Hopp til innhold

E-boksuksess kveler bibliotekene

Bestselgere som Zlatan- og Steve Jobs-biografien sprenger de svenske bibliotekbudsjettene. – Den svenske modellen har likevel mange fordeler, mener bibliotekar.

Biografien til Zlatan og Steve Jobs

Biografien til Zlatan og Steve Jobs er i ferd med å ta knekken på svenske bibliotekbudsjetter.

Foto: Font/Cappelen Damm

Dag Erlend Lohne Mohn

Rådgiver for digitale tjenester i bibliotek i Norge, Dag Erlend Lohne Mohn.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK

Svenske bibliotek har valgt en modell som gjør at de betaler distributøren Elib om lag 20 kroner per e-bokutlån.

Hittil har ordningen tillatt at så mange som ønsker det, kan låne boken samtidig.

Nå viser det seg at e-bøker rett og slett har blitt for populære hos lånerne.

50.000 e-bokutlån har kostet bibliotekene rundt en million svenske kroner bare i forrige måned, ifølge Svt.se , og regningen vokser etter hvert som populariteten øker.

Dagens Industri skriver at flere biblioteker nå rett og slett må slutte å tilby lånerne e-bøker. Andre filialer har innført begrensninger på antall utlån.

Større fleksibilitet

Rådgiver for digitale tjenester i bibliotek i Norge, Dag Erlend Lohne Mohn, mener den svenske modellen kan reddes ved at hvert bibliotek nettopp setter et tak på hvor mange utlån de har råd til.

– Den svenske modellen har mange fordeler. Den gir bibliotekene stor fleksibilitet. Man slipper for eksempel å bli sittende med store volumer av en gammel bok få vil låne, sier Lohne Mohn til NRK.no.

Kaster bøker

Slik ordningen er med papirbøker i dag, blir bibliotekene ofte sittende med overflødige eksemplarer. Som eksempel nevner han Anne B. Ragdes «Berlinerpoplene», som biblioteket i Drammen tok inn 25 papireksemplarer av. To år etter utgivelse er det kanskje behov for 10 eksemplarer, og to år etter det igjen kanskje to.

Kibano-lesebrett fra Norli Libris

Det norskutviklede lesebrettet Kibano, er bokhandelkjeden Norli Libris' storsatsning.

Foto: Norli Libris / Fotomontasje: NRK

– Da må man rett og slett kaste bøker. Det handler ikke om å ha flest mulig bøker på biblioteket, men best mulige, mener Lohne Mohn.

I Sverige har man fritt kunnet låne e-bøker på bibliotekene i over ti år, men nå skaper veksten i antall lesebrett vanskeligheter for ordningen.

Svensk Biblioteksförening krever nå at den svenske kulturministeren, Lena Adelsohn Liljeroth, griper inn. Hun har imidlertid gitt uttrykk for at hun ønsker å vente til en pågående bibliotekutredning er ferdig.

«Filen er utlånt»

iPad

Flere og flere leser ebøker på lesebrett som iPad.

Foto: Apple

Den svenske bibliotekutredningen vil høyst sannsynlig konkludere med at en blanding av den norske eksemplarmodellen og den nåværende betal-per-utlån er beste alternativ.

I Norge har man derimot landet på en annen utlånsmodell, den såkalte «eksemplarmodellen».

Denne modellen etterlikner utlånet av papirbøker: Når en e-bok er utlånt, får lånere som ønsker samme bok, beskjed om at boken ikke er tilgjengelig, og de må stå på venteliste.

Buskerud fylkeskommune er først ut med utlån av e-bøker fra bibliotek, i et prøveprosjekt finansiert av Nasjonalbiblioteket. I et drøyt år har man kunnet velge blant om lag 90 e-boktitler.

Etter 28 dager forsvinner den lånte filen automatisk fra lesebrettet.

Stor interesse for nyheter

Mohn tror en ordning med betal-per-utlån kunne fungert i Norge med utlånsbegrensning, men forlagene ønsker ikke dette, i frykt for at det skal spise av boksalget.

– Fordelen med denne modellen er at man kan kjøpe inn mange e-boklisenser når boken er ny og etterspørselen er stor, og så kan man nedjustere antall eksemplarer etter hvert som etterspørselen daler.

Forhindrer piratvirksomhet

I løpet av testperioden i Buskerud er det registrert om lag 2000 e-bokutlån fordelt på tre folkebibliotek i fylket.

Lohne Mohn forteller om stor interesse blant lånerne, og mener man må ta i betraktning at det ikke er det nyeste og mest attraktive innholdet som tilbys.

– Dette viser at e-boken har en naturlig plass i biblioteket.

Rådgiveren mener en god utlånsordning i biblioteketene gir folk enda en god grunn til å anskaffe seg lesebrett, og at de som har lesebrett også kjøper flere bøker.

Han mener derfor at e-bøker i bibliotekene kan virke salgsdrivende for forlagene.

En velfungerende utlånsordning kan også forhindre piratvirksomhet, mener han.

– Hvorfor skal du stjele noe du kan låne lettvint, gratis og lovlig? spør Lohne Mohn.

Kulturstrøm

 • Tupac-mistenkt siktet for drap

  Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

  Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

  Tupac var bare 25 år da han døde.

  Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

  Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

  Tupac
  Foto: AP / NTB