Snusen og Tinni blir bildebok i flere land

Bildene av reven og schæferen som ble venner ble delt over hele verden i fjor. Nå er "Snusen og Tinni" blitt barnebok, som oversettes til flere språk.

Snusen og Tinni ved stubben

Bildene av hunden og reven som ble venner har blitt bildebok for barn etter forespørsel fra folk over hele verden.

Foto: Torgeir Berge

– Vi fikk en voldsom respons fra hele verden da NOAH la ut en video med Snusen og Tinni på YouTube, forteller fotograf og hunde-eier Torgeir Berge.

Snusen & Tinni
Foto: Torgeir Berge (Design Ellen Renberg)

Nå er bildeboken om det rørende og spennende vennskapet utgitt av det lille Gresvik forlag, som barnebok med tekst av forfatter Berit Helberg.

Avtalene om utgivelse i Sverige og Tyskland er undertegnet og USA står for tur.

Les også: Disse to er blitt verdenskjente

Et fenomen

Videoene av reven og hunden som ble venner har blitt sett flere hundretusen ganger, er omtalt og delt i uttallige medier som BuzzFeed, Huffington Post og Animal Planet - og aktiviteten er stor på Facebooksiden.

– Det er spennende at folk viser så mye interesse! Vi får meldinger hver dag hvor folk takker for fine bilder, jeg har til og med fått brev i posten fra både USA og Canada. Helt siden jeg begynte å dele bildene har det kommet ønske om barnebok.

Hvordan ble dette et barnebokprosjekt?
– Jeg begynte å ta bilder, og da jeg begynte å legge dem ut på Facebook kom det flere og flere forslag om at dette måtte bli barnebok. Så tok jeg kontakt med forfatteren Berit Helberg og så ble det sånn, forteller Torgeir.

– Vennskapet fenger veldig mange mennesker, det er vel noe med bildene som vekker naturinteressen.

E-bok til høsten

Marte Gresvik

– Eboka får enda mer fokus på bildene, forteller forlegger Marte Gresvik.

Foto: Morten Conradi / Gresvik Forlag

«Snusen og Tinni - et eventyrlig vennskap» er en faktafortelling med bilder om reven og hunden, som viser hvordan dyrene møttes og hva som skjedde. Historien er også iblandet samtaler mellom hunden og reven, som gjør dyrene til hovedpersonene for leserne og sier noe om hvorfor de oppfører seg som de gjør.

– Vi er også i gang med å lage e-bok av denne nå, som skal være klar til høsten. Det tyske forlaget som har kjøpt rettighetene til boka, har også kjøpt rettigheter til e-boka, forteller forlegger Marte Gresvik.

Hvordan lager dere e-boka som kommer til høsten?
– Den blir en litt enklere versjon av den fysiske boka, med enda mer fokus på bildene, og med forkortede tekster. Vi vil også legge inn en del linker til små videosnutter, som musikkvideoen vi har laget, og andre videoer som Torgeir har filmet.

Hva har skjedd med Snusen?

Torgeir Berge.

– Vi får se om det blir en bok nummer to en gang, sier Torgeir Berge som har tatt over 8000 bilder av reven og hunden som ble venner.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

I boka får vi høre at reve-valpen dukker opp i skogbrynet en vakker dag og velger seg schæferen og familien hans som sin egen, sannsynligvis fordi han hadde mistet sin egen og trengte hjelp. I slutten av historien får vi se bildene som viser at han fant seg et hi.

Det er flere som spør hvordan det går med Snusen, hva har skjedd med ham etter at han vokste til?

– Det er vanlig at hannrever vandrer ut av det området de blir født i for å finne seg en tispe som ikke er i slekt og det ikke blir innavl, forklarer Torgeir.

– Han har fulgt alle utviklingstrinnene til en vanlig rev og nå bor han nok langt fra oss og hjelper til med å fôre opp valpene sine, slik revehanner gjør. Vi har bare vært en erstatning for familien hans. Han kommer innom, vi så ham sist for 14 dager siden. Men nå har han fått sitt eget liv.

Kulturstrøm

 • Dokumentar om psykiske problemer

  Petter Aaberg og Sverre Kvamme har laget dokumentarfilmen «Nattebarn» om unge mennesker med psykiske problemer etter at Petter selv har gjennomgått et selvmordsforsøk. – Går forbausende langt inn i intimsfæren, skriver Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Den norske dokumentarfilmen «Nattebarn».
  Foto: Indie Film AS
 • Gjev pris til filharmonien

  Bergen filharmoniske orkester har vunnet bransjebladet Gramophones pris for årets beste operaplate, ifølge en pressemelding.

  Orkesteret får prisen for innspillingen av Benjamin Brittens opera «Peter Grimes».

  Prisen deles ut i London 5. oktober.

 • Gramophone-pris til Bergen

  Det klassiske tidsskriftet Gramophone har kåret Bergen Filharmoniske Orkesters innspilling av Benjamin Brittens opera Peter Grimes til vinner av den prestisjetunge Gramophone Classical Award for Opera 2021. De omtaler innspillingen som en "spennende, engasjert, nødvendig og teknisk brilliant versjon for vår tid.