Ingen økning for pressestøtten

- Jeg er skuffet over at man ikke forsøker å oppfylle Soria Moria-erklæringen, sier en skuffet Bjørn Wisted i Mediebedriftenes Landsforening.

Aviser i Edda Media i Møre og Romsdal
Foto: Gunnar Sandvik/NRK Møre og Romsdal

Pressestøtte holder samme nivå som i fjor, dermed følger ikke regjeringen Soria Moria-erklæringen om økt pressestøtte.

Bjørn Wisted synes det er synd at dette skjer med en kulturminister, som i mange sammenhenger har vært en forsvarer av pressestøtten.

Er ment til å minske forskjellene

- Markedet favoriserer de store, og pressestøtten er til for å gjøre dette mindre prominent ved å la mindre bedrifter bygge seg opp. Da kan de bedre møte dårlige tider, og de dårlige tidene kommer, det vet man. Derfor er det skuffende å se at man lener seg tilbake på denne støtten, Wisted.

De største lever best

Bjørn Wisted mener de små avisene er avhengig av bedre støtte for å kunne bygge seg opp i en høykonjunktur som favoriserer de store.

- Markedet favoriserer de store avisene. De får et økt annonsevolum i gode tider og tjener mer penger, mens de minste ikke får støtte til å komme seg der, sier Wisted.

- Små aviser får heller ikke mulighet til å bygge seg opp på nett. Som liten lokalavis er det lite å tjene på nettet, mens kostnadene er ganske store om man ønsker å være med.

Legger til rette for samiske dagsaviser

Selv om den totale pressestøtten er på samme nivå som i fjor, så har den endringer som vekker glede i nord. Støtten til samiske aviser går opp fra 13,9 millioner til 18,9 millioner kroner.

Geir Wulff er redaktør i den norskspråklige samiske avisen Ságat, som kommer ut i Lakselv i Finnmark. Han synes det er en gledens dag for samer.

- Dette betyr enormt for utvikling av demokrati i sameland. Det eksisterer ikke et bæreverdig marked for et samisk tidsskrift uten finansiering fra staten, sier han.

Den planlagte sammenslåingen mellom de to samiske avisene Min Aigi og Assu, har også fått støtte fra regjeringen.

- Det er kjempemessig at regjeringen gir et løft som gjør at man neste år kan realisere to dagsaviser, sier Wulff.

Håper presse-Norge kan glede seg

- Jeg synes det er leit at den ordinære pressestøtten ikke øker, men man må huske på at samer er urbefolkningen i Norge, og vi har vært undertrykt og tilsidesatt i lengre tider. Derfor håper jeg presse-Norge kan glede seg over at regjeringen har prioritert samisk presse denne gangen, sier Wulff.

 

 

Kulturstrøm

  • Sparket komiker Shane Gillis

    «Saturday Night Live» har sagt opp komiker Shane Gillis. Det bekrefter det amerikanske humor- og underholdningsprogrammet i en uttalelse mandag. Torsdag ble det kjent at Gillis var ansatt hos SNL. Samme dag spredte tidligere videoer av komikeren seg hvor han blant annet kalte kinesere «chinks», et støtende ord brukt til å beskrive asiater. – Vi beklager at vi ikke så disse klippene tidligere, og at vår gjennomgang ikke nådde opp til vår standard, sier talspersonen. Komikeren selv la fredag ut en kommentar på Twitter hvor han skriver at han «skyver grensene, men noen ganger ikke treffer» (NTB).

  • Kjøper rettighetene til «Seinfeld»

    Strømmetjenesten Netflix kjøper de globale rettighetene til å sende 90-tallsserien «Seinfeld». De 180 episodene blir tilgjengelig i fem år fra 2021. Detaljer rundt Netflix-avtalen er ikke kunngjort.

    SEINFELD
    Foto: HO / REUTERS