Sæterbakken vant Romanprisen

Avdøde Stig Sæterbakken ble en suveren vinner av årets P2-lytternes romanpris.

Stig Sæterbakken

Forfatter Stig Sæterbakken døde i januar. Han ble 46 år gammel.

Foto: Nærland, Tom Andreas / SCANPIX

Juryen var samstemt da de kåret den nylig avdøde Stig Sæterbakkens « Gjennom natten » til vinner. Med fem av seks stemmer valgte juryen den romanen som skulle bli hans aller siste, til fjorårets beste.

Forlagsredaktør Herdis Eggen fra Cappelen Damm tok i mot prisen på vegne av de etterlatte. Prisen er på 20.000 kr og et kunstverket ”Natt og dag” av Lars Elling.

– Det er rørende at de var så enige, sier Herdis Eggen.

På forhånd var det mange som hadde tippet at nettopp Sæterbakken skulle komme til å vinne over konkurrenter som Brageprisvinneren Tomas Espedal .

Sæterbakkens «Gjennom natten» er veldig dyster om tap og skyldfølelse.

Han sliter med skyldfølelse, og vet ikke hvordan han skal få rette på dette. Han har med et plot på slutten, som gjør boken veldig sterk.

Innledningen er noe av det mest fenomenale jeg har lest.

Juryen om «Gjennom natten»
Juryen i P2-lytternes romanpris

JURYEN I ARBEID: Øverst fra venstre: Magnhild Uglem, Bjørnar Lyngstad Strøm, Ellen-Merete Duvold, Arve Sæterdal, programleder Marta Norheim, Vetle Bakken og Sunniva Rebbestad.

Foto: Kjetil Hansen / NRK

Diskuterte slutten

Eggen er den som har vært tettest på Sæterbakkens tekster de siste årene, og hun fikk også være med på å forme Sæterbakkens bøker. Slutten på ”Gjennom natten” ble også mye diskutert, ifølge Eggen.

– Den jobbet han mye med. Vi var begge fornøyd med den. Han var opptatt av dette med å løse opp skylden.

Boken gir leseren ulike tolkningsmuligheter, og noen av jurymedlemmene var usikre på nettopp slutten. Nettopp mulighetene for å tolke, mener Eggen er en styrke ved boken.

– Det tror jeg er kvaliteten ved all god litteratur, sier Herdis Eggen.

Sorg

Utroskap og skilsmisse, en sønn som begår selvmord, og en far som sitter igjen med sorgen etterpå. Dette er handlingen i grove trekk i «Gjennom natten».

– Jeg syns først og fremst det er en bok om sorg, og om ensomheten som følger deretter. Det handler om de store tingene i livet, som kjærlighet og svik.

Sorg kommer i så mange former. Den er som et lys som slås av og på. Den er der, og er uutholdelig, og så forsvinner den, fordi den er uutholdelig, fordi det ikke går an å ha den der hele tiden. Man fylles og tømmes. Tusen ganger om dagen glemte jeg at Ole-Jacob var død.

Utdrag fra Gjennom Natten
Gjennom natten

'Gjennom natten' ble Stig Sæterbakkens aller siste roman. Flere av hans bøker ble oversatt til en rekke språk, blant annet til russisk, engelsk og tyrkisk.

Foto: Cappelen Damm

– Er dette en moralsk bok?

– Nei, den er mye mer mangfoldig. Utroskapshistorien er vanlig og triviell. Det er det indre i de forskjellige personene som utvikler seg, som er det viktige, sier Eggen.

Boken er en realistisk samlivsroman, der det følelsesmessige kommer ut av kontroll i boken, mener hun.

– Det handler om personlige følelser som man ikke har kontroll på. Den typen utroskap, hvor ting er forlokkende, og så blir det ikke mer, er jo ikke uvanlig.

Skrekk og horror

Forfatteren fletter inn horror-elementer i boken. Etter at sønnen hans er død, drar faren bort – til Balkan. I en scene i boken går han inn i «skrekkens hus» i Bratislava. Hovedpersonen ser dessuten en horror-film, blir begeistret, og sender en tekstmelding til sønnen – som ikke lever.

– Horror var en sjanger han var begeistret for. Det detter ikke lik ut av skap, men det finnes en indre skrekk i boken. Jeg syns den var virkelig skremmende da jeg leste den.

Noen steder i boken er det virkelig svart.

– Han lar seg ikke stoppe, og tar ingen hensyn til om dette blir for tøft. Han går der han må gå. Han er også nådeløs når han viser hva som kunne ha vært gjort annerledes for menneskene.

Herdis Eggen

Herdis Eggen med premien for Sæterbakkens roman - kunstverket ”Natt og dag” av Lars Elling. Boken handler om personlige følelser som man ikke har kontroll på, sier Eggen.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

– Har du som forlagsredaktør hatt noen innvendinger til boken?

– Ja, det har jeg hatt. Det har vært vanskelige prosesser. Jeg syns noen sekvenser har tatt bort fokus fra boken. Men da gikk Stig inn i det grundig, og hvis han ikke så det selv, tok han det ikke bort.

Mot toppen

Boken er Sæterbakkens siste roman.

– Jeg tror vi kan si at det ble hans beste bok, og det er fryktelig trist at vi ikke får se resten av forfatterskapet. Han var en forfatter på toppen av forfatterskapet, og bøkene hans er i ferd med å bli utgitt i flere land, blant annet Russland og Sverige. Flere land følger nå etter. Han stod i en startgrop for å nå lengre ut, sier Herdis Eggen.

P2-lytternes romanpris er folkets egen pris til fjorårets beste roman. En jury med seks personer fra hele landet, med en felles interesse og lidenskap for bøker, møttes for å sammen diskutere seg frem til en vinner.

I full offentlighet kunne folk høre juryen i arbeid i sendingen som gikk på NRK P2 i ettermiddag.

I fjor vant Carl Frode Tiller med « Innsirkling 2 », og året før vant Karl Ove Knausgård med « Min kamp 1 ».

Kulturstrøm

 • Utgir norsk stumfilm

  Nasjonalbiblioteket utgir en blu-ray med det som er bevart av cirka 20 norske stumfilmer fra 1910-tallet, under tittelen «Stumme filmspor». To av filmene er nesten komplette: Melodramaet «Under forvandlingens lov», som kombinerer historiefortelling med attraksjonsscener, og «Revolutionens datter» (bildet), en folkekomedie ispedd både arbeideropprør, kjærlighet og boksing.

  Stillbilde fra den norske stumfilmen Revolutionens datter
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • 26,9 millioner til musikk

  Kulturrådet bevilger 26,9 millioner kroner til 227 musikkprosjekter over hele landet.

  45 av prosjektene som har fått tildeling er rettet mot barn og unge, opplyser Kulturrådet.

  – Vi ønsker et større mangfold blant søkerne til arrangørordningen, særlig når det gjelder hvilke publikumsgrupper prosjektene treffer, sier leder i musikkutvalget for arrangør- og festivalstøtte, Jan Ole Otnæs.

  Til sammen er det gitt tilskudd til flere enn 1.350 konserter over hele landet og i utlandet.