NRK Meny
Normal

Eier huset som var hennes fengsel

Hun ble kidnappet og holdt fanget i en kjeller i åtte år. I dag eier Natascha Kampusch huset som ble hennes fengsel: – Jeg ønsket å bruke huset til et godt formål, sier hun på «Skavlan».

Natacha Kampusch gjester Skavlan 28.10.16.

HOS SKAVLAN: Fredag er østerrikske Natascha Kampusch gjest hos Fredrik Skavlan.

2. mars 1998 er 10 år gamle Natascha Kampusch på vei til skolen i den østerrikske bydelen Donaustadt i Wien. Men hun dukker aldri opp på skolen den dagen. For på veien dit blir hun dratt inn i en hvit minibuss.

Gjerningsmannen Wolfgang Priklopil bortfører jenta til en spesialbygget celle i sin egen kjeller. Der blir hun holdt fanget i åtte år, til hun klarer å rømme 17. februar i 2006.

Fikk huset i oppreisning

Fredag er Kampusch gjest hos Fredrik Skavlan for å snakke om sin dramatiske historie. Til Skavlan forteller hun om hvordan hun i dag sitter igjen med huset som tilhørte hennes kidnapper, som en oppreisning for grufullheten hun ble utsatt for.

Kampusch-kidnappers hus

HUSET: Østerriksk politi står utenfor huset der Natascha Kampusch ble holdt til fange av Wolfgang Priklopil. I ettertid har Kampusch mottatt huset som en del av oppreisningen fra staten.

Foto: HANS PUNZ / AP

– Enhver gjerningsmann skylder sitt offer en slags oppreisning fort tort og svie, og denne må betales fra gjerningsmannens formue, sier Kampusch.

Dermed ble Kampusch tilkjent Priklopil sin eiendom fra den østerrikske staten – det samme huset hun var fanget i.

Kampusch sier at det ble vanskelig å selge huset. Derfor bestemte hun seg for å gjøre noe helt annet.

– Jeg ønsket til syvende og sist å bruke huset til et godt formål, og få flyktninger til å flytte inn der. Men det var også meget vanskelig, og ikke lett å få til byråkratisk, sier Kampusch, som understreker at hun uansett vil bruke pengene til veldedige prosjekter.

Livet i fangenskap

Sist Kampusch gjestet Skavlan var i 2011. Den gang fortalte hun om den dramatiske tiden da hun ble låst inne i kjellerrommet hjemme hos Priklopil.

Kjellerommet Kampusch ble holdt fanget i

HOLDT FANGET: 24 august, 2006 tok østerriksk politi bilde av rommet hvor Natascha Kampusch ble sperret inne.

Foto: AUSTRIAN POLICE / AP

– Rommet var ganske mørkt med trepanel, et toalett, en vask og et lampeoppheng. Det første døgnet gråt og skrek jeg på hjelp mens jeg slo i veggene. Men det var til ingen nytte, så til slutt ga jeg opp da jeg skjønte at ingen hørte meg.

Wolfgang Priklopil

GJERNINGSMANNEN: I 2006 utga østerriksk politi dette bildet av den mistenkte gjerningsmannen Wolfgang Priklopil. Politiet rakk aldri å pågripe Priklopil som begikk selvmord samme dag som Kampusch flyktet fra fangenskapet.

Foto: AP

I 2010 kom Kampusch ut med boka «3096 dager». Her beskriver hun forholdet til sin kidnapper som ofte var voldelig og sultefôret henne over lengre tid. I boken skriver Kampusch:

«Han nektet meg å gråte fordi han ikke ville ha salte flekker i huset. Når jeg måtte gråte, fordi jeg ikke kunne stanse meg selv, tok han kvelertak på meg. Han dyttet hodet mitt under vannet dersom jeg etterlot så mye som et fingeravtrykk på en glassoverflate eller et dørhåndtak».

Flukten

23. august 2006 klarte Kampusch til slutt å rømme fra Wolfgang Priklopils fangenskap, mens han snudde ryggen til for å rengjøre bilen sin.

Kampusch fikk til slutt hjelp til å ringe politiet. Den daværende 18-åringen veide bare 43 kilo da hun omsider kom seg i sikkerhet.

Kulturstrøm

  • Populær 50 år etter sin død

    Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

    Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
  • Fotball-VM ble radiosuksess

    Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

    – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).