Hopp til innhold

Rolfsen : Nå kan jeg fortsette å lage film

– En gledens dag, sier presseforbundet. – Kjennelsen fører i verste fall til at man ikke tar terrorister, sier PST.

Ulrik Imtiaz Rolfsen

SEIRET I HØYESTERETT: Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen takker for all støtte han har fått og er glad for at han nå kan forsette å lage film.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Takk til alle som har hjulpet meg! sa en tydelig berørt filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen på en pressekonferanse etter seieren i Høyesterett i dag.

– Dette har gått inn på meg, jeg vil også takke de der hjemme. Jeg er ikke helt uskyldig som har blitt dratt inn i en slik sak, men det er de der hjemme. Dette har vært tøft.

PST får ikke bruke videomateriale

Jan Glent

NEGATIV: førstestatsadvokat Jan Glent mener kjennelsen i Høyesterett i verste fall kan føre til at man ikke får tatt terrorister.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Høyesterett bestemte i dag at PST ikke får bruke upublisert videomateriale beslaglagt hjemme hos filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen.

– Nå kan jeg fortsette med å lage film. Jeg er en filmskaper og tror på å fortelle historier for å fortelle noe om samfunnet. Beslaget har nok skadet filmen uopprettelig, jeg er usikker på om jeg får kildene med meg videre. Men det gjør det lettere at vi nå har vunnet, sier Rolfsen som håper filmen kan bli vist på NRK i januar.

PST: Uheldig

– Kjennelsen kan i verste fall kan føre til at man ikke tar terrorister, sier førstestatsadvokat som representerer PST, Jan Glent til NRK, og fortsetter:

– Høyesterett går i denne avgjørelsen lengre enn de noen gang tidligere har gjort i å utvide det journalistiske kildevernet. Jeg er kanskje noe overrasket, men jeg må lese kjennelsen nøye før jeg kommenterer den videre, sier Glent.

Ubaydullah Hussain

HEKSEJAKT: Ubaydullah Hussain mener PST bedriver heksejakt på ham og alle andre troende muslimer.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

– PST driver heksejakt på troende muslimer

–​ Det er innlysende at PST bedriver heksejakt på meg og andre troende muslimer, og jeg ser på dette som nok en seier over PST, sier Ubaydullah Hussain til NRK.

Han var redd for at den mye omtalte Sverige-turen skulle havne i PSTs hender før avgjørelsen i Høyesterett.

Hussain sier han tviler sterkt på om de hadde brukt samme fremgangsmåte dersom denne saken omhandlet ikke-muslimer.

– Etter å ha gått på nok et sviende nederlag, så håper jeg at PST bruker sine ressurser på andre ting enn å fotfølge troende muslimer i Norge, sier han.

Også Hussains forsvarer, Jon Christian Elden, er sterkt kritisk til PSTs framferd i saken:

– Dette er en riktig avgjørelse som igjen reiser spørsmål ved sikkerhetspolitiets forhastede aksjon.

Samtidig sitter en 18-åring varetektsfengslet, siktet for å ha forsøkt å slutte seg til IS. Han nekter straffskyld og forsvareren hans,Javeed Shah, sier kjennelsen er en stor seier for kildevernet:

– Han har sittet snart et halvt år i varetekt nå og nekter for å ha gjort noe straffbart. Etter dagens dom i Høyesterett er det naturlig at jeg begjærer han løslatt fredag om en uke når denne fengslingsperioden går ut, med mindre PST kan legge fram flere bevis mot min klient.

– Et viktig demokratisk øyeblikk

– Det var et viktig demokratisk øyeblikk. En stor seier og bedre kunne det ikke være, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund Kjersti Løken Stavrum til NRK på telefon fra Høyesterett.

– Fordi vi ikke kunne juble var vel flere av oss på gråten i Høyesterett, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum.

Arne Jensen, ass.gen.sekr. Norsk Redaktørforening

EN GLEDENS DAG: Arne Jensen er assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening.

Foto: Norsk Redaktørforening

​ – Høyesterett har gjort de riktige og viktige avveiningene og slått fast at pressen ikke skal gjøre politiets arbeid. Kildevernet i Norge står nå så sterkt som vi trodde det gjorde, samtidig vil jeg si at det er en vekker for pressen at de er nødt til å ta beskyttelse av kildene sine på alvor i en tid med så mye overvåking som også har kommet frem i saken.

– En gledens dag!

– En gledens dag!, sier Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening.

– PSTs opptreden den 8. juni gikk rett inn i helt sentrale prinsipper og premisser for hvordan frie norske journalister og redaktører skal kunne jobbe, sier Jensen og fortsetter:

– Dette er krevende tider, og det er viktig å holde hodet kaldt og verne om våre verdier og prinsipper. Høyesterett gjorde dette ved å gi en enstemmig kjennelse med en god begrunnelse og entydig kjennelse.

Kulturstrøm

 • EUs forhandlinger om KI på overtid

  EU-parlamentarikere og EU-landene forhandler torsdag morgen på overtid om et nytt regelverk for kunstig intelligens (KI) i unionen, ifølge kilder.

  Forhandlingene er nå inne i sitt andre døgn. Målet er å få på plass det som ventes å bli et banebrytende regelverk for blant annet bruken av KI-systemer som tekstroboten ChatGPT. Fortsatt gjenstår flere sentrale spørsmål, blant dem bruk av KI til ansiktsgjenkjenning, i politiets arbeid samt kildekodetilgang.

  Forhandlingene foregår bak lukkede dører og hadde torsdag morgen pågått i 17 timer. En pressekonferanse om saken er utsatt inntil videre.

  EUs medlemsland og EU-parlamentet har forsøkt å bli enige om detaljene i et forslag som ble lagt fram av EU-kommisjonen for to år siden, men de har slitt med å holde tritt med den svært raske utviklingen innen feltet. Det gjør det også vanskelig å oppnå enighet.

  De nye reguleringene kan komme til å danne et utgangspunkt for andre land som ønsker å lage egne regler for kunstig intelligens.(NTB)