Narum inspirert av dyregravferd

Et dødt dyr, to barn, og deres dype medfølelse, engasjerte Lars Christian Narum så sterkt at han vil skrive en låt om det.

Narum har valgt sitt bilde til Postkort 2012

Trioen Narum fra Toten falt pladask for gravferden som vises til høyre. Historien om Aleksander og Aurora, som fant og gravla det døde dyret i hagen, rørte låtskriver Lars Christian Narum.

Foto: Montasje NRK/Kari Berge Bergsdalen/Morten Holm / Scanpix

– Jeg tok en hvil etter familielivet i påskeferien og kikket litt på bidragene. Da var dette bildet et av de første jeg møtte. Jeg festa meg veldig ved omsorgen som vises, og kjente at her ligger det noe som kan bli til noe fint, forteller låtskriver Lars Christian Narum.

Han er nå i full gang med Postkort 2012 - Sangen om Norge, der publikums egne bilder og fortellinger inspirerer store norske låtskrivere til å skrive nye sanger.

Nå jobber han for fullt med å omdanne bildet og historien om et dødt dyrs gravferd til en fullverdig låt med tekst og melodi.

– Det var veldig moro å se dette bildet fordi det ligger noe universelt her. Bildet vekker en sterk gjenkjennelse hos meg fordi jeg gjorde det samme da jeg var liten. Jeg tror mange andre vil kjenne seg igjen også, forteller han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Aurora og Aleksander med besteforeldrene på Vestlandet

På besøk på gården til besteforeldrene i Hordaland er Aleksander og Aurora godt kjent med dyr.

Foto: Privat

Gravferd i hagen

Bildet viser fem år gamle Aleksander Rongved Berge som med tungt hjerte gravlegger en død mus. Han, og storesøsteren Aurora, fant den da var på feriebesøk på gården til bestemor og bestefar i Bergsdalen i Hordaland.

– Vi så at gamlekatten hoppet på den, og da mistet den et ben og døde. Det var veldig trist, så derfor måtte vi begrave den på en fin måte, forteller syv år gamle Aurora Rongved Berge engasjert.

Graven ble pyntet med blomster, steiner, og et kors laget av to trepinner knyttet sammen på midten. Rundt stod to små barn tydelig preget av dyrets død.

– Det var mye tårer, og jeg måtte forklare dem at voksne også blir lei seg når sånne ting skjer. De fikk meg også til å love å passe godt på graven når de måtte reise hjem til Oslo, forteller bestemor Kari Berge Bergsdalen, som sendte inn bildet til NRK.

Opprinnelig skrev hun inn at det var en fugl som ble gravlagt, og det er den historien Narum nå tar tak i, og forteller i sin nye låt. Det viste seg imidlertid, da barna fikk fortelle om hendelsen, at det var en mus de hadde begravet den dagen.

– Uansett har bildet virkelig gjort sin jobb, nemlig inspirert til ny norsk musikk, sier Lars Christian Narum, som er godt på vei med sangen om barna, og seremonien de holdt for det døde dyret.

Gleder seg til å høre låten

– Jeg synes det er veldig bra at bestemor sendte inn bildet av begravelsen, ellers hadde ikke så mange hørt om den, sier Aurora.

Familien er veldig begeistret for at Narum lager en helt ny sang om det barna opplevde da de besøkte besteforeldrene sine.

– Alle er nesten litt «starstruck» over at Narum vil bruke vårt bilde til å skape ny musikk. Jeg har hørt mange av sangene deres, og de er helt nydelige, så dette er stas, forteller mor, Gjertrud Berge.

Nå gleder alle generasjoner Berge seg til å høre resultatet etterhvert som Trioen fra Toten utformer lydbildet i studio.

– Men det blir kanskje litt flaut å høre den på radio. Men veldig gøy også, legger Aurora til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Aurora og Aleksander har inspirert Narum til å skrive en ny låt

Aurora og Aleksander er veldig glade i dyr. – Alle burde få en fin begravelse, mener Aurora.

Foto: Privat

– Jeg vet hvor jeg vil, men ikke hvordan

Når Lars Christian skriver nye låter går han gjerne lange turer ute for å finne inspirasjon.

Den kreative prosessen skjer i et hus på Toten, men ofte kan han ha komplette vers helt klare etter en inspirasjonstur ute i naturen.

– Jeg vet allerede hvor jeg vil hen med denne sangen, men ikke helt hvordan den blir enda, forteller han.

Nå jobber han alene med teksten og melodien. Senere skal de to andre medlemmene i Narum, Benedikte Narum Jenssen og Jon Anders Narum, bli med for å finne frem til det musikalske uttrykket.

– Det er så rart fordi jeg kjente med en gang hvordan denne sangen bør formidles. Jeg ser for meg et nedstrippet lydbilde som bygges rundt vokalen til Benedicte, og kanskje en enkel kassegitar, forklarer han.

Lars Christian Narum jobber med barnas tekst

Lars Christian Narum skriver akkurat nå på den nye låta i huset sitt på Toten.

Foto: Privat

En tidsreise i hagen

For bestemor, Kari Berge Bergsdalen, ble den lille begravelsen hennes barnebarn arrangerte en reise i tid tilbake til sine egne ungers barndom.

– Og det var derfor jeg blandet sammen historiene litt, for mine barn gjorde nemlig akkurat det samme da de var små. De fant en fugl, og gravla den rett under et klesstativ i hagen vår. Så samlet de seg i en sirkel, og sang Gluntan-sangen «La oss leve for hverandre» sammen med nabobarna, forteller hun.

Kari forteller at det var spesielt å se medfølelsen barnebarna viste. Hun tror nettopp disse følelsene er viktige for utviklingen og oppveksten til de små.

– Dette lærer barna om det å ta vare på andre mennesker og dyr, og jeg tror det ligger latent hos barn. Det sier noe om hvor mye som foregår inne i de små hodene, og hvilken evne barn i dag har til å ta vare på levende vesener i omgivelsene rundt seg.

– Vi er veldig glade i dyr, og derfor må de også få dø på en ordentlig måte. Jeg synes det var pent gjort, sier Aurora.

Det er fortsatt mulig å sende inn ditt bidrag til Postkort 2012.

Kulturstrøm

 • Artisten Adele avlyser: – Halve teamet har korona

  Artisten Adele avlyser den første av sine planlagte weekend show som hun skulle ha i Las Vegas fredag 21. januar.

  – Halve teamet mitt har korona og det er umulig å fullføre showet, deler hun i en video på Instagram.

  Hun legger til at det også har vært leveringsproblemer til showet, skriver BBC.

  Adele ba også om unnskyldning til fansen som allerede hadde kommet til Las Vegas for helgen.

  – Jeg beklager at dette skjer i siste øyeblikk. Jeg er opprørt, flau og lei meg for alle som måtte reise hjem igjen, sier artisten.

  Hun er fast bestemt på at konserter skal det bli, frem i tid.

  – Vi jobber med å finne nye datoer nå, og jeg skal gjennomføre showet mitt, sier hun.

  Mange av fansen har støttet avgjørelsen hennes, mens andre er rasende over at hun avlyste 24 timer før konserten skulle finne sted.

  Artisten Adele kunngjorde på sin Instagram konto at hun måtte avlyse en lenge planlagt konsert etter at halve teamet hennes er smittet av korona.
  Foto: skjermdump Adele/Instagram