NRK og IFPI enige om musikk på TV

Etter å ha stått uten avtale om bruk av musikk på TV, har NRK og plateselskapenes organisasjon IFPI endelig kommet til enighet.

Nikolaj Lie Kaas og Sofie Gråbøl

Den nye avtalen gjør at NRK i framtida kan gjøre serier som Forbrytelsen tilgjengelig i Nett-TV.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Øyvind Lund

FORNØYD MED LØSNING: NRKs mediesjef Øyvind Lund.

Foto: NRK

I 2011 ble det brudd i forhandlingene mellom NRK og IFPI . Partene ble ikke enige før over ett år etterpå, da de i januar i år la fram en ny radioavtale som i korte trekk betyr at NRK kan tilby radio on demand .

Men det gjensto flere forhandlinger mellom partene, og i dag presenterte de en ny avtale om musikkbruk på TV.

NRK får nå rett til å bruke musikk fra de internasjonale og norske plateselskapene i IFPI for innkopiering i TV-produksjoner. Avtalen gir også rett til bruk av musikkvideoer. Avtalen gjelder ut 2015 og for publisering i alle medier.

– For publikum betyr dette at vi nå kan velge i et større utvalg musikk enn vi har gjort i en periode. Noe som igjen gir oss mulighet til å gjøre innholdet vårt bedre, sier mediesjef i NRK, Øyvind Lund, til NRK.no.

Eksempelvis måtte NRK sende OL fra London i fjor uten å bruke musikk fra IFPI, noe som førte til at Kringkastingsorkesteret måtte trå til. . Nå kan NRK altså fritt bruke Queens «We Are The Champions» og andre sanger i sportssendinger, for de som har savnet det.

TV-serier tilgjengelige på NRK.no

Videre betyr det at TV-produksjoner med musikk også blir tilgjengelig på nett. Mange klagde til Publikumsservice over at den danske serien Forbrytelsen ikke lå tilgjengelig på NRK.no, og det var nettopp konflikten med IFPI som lå til grunn for at den ikke lå der.

– Enkelte nordiske produksjoner har vi ikke hatt anledning til å legge ut on demand, men det vil vi nå få mulighet til, sier Lund.

Motparten IFPI er også fornøyd med avtalen.

– Etter forhandlinger gjennom lang tid er det godt å ha landet en avtale som både plateselskaper, artister og NRK kan leve godt med. Vi mener avtalen gjenspeiler etterspørselen etter og behovet for kvalitetsmusikk i NRKs TV-produksjoner i årene fremover, sier Marte Thorsby i IFPI.

Samtidig ble det også klart i dag at den tidligere nevnte radioavtalen blir forlenga med ett år. Resultatet av den avtalen kan du se her: NRK. nos nye radiospiller

Kulturstrøm

 • Norman Lloyd (106) er død

  Den amerikanske skuespilleren og regissøren Norman Lloyd er død. Lloyd ble 106 år gammel og har i sin karriere blant annet jobbet med legender som Charlie Chaplin og Orson Welles, melder nyhetsbyrået Reuters. Lloyd er mest kjent for sin rolle i Alfred Hitchcocks «Saboteur», skriver Variety.

  Kjent var han også for rollen som Dr. Daniel Auschlander i 137 episoder av TV-serien «St. Elsewhere» på 1980-tallet, hvor han blant spilte sammen med Oscar-vinner Denzel Washington.

  Han spilte også i Charlie Chaplins «Limelight» (1952), Jean Renoirs «The Southerner» (1945) og «Dead Poets Society» (1989) med Robin Williams, blant mange andre. Lloyd spilte også i flere oppsetninger på Broadway.

  Aktiv på begge sider av kameraet som skuespiller, regissør og produsent holdt imidlertid Lloyd aktiviteten oppe. Han siste rolle var i 2015.

   Norman Lloyd
  Foto: Kevork Djansezian / Reuters
 • Internasjonal pris til Davidsen

  Den norske operasangeren Lise Davidsen har vunnet prisen for beste kvinnelige sanger ved The International Opera Awards, skriver Operawire. Det er første gang 34-åringen fra Stokke vinner denne prisen.

  Lise Davidsen
  Foto: JAMES HOLE / Promo