Hopp til innhold

Nomimert til lytterpris

Nylig avdøde Stig Sæterbakken kan vinne P2-lytternes romanpris neste måned.

Stig Sæterbakken

Forfatteren Stig Sæterbakken døde denne uken.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Forfatteren Stig Sæterbakken er en av de seks som tidligere i vinter ble nominert til årets P2-lytternes romanpris . Lørdag 11. februar skal en lytterjury kåre en vinner blant de nominerte romanene.

I følge Marta Norheim som skal lede radiosendingen, går den som normalt.

Marta Norheim

Anmelder Marta Norheim, leder P2-lytternes romanpris i februar.

Foto: Ole Kaland / NRK

– Det gjør det naturligvis spesielt å vurdere akkurat denne romanen, men verket hans lever etter ham og dersom «Gjennom natten» skulle vinne blir prisen tildelt posthumt, sier Marta Norheim.

Sæterbakken var også nominert til prisen i 2007, den gangen for romanen «Usynlige hender»

Sæterbakken er denne gangen nominert for «Gjennom natten». Forfatteren døde denne uken.

Den første leseren

Forlagsredaktør Herdis Eggen fra Cappelen Damm har jobbet mye med forfatter Stig Sæterbakken. Hun var ofte den første leseren, når han leverte manus.

– Både som forfatter og menneske var han veldig allsidig. Han skrev i mange forskjellige sjangre. Han var ikke bare opptatt av litteratur, men av musikk og kunst også. Det var vel helt sammenvevd i livet hans, sier Herdis Eggen.

Skildrer sorg

I «Gjennom natten» er det noen tekster som beskriver barnet som tar selvmord som ungdom.

Boken handler om tannlege Karl Meyer som opplever sitt livs verste redsel da sønnen Ole-Jakob tar sitt eget liv. Romanen stiller grunnleggende spørsmål om hva sorg gjør med et menneske. Hvordan leve videre med smerten fra et uoverkommelig tap? Hvor langt kan en mann drives i sin fortvilelse og savnet etter et mistet barn?

– Sæterbakken viser hvordan og med hvilken varme han kan se folk, og forstår, sier Eggen.

  • Hør: Opplesning fra romanen «Gjennom natten»

Essays i bokform

Der er en del essays, som har vært trykket i tidsskrifter, som ennå ikke er kommet i bokform, ifølge forlagsredaktør Eggen. Det kommer også et utvalg essays, som gikk i trykken for noen dager siden.

– Det siste han gjorde var å ta korrektur på dette, omslaget. Jeg og korrekturleseren hadde rettet noe på baksiden, som han ikke godtok. Så rettet han det tilbake, og det siste ordet han sendte var «perfekt».

Provoserte

Forfatter og litteraturanmelder Terje Thorsen studerte sammen med Sæterbakken på Lillehammer på 80-tallet. Stig viste ham at det går an å komme fra et lite sted og dikte seg inn i den store verden.

– Det at noen som jeg så til daglig, kunne ta alt det som finnes der ute og bruke det i en sammenheng som egentlig var min hverdag, åpnet øynene mine, sier Terje Thorsen.

  • Hør: Opplesning fra esseysamling en «Dirty things»

Han tror Sæterbakken bevisst valgte seg en outsider-rolle.

– Jeg tror han trengte å skape seg en rolle utenfor det etablerte og firkantede, for å kunne bli den han ble. Det er veldig vanskelig å beholde den type integritet Jeg tror det er vanskelig å beholde sin integritet, hvis man lar seg omfavne og sluke, sier Thorsen.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober