Hopp til innhold

Oppskrifter fra Marokko

Noman fikk besøk av norsk-marokkanske Radouane Kibbou for å lage noe av det beste Marokko har å by på i matveien.

Noman Mubashir og Radouane Kibbou
Foto: NRK / NRK

Det marokkanske kjøkken

Se program 3 her!

Marokkansk meny:

  • Couscous med pinnekjøtt
  • Syltet tomat
  • Gulrotsalat

Couscous

Med pinnekjøtt.

Couscous med pinnekjøtt
Foto: NRK

Du trenger:

1 kg couscous
1/2 kg pinnekjøtt (halal)
1/2 kg gulrøtter
1 løk
1 boks oppskårede tomater
1/2 kg squash
1/2 rettich (eller gresskar)
250 g kålrot
paprikapulver
i dl olivenolje
koriander

Krydder: pepper, safran, koriander, spisskummen, nellik.

Slik gjør du:

Legg couscous i vann i 5 min. (1 del couscous til 1 del vann). Pinnekjøttet legges i vann over natten. Utvannet kjøtt legges i varm olivenolje i en gryte. Ha i hakket løk, krydder, tomater, vann og gulrot (skjær hver gulrot i fire deler). Legg couscousen på fat, abeid inn litt vann og olje. Ha det i en dampgryte med store stykker reddich, squash, kålrot og en bunt koriander. Kjøttgryten og couscousen dampkokes i 1- 2 timer.

Syltet tomat

Du trenger:

1 kg tomater
kanel
sukker
olivenolje til steking

Slik gjør du:

Tomatene skjæres i ca. 1 cm tykke skiver og stekes på svak varme i olje på begge sider. Strø på sukker og kanel under stekingen.

Gulrotsalat

Gulrotsalat
Foto: NRK

Du trenger:

1 kg gulrøtter
1/2 appelsiner (til juice)
2 dl sitronbrus (Sprite el.l.)

Slik gjør du:

Gulrøttene skrelles og rives på råkostjern i en bolle. Presset appelsinjuice og sitronbrus helles over blandingen, som settes i kjøleskap. Passer både som forrett og dessert.

Kulturstrøm

  • – Meir nedtona, meir angst

    Kor roleg, tilslørt og plaga kan popmusikk eigentleg verte før han vert berre nedstemt og trist?

    På «How Did I Wind Up Here?» tøyar Spellemannprisen-vinnande Jouska (30) grensene for kor mykje skjør angst sjangeren toler, og lagar eit nydeleg album i prosessen, skriv NRK P3s kritikar Sofie Martesdatter Granberg.

    Albumet blir gitt ut 17. oktober.

    en person som sitter på gulvet ved siden av en gitar
    Terningkast 5 Musikk

    «Kor plaga kan popmusikk eigentleg verte før han vert berre trist?»

    ANMELDELSE: «How Did I Wind Up Here?» av Jouska

  • Hederspris til P4-profil

    Bjørn Faarlund (61) er tildelt Prix Norges hederspris for 2025. Det er den høyeste utmerkelsen i norsk radio- og podkastbransje.

    Faarlund har vært programleder for P4s Radiofrokost i 25 år, og var før det en profilert nærradiostjerne i Radio 1 Oslo.

    – Årets hederspris går til en programleder som har vært en fast følgesvenn for det norske folk gjennom flere tiår - en ekte venn i øret, skriver juryen i sin begrunnelse.

    Prisen ble delt ut under åpningen av bransjekonferansen Lyddager.

  • Operaen vann pris for operaalbum

    Innspelinga Den Norske Opera & ballett gjorde av Richard Wagners «Den flyvende hollender» er kåra til årets operaalbum av Gramophone, som er det leiande tidsskiftet for klassiske innspelingar.

    – Gramophone-prisen er ei stor anerkjenning for heile Nasjonaloperaen – for Operakoret, Operaorkesteret og solistane på scena, seier operasjef Randi Stene i ei pressemelding.

    Prisane blei etablert i 1977, og blir sett på som ein av dei mest prestisjefylte utmerkingane innan klassisk musikk.