Hopp til innhold

Linn Skåber tok til tårene på slektsjakt

Linn Skåber ble sterkt grepet da hun prøvde å grave tilbake i slekten sin på morssida.

Linn Skåber i «Hvem tror du at du er?»

SE KLIPP: Linn Skåber jakter på slekta si i første episode av serien «Hvem tror du at du er?».

Første nyttårsdag er det klart for en ny sesong av serien «Hvem tror du at du er». Åtte kjendiser får hjelp til å studere sine slektstre og se hva og hvem man stammer fra.

Les også: Slik kommer du i gang med slektsforskning

Les også: Interessert i å finne ut mer om slekta?

I første program er det skuespiller og fast Nytt på Nytt-deltaker Linn Skåber som forsøker å finne ut hvem hennes ukjente oldefar var. Underveis avdekkes det flere store hendelser som hittil har vært ukjent for slekta hennes.

Mystisk morfar

Som enebarn er ikke Skåber velsignet med noen stor slekt, og ting blir ikke stort bedre av at hennes far er enebarn, mens moren bare har ett søsken.

Skåber ønsker i programmet å finne ut mer om sin noe mystiske morfar, som ble oppdratt av en alenemor i Oslo tidlig på 1900-tallet. Slekta vet nemlig lite om hva som er bakgrunnen for at oldemor Ragna Benterud ble alene med sine barn.

– Jeg er spent på hvorfor hun var alenemor, sier Skåber.

Linn Skåber og Ragnhild Benterud

Slekta på morssida til Linn Skåber er uklar, og moren Ragnhild Benterud forsøker å hjelpe til med å klargjøre.

Foto: NRK

Ved hjelp av slekt, historikere og kvalifiserte researchere får Skåber åpnet opp hemmeligheter i slekta som ikke har vært snakket om.

Hun kan ikke få fullrost researcherne for den jobben de gjorde.

– Det er vanskelig å grave i slekta si, så det er de som har gjort programmet. For meg var det bare å henge på og se hva de fant.

Bor samme sted som oldemoren

Skåber sier at hun sa ja til å være med på dette fordi hun så den første sesongen av «Hvem tror du at du er», som ble vist våren 2010 på NRK1.

– Jeg syntes det var veldig ømt håndtert. Jeg tenkte at jeg også ville vise en slik historie, og takket ja til å bli med på dette, sier hun.

Hun sier at hun tidligere ikke har tenkt så mye på slekta si og hva slags historie hennes forfedre hadde.

– Jeg liker å leve i nuet, og ser på det som en viktig verdi. Samtidig har jeg blitt mer fascinert av slekt og forfedre etter å ha vært med på dette programmet. Et eksempel er at jeg bor på Grünerløkka, og der bodde også oldemora mi på 1800-tallet og gikk rundt i de samme gatene. Det er fascinerende, og man opplever at historien kommer nærmere, sier hun.

Skåber mener denne erkjennelsen er bra i forhold til egen livsfilosofi, og at man lærer seg å verdsette at man lever i våre dager.

– Man ser at det spiller mindre rolle om man gjør en feil. Det er bare et liv, og folk har prøvd og feilet vesentlig hardere før. Man blir takknemlig over å unngå å bli stilt overfor mange av de vanskelige valgene som våre forfedre måtte ta, sier hun.

Tok til tårene

Mot slutten på jakten ble Linn Skåber så emosjonelt overmannet at hun måtte ta til tårene.

– Det skyldtes en blanding av at jeg så livet i en større sammenheng – og at så mange hadde gjort så mye for at jeg skulle oppleve dette. Det som rørte meg mest var nok alle de folkene jeg støtte på, og at folk tar vare på hverandre selv om ikke de er venner eller i familie, sier hun.

Skåber understreker likevel at hun mener folk bør være mest opptatt av å leve livet her og nå, og dyrke hvem du er, ikke hva slekta di har vært.

– Du skal gå veien selv uavhengig av bakgrunn. Men samtidig kan det være fint å finne ut ting om deg selv og møte spennende mennesker du er i slekt med.

Sist gang Linn Skåber bevegde seg ute blant folk med et kamera på slep, var under innspillingen av den usigelig pinlige NRK-serien «Hjerte til Hjerte» - hvor hun spilte «seg selv» i en rolle hun ikke kom spesielt bra ut av.

– Var ikke folk du møtte i dette programmet redde for at dette egentlig var innspilling av en ny runde med «Hjerte til Hjerte»?

– Haha, det har jeg ikke tenkt på. Men jeg lever nok i den villfarelse at folk skjønner forskjellen skjønner at det var tull og dette alvor.

Disse kjendisene møter du også utover vinteren:

  • Eivind Hellstrøm
  • Vegard Ulvang
  • Hanne Krogh
  • Ingrid Lorentzen
  • Jan Eggum
  • Thorvald Stoltenberg
  • Kari Simonsen

Første episode av «Hvem tror du at du er?» vises på NRK1 1. Nyttårsdag klokka 20.35.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober