Hopp til innhold

– Et svært kontroversielt magasin

Det franske ukebladet ble i dag angrepet mens de planla et spesialnummer om islam. Magasinet har tidligere vekket reaksjoner ved å publisere Muhammed-karikaturer, og ble i 2011 angrepet.

En person leser Charlie Hebdo

En person på gaten i Paris leser siste nummer av det satiriske magasinet Charlie Hebdo, hvor en karikatur av forfatteren Michel Houellebecq pryder forsiden.

Foto: BERTRAND GUAY / Afp

Redaksjonen i Charlie Hebdo satt i et møte der de planla et spesialnummer av satiremagasinet viet islam, da terroristene angrep, melder fransk TV.Spesialutgaven skulle hete Sharia Hebdo.

Angrepet mot magasinet Charlie Hebdo virket godt forberedt. Angriperne skal ha snakket til journalistene med fornavn, skriver Le Parisien.

Magasinet har vært kontroversielt, og har sparket i alle politiske og religiøse retninger. I 2006 publiserte Charlie Hebdo for første gang de omstridte danske karikaturtegningene av profeten Muhammed.

– I tiden etter 2006 utfordret det religiøse grupperinger, som for eksempel de muslimske. De har også drevet på med undersøkende journalistikk, hvor de har publisert lengre artikler om religiøse sekter og om islam, forteller NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes.

Ødelagt av bensinbombe

Agnes Moxnes

OMSTRIDT: NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes forteller at Charlie Hebdo i lang har testet ytringsfrihetens grenser.

Foto: NRK

Bladet har vært omstridt i Frankrike og at de lenge har levd under trusler.

I 2011 ble kontorene til ukebladet ødelagt av en bensinbombe. Angrepet kom dagen etter Charlie Hebdo annonserte at profeten Muhammad skulle være redaktør for den neste utgaven av satirebladet, og etter at en karikatur av Muhammed på bladets forside dukket opp på sosiale medier.

– Charlie Hebdo har både vært truet flere ganger, det har hatt politibeskyttelse, deretter kom brannbomben for noen år siden som var et direkte resultat av Muhammed-karikaturene de hadde hatt på trykk.

  • Følg terrorangrepet i Paris fortløpende i NRK Direkte

Artikkelen fortsetter under bildet.

Charlie Hebdo

KONTROVERSIELT: Stéphane Charbonnier var redaktør for Charlie Hebdo.

Foto: FRED DUFOUR / Afp

Plasserer seg selv på venstresiden politisk

I motsetning til andre aviser som har mottatt lignende trusler, plasserer bladet seg selv på venstresiden politisk. Men i tillegg til de negative reaksjonene, har de også mottatt støtte fra hele det politiske spekteret i Frankrike.

– De har fått støtte fra både venstre- og høyresiden i Frankrike, og er opplagt et svært kontroversielt magasin som tester grensen hele tiden når det kommer til spørsmålet hvor langt går ytringsfriheten, sier Agnes Moxnes.

Dette var den siste tweeten fra Charlie Hebdo, hvor det står 'beste ønsker, forresten'. I tillegg til teksten ble det lagt ut en karikatur av IS-lederen Al-Baghdadi.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt