Hopp til innhold

Selbekk: En bekmørk dag for ytringsfriheten

Redaktøren Vebjørn Selbekk kaller angrepet mot Charlie Hebdo en krig mot ytringsfriheten. Presse-nestor Kokkvold synes ikke angrepet mot det satiriske magasinet er overraskende.

Vebjørn Selbekk

Vebjørn Selbekk er sjefredaktør i det kristne tidsskriftet Dagen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

– Dette er en bekmørk dag for ytringsfriheten. Det viser at denne type terrorisme driver krig mot vestlig og europeisk ytringsfrihet. Jeg må ta forbehold om hvem som har utført angrepet, men hvis det er slik det ser ut, så er det første gang krigen mot ytringsfrihet krever sine første ofre.

Vebjørn Selbekk ble en landskjent skikkelse da han 9. januar 2006 publiserte faksimiler av 12 karikaturtegninger av den islamske profeten Muhammed fra Jyllands-Posten i Danmark.

Tegningene sto på trykk i vekkelsesavisen Magazinet. Både tegningene, og avgjørelsen om å trykke dem, var svært omstridt. Mens Selbekk mente det handlet om ytringsfrihet, mente andre at publikasjonen var sårende, provoserende og støtende for muslimer.

Redaktøren mottok i ettertid flere drapstrusler.

– Jeg har levd med en trussel i ni år. Lørdag er det ni år siden jeg publiserte Muhammed-karikaturene.

Se intervju med Vebjørn Selbekk fra redaksjonslokalene til Dagen:

Vebjørn Selbekk om terrorangrepet i Paris.

– Ny situasjon

Ifølge de siste meldingene fra Frankrike er tolv personer drept. To av de drepte er politibetjenter. Ti andre skal også være skadet, fire av dem kritisk skadet, skriver Reuters. 40 personer er reddet ut av redaksjonslokalene.

Vebjørn Selbekk mener kampen for ytringsfriheten i dag har krevd sine første liv.

– Vi ser en ny situasjon i dag, fordi dette nå har krevd sine første dødsofre. Dette gjør at vi som samfunn er nødt til å arbeide enda sterkere for ytringsfriheten. Og kostnadene for dette arbeidet er veldig høyt, sier Selbekk til NRK.

Vil få konsekvenser

Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

– Religionskritikk er farlig, og det har vi fått en grusom påminnelse om i dag, sier Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Generalsekretæren i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, kaller anslaget i Paris for et skrekkelig terrorangrep mot redaksjonell frihet og ytringsfriheten.

Hun tror dagens voldshendelser kommer til å få store konsekvenser.

– Dette vil påvirke alle redaksjoners vurderinger. Hele verden vil lide under dagens angrep, fordi mediene vil legge bånd på seg selv og hva de publiserer, sier Stavrum til NRK.

– Ikke overraskende

Per Edgar Kokkvold

Tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, mener det er viktig å ikke få panikk og at hendelsen ikke må ramme uskyldige muslimer.

Foto: Leif Ove Bergundhaugen / NRK

Tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, karakteriserer også anslaget mot Charlie Hebdo som et angrep på ytringsfriheten.

– Dette er tragisk, men jeg må innrømme at det ikke kom overraskende. Alle som har tatt advarslene fra PST og overvåkningstjenestene rundt om i Europa på alvor, har visst at dette måtte komme.

– At det rammer Charlie Hebdo er heller ikke overraskende. Det er det magasinet som har stått opp for retten til å krenke religioner og politiske ideologier. Magasinet har i lang, lang tid har forsvart retten til å uttrykke seg i ord og tegninger.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.