Hopp til innhold

Ingen økning for pressestøtten

- Jeg er skuffet over at man ikke forsøker å oppfylle Soria Moria-erklæringen, sier en skuffet Bjørn Wisted i Mediebedriftenes Landsforening.

Aviser i Edda Media i Møre og Romsdal
Foto: Gunnar Sandvik/NRK Møre og Romsdal

Pressestøtte holder samme nivå som i fjor, dermed følger ikke regjeringen Soria Moria-erklæringen om økt pressestøtte.

Bjørn Wisted synes det er synd at dette skjer med en kulturminister, som i mange sammenhenger har vært en forsvarer av pressestøtten.

Er ment til å minske forskjellene

- Markedet favoriserer de store, og pressestøtten er til for å gjøre dette mindre prominent ved å la mindre bedrifter bygge seg opp. Da kan de bedre møte dårlige tider, og de dårlige tidene kommer, det vet man. Derfor er det skuffende å se at man lener seg tilbake på denne støtten, Wisted.

De største lever best

Bjørn Wisted mener de små avisene er avhengig av bedre støtte for å kunne bygge seg opp i en høykonjunktur som favoriserer de store.

- Markedet favoriserer de store avisene. De får et økt annonsevolum i gode tider og tjener mer penger, mens de minste ikke får støtte til å komme seg der, sier Wisted.

- Små aviser får heller ikke mulighet til å bygge seg opp på nett. Som liten lokalavis er det lite å tjene på nettet, mens kostnadene er ganske store om man ønsker å være med.

Legger til rette for samiske dagsaviser

Selv om den totale pressestøtten er på samme nivå som i fjor, så har den endringer som vekker glede i nord. Støtten til samiske aviser går opp fra 13,9 millioner til 18,9 millioner kroner.

Geir Wulff er redaktør i den norskspråklige samiske avisen Ságat, som kommer ut i Lakselv i Finnmark. Han synes det er en gledens dag for samer.

- Dette betyr enormt for utvikling av demokrati i sameland. Det eksisterer ikke et bæreverdig marked for et samisk tidsskrift uten finansiering fra staten, sier han.

Den planlagte sammenslåingen mellom de to samiske avisene Min Aigi og Assu, har også fått støtte fra regjeringen.

- Det er kjempemessig at regjeringen gir et løft som gjør at man neste år kan realisere to dagsaviser, sier Wulff.

Håper presse-Norge kan glede seg

- Jeg synes det er leit at den ordinære pressestøtten ikke øker, men man må huske på at samer er urbefolkningen i Norge, og vi har vært undertrykt og tilsidesatt i lengre tider. Derfor håper jeg presse-Norge kan glede seg over at regjeringen har prioritert samisk presse denne gangen, sier Wulff.

 

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.