NRK Meny
Normal

Ingen økning for pressestøtten

- Jeg er skuffet over at man ikke forsøker å oppfylle Soria Moria-erklæringen, sier en skuffet Bjørn Wisted i Mediebedriftenes Landsforening.

Aviser i Edda Media i Møre og Romsdal
Foto: Gunnar Sandvik/NRK Møre og Romsdal

Pressestøtte holder samme nivå som i fjor, dermed følger ikke regjeringen Soria Moria-erklæringen om økt pressestøtte.

Bjørn Wisted synes det er synd at dette skjer med en kulturminister, som i mange sammenhenger har vært en forsvarer av pressestøtten.

Er ment til å minske forskjellene

- Markedet favoriserer de store, og pressestøtten er til for å gjøre dette mindre prominent ved å la mindre bedrifter bygge seg opp. Da kan de bedre møte dårlige tider, og de dårlige tidene kommer, det vet man. Derfor er det skuffende å se at man lener seg tilbake på denne støtten, Wisted.

De største lever best

Bjørn Wisted mener de små avisene er avhengig av bedre støtte for å kunne bygge seg opp i en høykonjunktur som favoriserer de store.

- Markedet favoriserer de store avisene. De får et økt annonsevolum i gode tider og tjener mer penger, mens de minste ikke får støtte til å komme seg der, sier Wisted.

- Små aviser får heller ikke mulighet til å bygge seg opp på nett. Som liten lokalavis er det lite å tjene på nettet, mens kostnadene er ganske store om man ønsker å være med.

Legger til rette for samiske dagsaviser

Selv om den totale pressestøtten er på samme nivå som i fjor, så har den endringer som vekker glede i nord. Støtten til samiske aviser går opp fra 13,9 millioner til 18,9 millioner kroner.

Geir Wulff er redaktør i den norskspråklige samiske avisen Ságat, som kommer ut i Lakselv i Finnmark. Han synes det er en gledens dag for samer.

- Dette betyr enormt for utvikling av demokrati i sameland. Det eksisterer ikke et bæreverdig marked for et samisk tidsskrift uten finansiering fra staten, sier han.

Den planlagte sammenslåingen mellom de to samiske avisene Min Aigi og Assu, har også fått støtte fra regjeringen.

- Det er kjempemessig at regjeringen gir et løft som gjør at man neste år kan realisere to dagsaviser, sier Wulff.

Håper presse-Norge kan glede seg

- Jeg synes det er leit at den ordinære pressestøtten ikke øker, men man må huske på at samer er urbefolkningen i Norge, og vi har vært undertrykt og tilsidesatt i lengre tider. Derfor håper jeg presse-Norge kan glede seg over at regjeringen har prioritert samisk presse denne gangen, sier Wulff.

 

 

Kulturstrøm

  • Penger til Blues-film

    Formannskapet på Notodden bevilget i går 300 000 kroner til filmprosjektet Bluestown Rising. Daglig leder for prosjektet, Jostein Forsberg, sier til Telen at det var en reel fare for at prosjektet kunne stoppet opp uten disse pengene.

    Jostein Forsberg
    Foto: Ragnar Lurås / NRK
  • Voldsom vekst for Facebook

    Facebooks resultat i første kvartal vokste med 63 prosent til 5 milliarder dollar. Facebooks inntekter fra reklame har vokst 50 prosent til 11,8 milliarder dollar – tilsvarende 94 milliarder kroner.