Hopp til innhold

Oldemoren til Skåber tok knekken på Riksarkivet

Premieren på sesong to av programmet «Hvem tror du at du er?» resulterte både i rekordhøyt seertall for serien og antall besøkende på Riksarkivets nettsider.

Riksarkivet tok kvelden

Det var stor interesse for Linn Skåbers mystiske oldemor, Ragna Benterud, i første episode av Hvem tror du at du er? Riksarkivets nettsider tok kvelden da folk gikk inn for å søke opp både henne og egen slekt.

Foto: NRK

Programmet «Hvem tror du at du er?» blåser liv i det norske folks interesse for slektsforskning, og gårsdagens premiere førte til at Riksarkivets nettsider var nede i halvannen time.

En million seere fikk med seg premieren på årets sesong hvor kjente personer ønsker å finne mer ut om slekten sin.

Informasjonssjef i Riksarkivet, Margaret S. Aarsæther, forteller til NRK.no at det var en merkbar økning i antall besøkende på nettsidene, og allerede ett kvarter ut i sendingen begynte sidene å gå tregt.

– Det begynte å gå tregt 20.50, og like etter klokken 21 gikk de ned. Vi fikk ikke sidene opp igjen før 22.30, sier hun.

«Alle» søkte på Skåbers oldemor

Det var spesielt ett navn som gikk igjen i søkerlistene i arkivet. Ragna Benterud, Linn Skåbers oldemor, trigget nysgjerrigheten hos flere,

– Det er spesielt mange treff på folketellingen for 1910 og Ragna, sier Aarsæther.

Skåber ønsket i programmet å finne ut mer om sin noe mystiske morfar, som ble oppdratt av alenemoren Ragna Benterud i Oslo tidlig på 1900-tallet.

Slekta vet nemlig lite om hva som var bakgrunnen for at oldemor Ragna Benterud ble alene med sine barn.

– Jeg er spent på hvorfor hun var alenemor, sier Skåber i programmet.

Ved hjelp av researchere fant de ut at Benterud måtte forlate fem barn i Solør etter at ektemannen døde, for å ta seg jobb som tjenestepike i Oslo. Der fikk hun sønnen Gunnar Benterud, som er morfaren til Skåber.

Programmet øker interessen

Aarsæther sier at normale tall på folketellingen ligger på rundt 4500 hver dag, men at det økte til 7000 i går. Hadde ikke sidene gått ned, ville tallet trolig vært en del høyere.

Også da første sesong av serien ble sendt for to år siden økte interessen for slektsforskning kraftig. NRK-artiklene Hekta på slekta og Kom i gang med slektsforskning ble raskt de mest leste på NRK.no, og Riksarkivet økte antall besøkende.

– Vi så det også forrige gang «Hvem tror du at du er?» ble sendt, og vi ser det nå. Så vi får være på vakt igjen neste uke, sier Aarsæther.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters