Hopp til innhold

Slik låner du en e-bok

Bibliotekene blir mer moderne, og i år kan du for første gang låne e-boken, samtidig som papirboken slippes på biblioteket.

Tønsberg og Nøtterøy bibliotek

Bibliotekene kan snart tilby folk over hele landet e-bøker, og noen tilbyr til og med utlån av lesebrett.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Det er Norsk kulturråd som står bak denne prøveordningen, gjennom den såkalte innkjøpsordningen for ny norsk litteratur i 2012. Nå har de valgt ut de første bibliotekene som skal være med. Målet er å teste ut e-bøkene ordentlig i løpet av 2012.

Buskerud fylkesbiblioteks E-lånsprosjekt , med Drammensbiblioteket , Kongsberg bibliotek og Nore og Uvdal bibliotek er de første som låner ut nye e-bøker.

I løpet av vinteren deltar også Ryfylkebiblioteket, som inkluderer bibliotekene i Finnøy folkebibliotek , Suldal , Hjelmeland , Strand , Sauda bibliotek og Forsand , og Deichmanske bibliotek i Oslo.

Slik gjør du

E-boken kan du låne på samme vilkår som tradisjonelle papirbøker.

Du kan låne inntil fem e-bøker samtidig, og lånetiden er 28 dager. Når lånetiden utløper, slutter e-boken å virke. Dermed trenger du ikke å levere boken tilbake, forteller Dag Erlend Lohne Mohn i Buskerud fylkesbibliotek.

I Buskerud fylkesbibliotek har folk allerede kunnet låne e-bøker.

– Disse er imidlertid ikke nye, de er få og foreløpig ikke fra andre forlag enn Cappelen Damm. E-bøker fra innkjøpsordningen vil bli tilgjengelig for utlån når de gis ut. Erfaringsmessig kommer det få bøker i starten av året, og flere etter hvert. Sannsynligvis kommer de første i februar og mars. Men dette er igjen avhengig av når de gis ut, og om de også gis ut som e-bøker, sier Lohne Mohn.

Kongsberg bibliotek er et av bibliotekene som er med på Kulturrådets prøveordning. Også her bruker man samme portal og eksisterende system for boklån. Lånetiden for de nye e-bøkene blir også her den samme som for papirbøker.

– Lånet vil foregå på samme måte som det har gjort siden november 2010, på internett. Jeg antar at bøkene legger seg pent og pyntelig inn i det allerede eksisterende tilbudet av e-bøker Kongsberg bibliotek har til utlån, sier biblioteksjef Geirr Karlsen.

Satser digitalt

Kulturrådet ser nå på hvilke muligheter e-bøkene gir med tanke på selve distribusjonen. Når norske forlag gir ut nye titler, vil alle lånere ved de utvalgte prøvebibliotekene ha tilgang på den digitale versjonen, hvor de måtte være, ifølge prosjektleder Arne Vestbø.

– Forlagene må gi ut e-bøker som de faktisk melder på, og bibliotekene må ha systemer som kan håndtere e-bøkene. Hvis det kommer ut en e-bok akkurat i dag, som er påmeldt til ordningen, er det i prinsippet bare Buskerud som kan låne ut. Men de andre bibliotekene som er invitert inn, kommer så snart de har systemene sine på plass. Dette er det nok ulike tidspunkt for, sier Arne Vestbø i Norsk Kulturråd.

Rett inn på lesebrettet

Ebok.

Nå kan du låne e-bøker direkte på lesebrettet ditt. Ordningen skal prøves ut over hele landet i løpet av året.

Foto: BRIAN SNYDER / Reuters

I følge Lohne Mohn ved Buskerud fylkesbibliotek trenger brukeren bare et lesebrett og internett for å låne e-bøker på biblioteket hjemmefra.

– Lånerne trenger nett-tilgang. Eget brett eller de kan låne brett hos oss. Man kan låne direkte til brettet hvis brettet er på nett (som iPad), eller via datamaskin hvis brettet ikke er på nett.

E-bøkene lånes ut via denne nettbaserte løsningen , som fortsatt er delvis på pilot-stadiet.

– Så lenge systemene ivaretar de kravene vi har stilt i tilleggsavtalen til innkjøpsordningen, blander ikke Kulturrådet seg inn i hvilket system bibliotekene velger, sier Vestbø.

Prøveprosjektet med e-bøker i innkjøpsordningen varer foreløpig ut juni 2013. Prosjektet går ut på at de 1000 eksemplarene som kjøpes inn av en tittel, fordeles på 970 papirbøker og 30 e-bøker.

Kulturrådet betaler samme pris for dette som de ville gjort om alle bøkene var papirbøker, så det koster ikke noe ekstra for e-bøkene. Forfattervederlagene blir også regnet ut på samme måte som før.

Mulig nasjonal løsning

Til sammen får de første bibliotekene 11 av de totalt 30 e-bøkene som Norsk kulturråd kjøper av hver nye skjønnlitterære tittel i 2012. Flere biblioteker kommer til i løpet av året.

Nasjonalbiblioteket skal også delta i prøveordningen gjennom at de får to av de 30 lisensene.

– Vi planlegger å etablere en tjeneste i løpet av 2012, der alle norske bibliotek kan fjernlåne disse to e-boklisensene fra oss, og deretter låne dem videre ut til egne brukere, sier avdelingsdirektør for IKT og digitalisering i Nasjonalbiblioteket, Svein Arne Solbakk.

Detaljene i denne tjenesten er ikke klare ennå.

– Målet med vår deltakelse i prøveordningen er imidlertid å vinne erfaring med fjernlån av e-bøker. På sikt tror vi dette kan være en viktig komponent i en nasjonal løsning, mener Solbakk.

Tidligere ebok-satsinger

Det har vært mulig å låne e-bøker fra bibliotek allerede i 2009 , da en prøveordning i Trondheim, Stavanger, Drammen, Ski og Oslo gjorde det mulig å laste ned bøker elektronisk. Men skepsis i bokbransjen har bidratt til at vi ikke har kommet lenger ennå.

Det er fortsatt mange utfordringer for bokbransjen. Forfatter Morten Harry Olsen har laget en rapport hvor han skisserer mulige løsninger for bibliotekene i den digitale bokverdenen.

Ifølge rapporten har det vært foreslått en rekke mulige måter å begrense bibliotekutlånet av e‐bøker på, slik at biblioteket ikke ødelegger for det kommersielle markedet. Et forslag er å innføre en karanteneperiode før boka slippes i biblioteket, som man har gjort i Danmark.

Ruinert av suksess-bøker

E‐boka er egentlig eksemplarløs. Den kan kjøpes inn, lagres i en database, og i virkeligheten være umiddelbart tilgjengelig for alle lånere samtidig, i ubegrenset omfang om man ønsker. I Sverige lot bibliotekene alle som ville låne boken, få låne den. Men det ble en kostbar affære.

I Sverige får nemlig distributøren Elib 20 kroner per utlånte e-bok. Men denne ordningen, ble resultatet at noen bøker rett og slett var så ettertraktede at ble lånt ut mye mer enn forventet. Dermed ble det dyrt for svenske bibliotek å betale vederlagene.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad