NRK Meny
Normal

Nå forteller de sin historie

Den kommende utgaven av New York Magazine presenterer 35 av kvinnene som har beskyldt Bill Cosby for seksuelle overgrep.

Utsatt for overgrep

FORTELLER SIN HISTORIE: 35 kvinner forteller sin historie av den kommende utgaven av New York Magazine. Alle har beskyldt Bill Cosby for overgrep.

Foto: NTB Tema

Forsiden på New York Magazine viser et sterkt svart-hvitt foto der 35 av kvinnene som har beskyldt Bill Cosby for seksuelle overgrep poserer sittende på hver sin stol. Den 36. stolen er tom. Kanskje symbolsk for de som velger å tie?

Blant kvinnene er skuespilleren Beverly Johnson, supermodellen Janice Dickinson og Lili Bernard, som, ifølge The Hollywood Reporter var skuespiller i en episode av «Cosby Show!» i 1992.

Cosby avviser alt

Artikkelen kommer i etterkant av nylige avsløringer av rettsdokumenter fra 2005, der det kommer frem at Cosby erkjente å ha gitt middelet Quaaludes til minst én kvinne og flere andre personer som han ville ha sex med.

Til sammen har over 40 kvinner beskyldt Cosby for seksuelt misbruk og voldtekter helt tilbake til 1970-tallet. Flere av disse overgrepene skal ha skjedd etter at de ble dopet ned først. Cosby har selv avvist alle anklager

Kvinnene forteller

I neste utgave av New York Magazine står 35 av kvinnene frem. Artikkelen er en del av et større prosjekt, der online versjonen og magasinets Instagramkonto også inneholder video- og audiointervjuer med kvinnene.

Her forteller flere av dem sine personlige historier om hva som skjedde da de traff Bill Cosby.

Magasinet inneholder også en lengre essay av journalist Noreen Malone, som blant annet skriver at voldtekt på 60-tallet, da Bill Cosby skal ha begått de første overgrepene, ble betraktet som noe voldelig, som kun «fremmede» gjorde mot en.

– Unge kvinner i dag, spesielt online, har bestemt seg for at å stå frem er det beste våpen man har i kampen mot voldtekt, skriver Malone.

Laster Instagram-innhold

Louisa Moritz (68) sier hun ble utsatt for overgrep fra Bill Cosby i 1971. På Instagram forteller hun at hun gjorde seg klar for å opptre på Tonight Show da noen åpnet døra i garderoben hennes.

– Han banket ikke på. Jeg visste det var Mr. Cosby, for jeg hadde sett bilder av ham. Han kom inn og lukket døren bak seg, sier en tydelig preget Moritz i et intervju på Instagram, og fortsetter:

– Det foregikk i 4 – 5 minutter, det er de lengste 4 -5 minuttene jeg noensinne har opplevd. Da de ropte på meg sprang han ut (...).

– Da de ropte meg ut på scenen var jeg som en zombie. Han så ikke på meg under hele programmet. Jeg så heller ikke på ham, men jeg følte ham. Jeg var redd for å fortelle det til noen. Fordi jeg visste hvem han var, hindret det meg i å fortelle det til noen. Jeg skammet meg og var flau over å være meg.

Nettsidene krasjet

I onlineversjonen av magasinet kan man lese hver av ofrenes personlige historie og se flere av dem fortelle sine historier.

Twitter renner allerede over av hyllester til forsiden:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

«35 kvinner som måtte vente flere decennium for å bli hørt» skriver Noreen Malone på Twitter. Hun er journalisten bak prosjektet som er blitt så populært at New York Magazines nettsider krasjet like etter at det ble lansert i natt norsk tid.

Nå skriver The Daily Dot at magasinet er blitt hacket. Artikkelen er nå publisert på tumblr, hvor alt kan leses i sin helhet.

Kulturstrøm

 • Prince-arvinger bryter med Tidal

  Etter planen skulle musikktjenesten Tidal få eksklusiv rett til å strømme et nytt album i 14 dager når et nytt Prince-album slippes i 2019. Men etter Dagens Næringslivs avsløringer rundt triksing med strømmetjenesten, ønsker arvingene etter Prince å bryte kontrakten, ifølge nettstedet TMZ. Lyttertallene til Kanye West og Beyoncé på Tidal skal være manipulert med flere hundre millioner falske avspillinger, og kan bety dødsstøtet for Tidal, mener musikkjournalist Asbjørn Slettemark. Artisten Prince ble funnet død en heis i hjemmet sitt 21. april 2016.

  Prince på The purple rain-turne
  Foto: Nancy Bundt © PRN Music Corp.
 • NRK Bok løfter frem barnebøker

  Gjennom hele barnebok-uka legger vi ut små videosnutter og bilder av barnebok-anbefalinger på Instagram. Et av temaene er kjærlighet, og forfatteren bak bokserien «Håndbok for superhelter», Elias Våhlund, trekker frem «Twilight» som beste ungdomsbok om kjærlighet. Engasjer deg under emneknaggen #nrkbarnebok!

  Laster Instagram-innhold
 • Dag Solstad i Paris

  En måned etter boklansering i New York, er Dag Solstad nå på turné i en annen kulturmetropol, nemlig Paris. Han skal lansere «Ellevte roman, bok atten» (1992) som kommer ut i august på forlaget Éditions Noir sur blanc. De har også kjøpt rettighetene til «T.Singer» (1999). Vi ser ham her avbildet med den norske ambassadøren Rolf Einar Fife.

  Solstad ble først oversatt til fransk i 2008. Da var det «Genanse og verdighet» (1994) som ble til «Honte et diginité».

  Laster Instagram-innhold

Flere kulturnyheter