- Nordmenn velger å spise middag på et stadig senere tidspunkt, og dette gjelder spesielt i Oslo, sier Annechen Bugge. Hun er forsker på SIFO, Statens institutt for forbruksforskning.
- Folk jobber mer, og da passer det gjerne bedre å spise mellom fem og seks. Da har man kommet seg gjennom jobb og fått barna hjem fra SFO fra barnehage. I tillegg er vi inspiret av innvandring og turisme, som inspirerer oss til å spise senere, forteller Bugge.
Ny trend
Men i bondesamfunnet på attenhundretallet, var det ganske annerledes.
- Da spiste man middag klokka tolv, og det var grøt og velling til frokost, lunsj og middag, sier Bugge. Og hun avliver myten om femtitallet som den ordentlige middagens gyldne tidsalder.
- Folk hadde dårligere økonomi, så middagsvanene var mer ensidige. I tillegg var det mange som pendlet, så det var ikke så mange som spiste samlet, sier hun.
Annechen Bugge mener at vi sjelden har spist middag samlet i så stor grad som vi gjør i dag.
- Folk i dag prioriterer å spise middag sammen, og det er også en grunn til at vi spiser senere, sier hun.