NRK og IFPI enige om nettradioavtale

Den nye radioavtalen innebærer at det igjen vil være mulig å få høre opptak av radiosendinger fra NRK med musikk.

Rihanna og Chris Brown

Rihanna og Chris Brown er eksempel på artister det igjen vil bli mulig å høre i opptak på nett.

Foto: Evan Agostini / AP

På tampen av 2011 ble det brudd i forhandlingene mellom NRK og IFPI. Striden stod om NRKs bruk av rettighetsbelagt musikk, og partene stod langt fra hverandre i enigheten om en ny avtale.

IFPI er organisasjonen til de største plateselskapene, og bruddet fikk store konsekvenser for NRKs musikkbruk. Muligheten til å høre radioprogrammer i reprise på nett med musikk, var to tjenester som ble fjernet som følge av forhandlingsknekken.

Blir som i gamle dager

Per Ole Hagen

Per Ole Hagen er tilfreds med den nye radioavtalen.

Foto: Nadia Frantsen / NRK

Men nå, ett år senere, har partene kommet til enighet om nettdelen. Per Ole Hagen er ansvarlig for musikkrettigheter i NRK, og lover nettradiobrukerne at tilbudet snart skal være på plass.

– Vi har nå blitt enige med IFPI om en avtale om radio on demand. Det betyr at musikkbruken for NRKs nettradio er på vei tilbake slik det var tidligere. Det er vi naturligvis godt fornøyde med, da vi som allmennkringkaster er forpliktet til å ha dette tilbudet, sier han til NRK.no.

Podkast omfattes ikke av avtalen.

Kommer med ny nettradio

IFPI består blant annet av Universal, EMI, Warner, Sony, Cosmos (tidligere Bonnier, journ anm.) og VME. Så godt som alle de største norske og internasjonale artistene tilhører et IFPI-selskap. Etter at avtalen mellom NRK og IFPI er klar, lanserer NRK nå en betaversjonen av den nye nettradiospilleren.

Hjelp oss å teste betaversjonen av radiospilleren fra i dag!

Avtalen gjelder fra 1. mars og ut neste år og NRK vil lansere et nytt radiotilbud i løpet av våren.

– Vi starter en teknisk test, en såkalt betatest, med strømmer av våre radiokanaler og noen musikkfrie programmer i dag. Dette gjør vi for å få tilbakemeldinger fra publikum samtidig som vi videreutvikler tjenesten, sier Sindre Østgård, nettsjef i NRK.

Flere forhandlinger gjenstår

Selv om nettradiobiten nå er på plass, står det flere forhandlinger på vent. NRKs musikkbruk på TV er et område som nå skal diskuteres. Hagen vil ikke si mye om de forestående forhandlingene, men har håp om å komme i mål med flere avtaler.

– Radioavtalen er første trinn på vei til flere rettighetsavtaler NRK håper å lande med IFPI. Vi får se hvor det ender til slutt.

Kulturstrøm

  • Sammen om verdenspremiere

    Sondre Lerche og Aurora skulle begge spille på årets Øyafestival. Nå har de to artistene på kort tid spilt inn en ny låt sammen, som får verdenspremiere under Øyas strømmesending fredag 14. august, melder Ballade.

  • Norgespremiere utsatt

    Stykket «De urolige» som skulle ha premiere i morgen, er blitt utsatt på grunn av forkjølelsessymptomer hos to personer i produksjonen. –Ensemblet er foreløpig i karantene, sier DNS til BA. Opprinnelig skulle stykket hatt premiere 20.mars.

    Stykket "De urolige" skulle egentlig ha premiere den 20.mars i år.
    Foto: Jenny André / DNS