Nå kommer sannheten om hennes 3069 dager i Priklopils fangenskap

Denne uken kommer Natascha Kampuschs selvbiografi om hennes tid i fangenskap hos sin kidnapper Wolfgang Priklopil.

Natascha Kampusch forlater et rettsmøte i Graz

Kampusch forlater et rettsmøte for ankesaken for hennes mor, Brigitta Sirny.

Foto: DIETER NAGL / AFP

Boken, som har fått navnet «3096 dager», inneholder Kampuschs egne erfaringer fra tiden hun var holdt i fangenskap. Hun skal blant annet har skrevet om hvordan hun «manipulerte kidnapperen» for å overleve, skriver the Daily Telegraph.

22-åringen skal denne uken på ny ut i offentligheten når hun drar ut på turné for å promotere boken.

Kampusch skal ha fått rundt 10 millioner norske kroner for utgivelsen, som ventes å avsløre nye detaljer omkring tiden hennes i fangenskap.

Les også: - Hvorfor måtte det skje meg?
Les mer: Kan bli styrtrik på flukthistorien

– Sterk nok til å fortelle hele historien

Natascha Kampusch

Natascha Kampusch sier at hun nå er klar for å fortelle hele historien om fangenskapet.

Foto: Fabian Bimmer / AP

For til tross for at hun har gitt flere intervju om livet hos kidnapper Wolfgang Priklopil har hun vært tilbakeholden med informasjon.

– Jeg føler meg nå sterk nok til å fortelle hele historien om kidnappingen, sier Kampusch.

Les mer: Natascha klar til å møte verda

Boka skal ta for seg alle de åtte årene hun satt fanget, fra dagen det skjedde til hun rømte fra fangenskapet for fire år siden.

– Det var som å bli begravd levende. Det var bare tilførselen på oksygen som gjorde det annerledes enn å være under en gravstein, forteller hun.

Kampusch skriver blant annet om dagene hun drømte om utveiene fra fangenskapet.

– Jeg hadde forferdelige tanker. Noen ganger drømte jeg at jeg skulle kutte av hodet hans med en øks.

Kidnappet på vei til skolen

10 år gamle Natascha var på vei til skolen 2. mars i 1998 da hun ble fanget av Priklopil, bundet fast i varebilen hans og fraktet til huset hans der hun ble plassert i en kjeller under mannens garasje.

Tidligere har hun forklart i intervju at stemmen hennes sluttet å fungere da hun ville rope på hjelp.

Kjelleren var kald, fuktig, motbydelig. Jeg ble konservert levende som en egyptisk farao. Jeg lå ofte våken om nettene og funderte på hva som ville skje med meg dersom han døde eller ikke var i stand til å komme ned til meg. Ville jeg dø der uten at noen noensinne fikk vite sannheten?

Natascha Kampusch

– Behandlet som en slave

Gradvis ble den unge jenta sluppet løs i resten av huset, men hun ble grovt misbrukt av kidnapperen sin - og Priklopil, som hadde hygiene-tvangstanker, behandlet Kampusch som en slave.

Hun ble tvunget til å vaske over alle overflater hun hadde tatt i, og måtte barbere av seg alt hår på hodet for å unngå at hårstrå falt av inne i huset.

Han nektet meg å gråte fordi han ikke ville ha salte flekker i huset. Når jeg måtte gråte, fordi jeg ikke kunne stanse meg selv, tok han kvelertak på meg. Han dyttet hodet mitt under vannet dersom jeg etterlot så mye som et fingeravtrykk på en glassoverflate eller et dørhåndtak

Natascha Kampusch

Rømte 18 år gammel

23. august 2006 klarte den da 18 år gamle Natascha å rømme fra fangenskapet i dét Priklopil støvsugde bilen og hadde ryggen til henne.

– Jeg sprang så raskt som beina kunne bære meg.

Da Priklopil fikk nyss i at han var etterlyst besluttet han å ta sitt eget liv ved å hoppe foran et tog. Han var 44 år gammel.

Les: Nataschas kidnapper gravlagt

Ville bygge opp hans tillit

Natascha Kampusch

Natascha Kampusch under et TV-intervju ved en østeriksk kanal etter rømningen.

Foto: Scanpix/AFP

Kampusch har flere ganger blitt spurt ut om mulighetene hun hadde til å rømme ved et tidligere tidspunkt, men har blitt irritert av spørsmålene.

– Da jeg var 12 år drømte jeg at jeg i en alder av 15, eller på et eller annet tidspunkt, ville være sterk nok til å gjøre det, og ville bryte ut av fengselet mitt.

Men Kampusch ønsket ikke å gjennomføre et mislykket rømningsforsøk, og bestemte seg for å bygge opp hans tillit for ikke å risikere noe.

Kjøpte kidnapperens hus og bil

Wolfgang Prikolpils hus.

Natascha Kampusch kjøpte Wolfgang Priklopils hus etter hans død. Det var i kjelleren av garasjen ved dette huset hun ble holdt fanget i åtte år.

Foto: Gorm Heem / NRK

Etter en kortere tid i offentligheten, trakk Kampusch seg tilbake fra rampelyset, og hun tilbringer nå mesteparten av tiden i leiligheten sin i Wien. Her skal hun drive på med kaktusdyrking, fotografering og lesing.

Kampusch tar innimellom turen til huset der hun ble holdt fanget i åtte år.

Etter rømningen kjøpte den unge kvinnen både huset og bilen til sin tidligere kidnapper, noe som skapte ny interesse blant kommentatorene over forholdet hun hadde til Priklopil.

Anklages for etterforskningsrot

Boken kommer på et uheldig tidspunkt for myndighetene i Østerrike. Det er nemlig oppstått mistanker og anklager om rot i etterforskningen rundt saken hennes og feil ble dekket over.

En østeriksk minister publiserte nylig en serie med lekkede dokumenter som antyder at jenta kunne ha vært funnet og frigjort etter få dager i 1998 dersom etterforskerne hadde fulgt et tips fra en hundefører, som tidlig mistenkte Priklopil.

Myndighetene i Østerrike skal kort tid etter at Kampusch rømte fra fangenskapet ha dratt på besøk til den samme hundeføreren og bedt ham om å holde tett om tipset han ga åtte år tidligere.

Da mannen som ledet etterforskningen, Franz Kroll, tok livet sitt i sommer, skal det ha oppstått nye spekulasjoner omkring saken. Kroll skal ha lidd av depresjoner i lang tid.

Natascha Kampusch kan ennå saksøke myndighetene i hjemlandet over de mislykkede forsøkene på å finne henne.

Onsdag kommer boken om hennes 3096 dager i fangenskap. Kampusch skal etter planen selv dukke opp i en bokhandel i Wien på torsdag for å promotere selvbiografien, som blir utgitt i flere europeiske land.

Les også: Nataschas mor gir ut bok
Les mer: Lager film om Natascha Kampusch

Kulturstrøm

 • Vanity Fair hyller Trier-film

  Vanity Fairs hovedkritiker, Richard Lawson, kårer «Verdens verste menneske» til årets beste film. Lawson beskriver filmen av Joachim Trier, med Renate Reinsve i hovedrollen, som selskapelig, vemodig, stilig og vinnende.

  «Verdens verste menneske» troner øverst på de beste filmene fra 2021, etterfulgt av Oscar-håpene Ryusuke Hamaguchs «Drive My Car» og Jane Campions «The Power of the Dog».

  Verdens verste menneske
  Foto: Oslo Pictures / SF Studios
 • «Den fineste Chevy'n» mest spilt

  Spotifys årsoppsummering kom ut i går og «Den fineste Chevy'n» av Halva Priset med Maria Mena toppet listen over de mest spilte låtene på norsk Spotify. Sangen slår blant annet Olivia Rodrigos «Drivers License», som er nummer to på den norske listen, men den mest spilte låten globalt. «Stay» med The Kid LAROI og Justin Bieber, som er produsert av blant annet norske Cashmere Cat, kommer på tredjeplass.

  Av mest strømmede artister topper Justin Bieber listene her til lands, etterfulgt av Tix og The Weeknd.

 • Klassekampen får mest pressestøtte

  Klassekampen får drøyt 43,2 millioner kroner i produksjonstilskudd av Medietilsynet i år. Totalt får 148 aviser 370 millioner kroner i pressestøtte av tilsynet. Av avisene som mottar støtte i år, er fem av dem nye mottakere. (NTB)