Hopp til innhold

Skriver låten din i "mannehula"

Jan Eggum er klar for å skrive musikk av dine bilder, opplevelser og minner. Han tror han allerede har melodien klar, men i teksten vil han komme innpå nettopp deg.

Jan Eggum skriver låter på "kontoret"

– Når jeg er på turné lengter jeg ofte ned hit til 'mannehula', sier Eggum. Her har han alt som inspirerer ham til å skrive nytt materiale.

Foto: Line Forsmo / NRK

– Jeg mener det er mulig å skrive låter om hva som helst. Hvis noen ønsker å skrive om at en mann går over en vei, så er det helt greit. Så lenge man forteller noe om et menneske. Hva er problemet, hva er lykken, hva er sorgen, sier Jan Eggum.

Eggum karakteriseres gjerne som "en munter melankoliker", og er en svært viktig skikkelse gjennom mange tiår med Norsk visekunst.

Han er en av artistene som skal gjøre om dine historier og bilder til musikalsk gull i prosjektet ”Postkort 2012 – Sangen om Norge”.

Prosjektet går ut på at publikum sender inn et bilde med en historie til NRK, slik at store norske artister kan lage låter av materialet som kommer inn.

– Også kan man gjerne legge til et lite gullkorn på slutten av historien. Det hadde vært fint, sier Eggum.

Jan Eggum har vunnet spellemannsprisen flere ganger

Jan Eggum har vunnet Spellemannprisen flere ganger. Den første fikk han for 35 år siden.

Foto: Line Forsmo / NRK

Komponerer på "kontoret"

Jan Eggum koser seg med musikkproduksjon på det han kaller kontoret. Det ser egentlig mer ut som en leilighet, full av smånips fra en lang karriere som musiker.

Her står blant annet tre-fire gitarer, en globus, en grammofon, og et stort svart flygel.

– Det er veldig ustemt akkurat nå, men jeg skal få det skikkelig stemt til "Postkort 2012", bare jeg får rydda litt her, smiler han.

Det er her inne låtskriveren og artisten henter inspirasjon til nye tekster og melodier blant mange tiår med minner, bøker, plater og bilder.

– Jeg jeg samler på det meste som kan inspirere meg til å skrive, og er veldig interessert i historie. Derfor kan jeg kjøpe bøker om studenter i 1920 og 1940 og slikt. Det er jo absolutt helt uinteressant for andre, og derfor er de veldig billige, ler han.

Sparer melodier i mange tiår

Melodiene kommer gjerne når han leker seg med instrumentene, men det kan gå flere år før han føler at han har funnet den riktige teksten som passer til.

I mellomtiden ligger musikken og godgjør seg. På kontoret ligger nemlig tekster i én skuff, og melodier i en annen.

– Jeg skrev en melodi i 1969, som jeg lot ligge i 30 år. Den var liksom ikke helt klar før jeg kombinerte den med en tekst jeg skrev i 1999, forteller han.

Det betyr at låten Eggum skal skrive i samarbeid med NRK-publikummet kanskje allerede er komponert, og ligger bortgjemt i melodiskuffen på "kontoret".

– Jeg tror omtrent 80 prosent av melodien ligger her et sted allerede. Men så ønsker jeg gjerne å gå litt inn på enkeltmennesket i teksten, og prøve å finne ut hva det mennesket har i seg, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jan Eggum skal skrive din låt i Postkort 2012

– Jeg liker å jobbe med låter på flygel, forteller Eggum, som skal skrive Postkort-låta nettopp her.

Foto: Line Forsmo / NRK

Synger tulleengelsk

Når Jan Eggum komponerer melodier pleier han å finne opp et fiktivt språk i mangel på en skikkelig tekst. Den synger han høyt mens han klimprer på et piano eller en gitar.

"Hemebolooo", synger Eggum bak flygelet på "kontoret" som et eksempel, mens fingrene løper over tangentene i den kreative prosessen.

– Det er jo et engelskspråk som ikke finnes. Jeg bare kjører på, også regner jeg med at det kommer en tekst etter hvert slik at det kan bli til en sang, sier Eggum.

Det er på denne måten, og i disse lokalene, Eggum sannsynligvis vil lese gjennom alle historiene som blir sendt inn, for til slutt å lage en sang av noens første forelskelse, ferieminne, eller vendepunkt i livet.

Slik kan du delta!

  • Last opp bildet og skrive historien selv her: Send oss ditt postkort
  • Send oss en bildemelding på telefonen med kodeord postkort til 1987.
  • Kontakt oss på e-post på adressen postkort@nrk.no

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.