Hopp til innhold

Danskene vil ikke trykke karikaturene igjen

Ingen av de store danske mediene har trykket de omstridte Muhammed-karikaturene etter at tegneren Kurt Westergaard ble overfalt.

Kurt Westergaard

Danske medier er ikke interessert i å trykke flere karikaturer av Muhammed, etter at Kurt Westergaard ble overfalt.

Foto: Scanpix/AP

Tidlig denne måneden ble en mann væpnet med øks skutt av politiet, etter at han brøt seg inn i hjemmet til den danske tegneren Kurt Westergaard.

Ikke nødvendig å provosere

Etter dette har ingen av de store danske mediene trykket karikaturene. 84 prosent av befolkningen i Danmark er enig i den beslutningen. Kun 11,7 prosent ønsker at tegningen skal trykkes igjenviser en meningsmåling RambølAnalyse har gjort for Jyllansposten .

– Avvisningen er massiv. Det er sjelden at en meningsmåling har et så entydig resultat, sier professor Stig Hjarvard, som forsker på medier og samfunn på København Universitet.

Riktig i 2005

En valgekspert ved Universitetet i Århus sier til avisa at folk støtter ytringsfriheten, men mener det ikke er nødvendig å provosere denne gangen.

I den samme undersøkelsen svarer mer enn halvparten av danskene at det var riktig å trykke karikaturene i 2005.

Heller ikke i Norge har mediene ivret etter å trykke Muhammed-karikaturene etter overfallet på Kurt Westergaard.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters