, sier teknojournalist.

Skjermbilde fra Sonys nye strømmingtjeneste

Slik ser Sonys nye tjeneste Music Unlimited ut.

Foto: Skjermdump

Tjenesten Music Unlimited ble lansert i Norge i dag.

Per Kristian Bjørkeng

Aftenpostens teknologijournalist Per Kristian Bjørkeng mener Sony kommer sent til strømmingbordet.

Foto: Nettkidsa.no

Elektronikkgiganten Sony kaster seg dermed ut i konkurransen med Spotify og norske Wimp om strømmingkundene.

– Sony eide hele det portable musikkmarkedet med Walkman helt opp til nittitallet, men tapte hegemoniet til Apple. Nå prøver de å ta igjen forspranget de helt opplagt har mistet, sier Aftenpostens teknologijournalist Per Kristian Bjørkeng.

Frister med lavere pris

Sonys fremste salgsargument er prisen. I motsetning til Wimp og Spotify, som begge tar 99 kroner i måneden for full tilgang til musikkbasen, krever Sony 89 kroner.

For denne summen får du tilgang til tolv millioner låter fra forskjellige plateselskap.

– Kjempen Sony kommer sent til bordet, og da må de har noe mer å tilby enn konkurrentene. Og foreløpig er dét litt lavere pris, og en løsning for å lytte til mp3-filene du allerede eier på en sentralisert måte i nettskya. Alle filene dine lastes automatisk opp til nettet, slik at du kan lytte til dem via Sonys tjeneste på alle dine enheter, sier Bjørkeng.

Dessuten krever ikke Sony, i motsetning til Wimp og Spotify, at du installerer et eget program for å benytte tjenesten på en datamaskin.

– Dette er en barriere for mange, for eksempel hvis du sitter på jobben og vil høre musikk, men ikke har privilegier til å installere et program. Det kan være en måte å få tak i den delen av markedet på, sier teknojournalisten.

Tjenesten finnes foreløpig ikke til Norges mest solgte smarttelefon, Apples Iphone. Men eier du en Android-telefon kan du laste ned en applikasjon.

Hør Bjørkeng fortelle om Music Unlimited:

– Store norske mangler

Bjørkeng har testet tjenesten i dag. Han mener at selv om utvalget er stort er det mye som mangler når det gjelder norsk musikk.

Thomas Dybdahl

Thomas Dybdahl mangler i Music Unlimited...

Foto: Kim Erlandsen / NRK
Åge og damene

... og Åge Aleksandersen er vanskelig å finne.

Foto: NRK

– Det gjelder særlig i sammenlikning med norske Wimp. Tolv millioner låter er mer enn du kan høre i løpet av et liv, men en artist som Thomas Dybdahl er for eksempel ikke tilgjengelig, sier han.

– Også må du vite at Sony ennå ikke har skjønt at vi skriver Åge med norsk å, og dermed må du søke på etternavnet for å finne Åge Aleksandersen. Sånne ting gjør det vanskelig for denne tjenesten å bli like bra som Spotify og Wimp fra dag en, fortsetter Bjørkeng.

I tillegg til Spotify, Wimp og nå altså Music Unlimited, forteller Bjørkeng at det finnes en fjerde løsning.

– Den fjerde store tjenesten heter Rara.com, og kom for noen måneder siden. Det krever heller ikke installasjon, men er et mye mindre selskap enn Sony, sier han.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters