Vi teller ned til fjernsynets 50-årsdag

Fredag 20. august er det 50 år siden den offisielle åpningen av NRK Fjernsynet. NRK.no teller ned med høydepunktene!

Kong Olav

Se den offisielle åpningen av NRK Fjernsynet.

– Jeg vil håpe at norsk fjernsyn vil makte sine oppgaver, være underholdende og gi lærdom, nye erfaringer og impulser der hvor den kommer inn i de tusen hjem, sa kong Olav da han sto for den offisielle åpningen av norsk fjernsyn, 20. august 1960.

Hver ettermiddag frem til jubiléet henter Kulturnytt frem viktige øyeblikk fra NRKs tv-historie, godt hjulpet av medieforsker ved Høgskulen i Volda, Henrik Bastiansen.

Norsk fjernsyn begynte med sirkus

Anders Buraas og Eva Jakobsen under åpninga av NRK Fjernsynet

Redaksjonssjef Anders Buraas og assistenten Eva Jakobsen bak et fjernsynskamera under åpningen av NRK Fjernsynet.

Foto: Aaserud, Ivar / Scanpix

– Den offisielle åpningen av norsk fjernsyn var et helt spesielt øyeblikk. Hele arrangementet foregikk på scenen i den Norske opera, og ble ledet av en ung Odd Gryte, sier Bastiansen.

Gryte ledet et show som gikk ut til hele Norden. Og det første innslaget var sirkus.

– Norsk fjernsyn begynte med sirkus! Seerne fikk oppleve en varieteaften. Når man ser scenen i ettertid er det forbausende hvor profesjonell den er. Det er et utrolig flott tv-show fra første dag med fjernsyn i Norge, sier Henrik Bastiansen.

Video ÅPNINGSSHOW-100810

Åpningsshow for NRK Fjernsynet - 'Startskuddet går'

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

 • Dokumentar om psykiske problemer

  Petter Aaberg og Sverre Kvamme har laget dokumentarfilmen «Nattebarn» om unge mennesker med psykiske problemer etter at Petter selv har gjennomgått et selvmordsforsøk. – Går forbausende langt inn i intimsfæren, skriver Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Den norske dokumentarfilmen «Nattebarn».
  Foto: Indie Film AS
 • Gjev pris til filharmonien

  Bergen filharmoniske orkester har vunnet bransjebladet Gramophones pris for årets beste operaplate, ifølge en pressemelding.

  Orkesteret får prisen for innspillingen av Benjamin Brittens opera «Peter Grimes».

  Prisen deles ut i London 5. oktober.

 • Gramophone-pris til Bergen

  Det klassiske tidsskriftet Gramophone har kåret Bergen Filharmoniske Orkesters innspilling av Benjamin Brittens opera Peter Grimes til vinner av den prestisjetunge Gramophone Classical Award for Opera 2021. De omtaler innspillingen som en "spennende, engasjert, nødvendig og teknisk brilliant versjon for vår tid.