Nå blir det Postkort-konsert

13 store norske artister og Kringkastingsorkestret har tolket folkets bilder fra 2012. Postkort 2012 - Sangen om Norge ender med en gedigen konsert. 20. november.

KORKs Rune Halvorsen

Det blir heftig når Kringkastingsorkestret skal spille sammen med noen av landets største artister. Sammen lydlegger de postkort fra Norge.

Foto: Opsahl / Bjørn

– Det blir spektakulært, sier prosjektleder Elisabeth Strand Mølster.

De siste artistene bekreftet denne uka at de er med på prosjektet, og er i full gang med produksjon av ny, norsk musikk for å bli klare til konserten.

Det kan jo bli interessant å høre orkesteret spille Rompa mi, hvis D.D.E. velger den for eksempel.

Jan Fredrik Heyerdahl, Kringkastingsorkestret

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Postkort 2012 – Sangen om Norge, er et samarbeidsprosjekt mellom NRK og Norsk forening for komponister og tekstforfattere(NOPA). Norske artister skal lage låter som speiler året 2012, inspirert av bilder og historier fra publikum.

– En utfordrende tv-produksjon

Hele konserten skal bli filmet og produsert for tv.

– Det kommer til å være et stort publikum, og det er utfordrende for produksjonsteamet og kamerafolkene. Men dette har vi trent på så dette kan vi, sier prosjektleder for tv-produksjonen, Henning Skjæret.

Befaring Postkort 2012

Elisabeth Strand Mølster (i midten t.h), Henning Skjæret (t.v) og de andre i prosjektgruppa på befaring i den nye konsertarenen i Hell.

Foto: Juliet Landrø / NRK

– Den største utfordringa for produksjonen er at det også skal være et skikkelig show på scenen, sier Skjæret.

Han forteller at en lysdesigner og scenograf skal sørge for at den splitter nye konsertscenen på Rica Hell hotell utenfor Trondheim skal være perfekt.

– Det skal være koselig og nært samtidig som du har det grandiose, det blir en bra kontrast, sier han fornøyd.

Han påpeker at Kringkastingsorkestret (KORK) får den største utfordringa.

– Har noen gale genier

De skal nemlig lage musikk som passer til alle artistenes låter når de fremfører dem 20. november. I tillegg skal flere også spille egne hits.

Det skal være koselig og nært samtidig som du har det grandiose, det blir en bra kontrast.

Henning Skjæret, prosektleder for tv-produksjonen

– Det går fint, sier Jan Fredrik Heyerdahl i Kringkastingsorkestret.

Han tar det med ro, selv om flere av artistene bare såvidt har kommet i gang med låtene sine.

– Vi har noen veldig flinke arrangører som vi ofte jobber med. Et par av dem er litt gale genier som til og med kan lage musikk til hele orkesteret på én dag hvis vi må ha det, sier han.

Han sier musikerne i orkesteret er veldig glade for å være med på prosjektet.

Den største utfordinga for tv er at det samtidig skal være et skikkelig live-show

Henning Skjæret, NRK

– Å spille med folkekjære artister en en oppgave for oss, og det føles ekstra godt når det er postkortene fra Norge som skal lydlegges, sier Heyerdahl.

Orkesteret spiller ofte med andre artister, men det er ikke ofte de spiller med så mange på en gang.

– Det blir veldig mange forskjellige uttrykk, og det skal funke for et helt orkester.

Han er også spent på hvilke egne låter artistene velger.

– Det kan jo bli interessant å høre hvordan Rompa mi med D.D.E. høres ut når den blir spilt av et orkester, sier han.

Billettene er lagt ut for salg

Det er foreløpig uklart når konserten blir vist på tv, men billettene er nå lagt ut for salg. Det er plass til cirka 1300 publikummere i salen.

– Det blir en fantastisk konsertopplevelse i Trøndelag, sier Strand Mølster.

Her kan du kjøpe billett.

Flere av artistene er allerede ferdig med låtene sine.

Her er noen smakebiter:

Narum møter barna som inspirerte til deres nyeste låt

Her møter Narum barna som inspirerte til deres nyeste låt

Rasmus og Verdens beste band spiller inn låta Under et tre i Postkort 2012 - Sangen om Norge

Under et tre med Rasmus og Verdens beste band


Kulturstrøm

 • Gullrutens fagpriser delt ut

  «Rådebank 2», «P3 Gull» og «Kunstneren og tyven» tok flest priser under utdelingen av Gullrutens fagpriser i dag, skriver Rushprint. Fagprisene deles ut i tillegg til selve Gullruten-prisene, som offentliggjøres lørdag kveld.

 • KORK kårer unge komponister

  Skapia er en komposisjonskonkurranse som involverer tusenvis av skolebarn og -ungdom fra hele landet. Vinnerne kåres og får verket sitt fremført av KORK i en festkonsert direkte fra NRK Store studio kl. 12. Margrethe Røed er programleder.

  Vinnerne av komposisjonskonkurransene Veslefrikk og U-trykk skal kåres i Store studio. Kringkastingsorkestret spiller vinnerverkene. Konferansier: Margrethe Røed
 • 10 millioner til filmer

  Regjeringen vil gi 10 millioner til filmer som ble rammet av pandemien.

  – Dette er 10 millioner kroner i friske midler for å hjelpe filmprodusenter som har blitt rammet særlig hardt av stengte kinoer og redusert kapasitet under pandemien, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja i en pressemelding.

  Kompensasjonsordningen vil bli administrert av Norsk filminstitutt (NFI), og filmprodusenter kan nå søke om midler for filmer som var i distribusjon i perioden 13. mars til 30. september 2020.

  Kinovisning er tradisjonelt den viktigste inntektskilden for norsk spillefilm. Kinoinntektene fra én film vil i mange tilfeller være avgjørende for produsentens drift og for å kunne sette nye prosjekter i gang.

  Produsenter som hadde satt opp filmer for visning på kino i mars 2020 ble rammet av nedstengingen av samfunnet. Etter hvert åpnet kinoene, men med betydelig redusert kapasitet. Når kinoene igjen fikk åpne opp, ble flere filmer satt opp på tross av strenge restriksjoner. Disse filmene vil kunne få noe av de tapte billettinntektene fra kinovisning kompensert.

  – Jeg er glad for at vi med denne ordningen kan hjelpe filmprodusenter som ble rammet av stengte kinoer i mars 2020. Vi ser også at det kan være behov for å kompensere filmer som ble satt opp på kino i perioden med strenge restriksjoner på kapasitet, før stimuleringsordningen kom på plass 1. oktober 2020, sier Abid Raja.

  Pressekonferanse om koronasituasjonen
  Foto: Gorm Kallestad / NTB