Slik lager du gode passord

Får du panikk når du blir bedt om å opprette eller endre passord? Eller lurer du på hvordan du lager dem sikrest mulig? Her er gode tips!

Låsing av PC
Foto: (Illustrasjonsbilde) / NRK

Hva er et passord?

Akkurat som du låser inngangsdøren til hjemmet ditt for å hindre tyver adgang, må datamaskinen din låses for å unngå uønsket adgang. Et passord er en kombinasjon av bokstaver, tall og tegn som til sammen utgjør en sikkerhetskode som hindrer uvedkommende i å komme inn på dine private datasystemer, slik som PC’en din, epost, nettforum og nettbank.

Hvorfor trenger vi passord?

Innlogging
Foto: (Illustrasjonsbilde) / NRK

Uten et passord – eller med et dårlig konstruert passord – er dataene dine sårbare for personer med uærlige hensikter, enten det gjelder kriminell virksomhet eller ren sabotasje. Filene dine kan bli slettet, falsk epost kan sendes i ditt navn, bankkontoen din kan tømmes, for å nevne noe. Det er viktig å huske på at om datamaskinen din er koblet til et større nettverk, på f.eks. arbeidsplassen, er det ikke bare din egen PC som er utsatt, men også alle de andres, ettersom eventuelle inntrengere da kan komme seg videre innover i nettverket.

Hva utgjør et godt passord?

Et velfungerende passord er vanskelig – eller helst umulig – å gjette eller regne seg fram til. Det oppnås ved å kombinere både små og store bokstaver, tall og symboler. Dersom passordet ditt ser helt gresk og uforståelig ut, er det som regel sikkert. Husk at jo lengre et passord er, jo sikrere er det, ettersom antall kombinasjonsmuligheter blir større. Generelt bør et passord være lett for deg å huske, men vanskelig for andre å gjette.

Du kan teste om et passord du har laget er godt eller ikke i denne passordkontrollen (OBS: Ikke tast inn passord som allerede er i bruk).

Hva utgjør et dårlig passord?

Alt som kan gjettes er usikre og dårlige passord. Ikke bruk fødselsdato, familienavn eller navnet på hunden din! Det er svært lett for andre å få tak i denne informasjonen om deg, og dermed sitter de plutselig på passordet ditt. Å bruke bare tall er heller ikke lurt, ettersom inntrengere kan sette opp funksjoner som regner seg gjennom masse tallkombinasjoner og til slutt finner passordet ditt. Unngå også å bruke vanlige ord, dvs. et hvilket som helst ord i bruk som man kan finne i en ordbok.

Hvordan skal passord oppbevares?

Det hjelper lite å ha laget et sikkert og godt passord dersom du lagrer det på en måte som gjør at andre kan lese det. Ikke skriv det på en lapp du klistrer på pulten eller PC-skjermen din. Og ikke lagre passord i andre dokumenter eller filer, f.eks. Word-dokumenter eller epost – disse kan i verste fall komme uvedkommende i hende. Det beste er om du lager et passord som du husker utenat . Dersom du ikke har hukommelse til dette – sørg i alle fall for å skrive ned passordet på et sted som er umulig for andre å komme til.

Hvordan konstruere et sikkert passord?

Det finnes flere måter å gjøre det på. En metode er å rett og slett lage en tilfeldig sekvens med tall, bokstaver og tegn, f.eks. ”6Yvd!hJW83k”. Imidlertid er slike svært vanskelige å lære seg utenat. En bedre måte er å ta utgangspunkt i noe du husker eller har tilknytning til, og så modifisere det til det ugjenkjennelige. En grei oppskrift på hvordan du gjør det, finner du på denne nettsiden .

10 tips for god passord-skikk

 1. Lag lange passord – minimum 7 tegn
 2. Kombiner alltid både bokstaver, tall og symboler – bruk gjerne mellomrom
 3. Ikke bruk fødselsdato, familienavn eller annen personlig informasjon
 4. Ikke bruk ord som finnes i vanlig bruk – på noe språk!
 5. Unngå sekvenser eller gjentakelser som ”abcd”, ”1234” eller ”666”
 6. Bruk flere ulike passord på de ulike systemene dine – da er du mindre sårbar
 7. Bytt passord med jevne mellomrom
 8. Ikke oppbevar passord på steder hvor de kan oppdages av uvedkommende
 9. Aldri oppgi passordet til noen som ringer eller spør om det på epost – uansett!
 10. Ikke lagre passordet ditt elektronisk, aller helst bør du huske det utenat

 

 

Kulturstrøm

 • Prises av svenskene

  Ingvild H. Rishøi mottok fredag den høythengende Kulturhuset Stadsteaterns internasjonale litteraturpris for novellesamlingen «Vinternoveller». Prisen er på 150.000 svenske kroner. «Vinternoveller», som utkom på norsk i 2014, er oversatt til svensk av Nils Sundberg og Stephen Farran-Lee og vant Brageprisen, Kritikerprisen og Bokbloggerprisen her hjemme.

  Ingvild H. Rishøi
  Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen
 • Carola gjør comeback

  Den svenske artisten Carola Häggkvist (53) gjør comeback i Melodifestivalen, skriver svenske Aftonbladet. Ifølge avisen planlegger stjernen å konkurrere i kvalifiseringen til Eurovision Song Contest-finalen med en sang hun har skrevet selv.

  Carola
  Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix