Hopp til innhold

Sølepyttlykke med Silje Nergaard

Flere av artistene i Postkort 2012 vil ta tida tilbake. Silje Nergaard ble inspirert av bildet av en toåring som leker i regnet.

Sølepyttlykke med Silje Nergaard

Silje Nergaard liker at toåringen på bildet ikke kunne brydd seg mindre om at det regnet i ferien.

Foto: Stina Åshildsdatter Grolid/Jarl Fr. Erichsen

– Budskapet i låten er «det ordner seg», sier jazz-sangerinnen.

«Lykken og fryden i ansiktet på en gutt på to og et halvt år, mens han springer i små gummistøvler i fullt regnhyre med carte blanche rett i sølepyttene er rett og slett honning og varmt å se på.»

Stina Åshildsdatter Grolid fra Trondheim var på ferie i Nordland sa hun skrev dette og sendte inn bildet av sønnen Konrad til Postkort 2012 - Sangen om Norge.

Været var grått og kalt da de kom frem, men stemninga ble snudd på hodet da de så sønnens glede.

– Fikk gåsehud

Her kan du høre innslaget med SIlje Nergaard og høre en smakebit av låten:

– Nå fikk jeg helt gåsehud, sier Grolid da hun hører innslaget og får vite at hennes bilde er valgt ut.

– Bildet er så hverdagslig, og tatt med mobilkamera, jeg hadde ikke trodd noen ville velge det, sier hun begeistret.

– Regn er en pause

Silje Nergaard og tekstforfatter Kristin Sandberg ble sjarmert.

– Han omfavner regnet, nå kan livet bare være det det er. Jeg bare plasker litt i denne sølepytten her, tenker hun høyt.

– Vi fikk en slags vibb, vi tenkte pytt pytt-lykke, for regnet kan jo også være en slags pause, sier Nergaard.

Hun er en av 13 kjente norske artister som lager musikk inspirert av bilder og historier som folk har sendt inn til Postkort 2012 - Sangen om Norge.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Tusen ting i sola

Nergaard liker regn.

– Jeg vil ikke at det skal regne hver dag da! Men så lenge det er av og til syns jeg det er deilig å åpne vinduet når det regner, sier hun.

Hun setter pris på at det kan være en unnskyldning for å sette livet litt på hold.

– Det er tusen ting vi nordmenn må gjøre når det er fint vær, regn gjør at man bare kan la det vente, mener hun.

Musikerkollega Frode Alnæs ble også inspirert av et bilde som «tar tida tilbake».

Sammen med elleve andre kjente musikere og Kringkastingsorkestret skal de fremføre låtene sine på en spektakulær konsert 20. november.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober