Sen middag

Vi spiser middag stadig senere. Hvorfor?

Middag
Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.com

- Nordmenn velger å spise middag på et stadig senere tidspunkt, og dette gjelder spesielt i Oslo, sier Annechen Bugge. Hun er forsker på SIFO, Statens institutt for forbruksforskning.

Hør Annechen Bugge fortelle mer om trenden.

- Folk jobber mer, og da passer det gjerne bedre å spise mellom fem og seks. Da har man kommet seg gjennom jobb og fått barna hjem fra SFO fra barnehage. I tillegg er vi inspiret av innvandring og turisme, som inspirerer oss til å spise senere, forteller Bugge.

Ny trend

Men i bondesamfunnet på attenhundretallet, var det ganske annerledes.

- Da spiste man middag klokka tolv, og det var grøt og velling til frokost, lunsj og middag, sier Bugge. Og hun avliver myten om femtitallet som den ordentlige middagens gyldne tidsalder.

- Folk hadde dårligere økonomi, så middagsvanene var mer ensidige. I tillegg var det mange som pendlet, så det var ikke så mange som spiste samlet, sier hun.

Annechen Bugge mener at vi sjelden har spist middag samlet i så stor grad som vi gjør i dag.

- Folk i dag prioriterer å spise middag sammen, og det er også en grunn til at vi spiser senere, sier hun.

Kulturstrøm

 • Gyllenhaal + Ferrantebok = film

  Den amerikanske skuespilleren Maggie Gyllenhaal skal skrive og regissere en adaptasjon av Elena Ferrantes roman «Den dunkle dottera» (Samlaget). Det melder bok365.no. Det blir hennes debut som regissør og manusforfatter. Rollen hennes i HBO-serien «The Deuce» har inspirert henne til å ta skrittet over i registolen, sier hun.

  2018 Sundance Film Festival - "The Kindergarten Teacher" Portrai
  Foto: Taylor Jewell / AP
 • Forfatter Jan Jakob Tønseth er død.

  Jan Jakob Tønseth døde natt til fredag, melder hans forlag Cappelen Damm. Tønseth var den aller første vinneren av P2-lytternes romanpris. Den fikk han for «Et vennskap». Han fikk også Det Norske Akademis pris, Cappelenprisen, Gyldendals legat og Doblougprisen.

  For novellesamlingen «Von Aschenbachs fristelse» ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

  I diktsamlingen «Muntre dødsdikt og andre dikt» (2015) skrev han sin sykdomshistorie.

  Jan Jakob Tønseth ble 71 år gammel.

  Jan Jakob Tønseth
  Foto: Aarønæs, Lars / Lars Aarønæs