NRK Meny
Normal

Musikalen «The Book of Mormon» skal settes opp i Norge

Den amerikanske musikalsuksessen som parodierer mormonere har norsk premiere i 2017.

Book of Mormon Utah

PRISVINNER: «The Book of Mormon» har vunnet en rekke priser, blant annet Tony-prisen for beste musikal og beste originale musikk. Nå skal den oversettes til norsk.

Foto: Rick Bowmer / Ap

Matt Stone og Trey Parker

SKAPERE: Matt Stone (t.v.) og Trey Parker står bak musikalen «The Book of Mormon». De er også skaperne bak tegneserien «South Park».

Foto: Chris Pizzello / Ap

Matt Stone og Trey Parker er mest kjent for å stå bak tegneserien «South Park», men sammen med Robert Lopez har de også skapt en av de mest populære musikalene på Broadway i nyere tid.

«The Book of Mormon» hadde premiere i 2011, men har siden blitt satt opp i hele USA og i London.

Vidar Magnussen

REGISSØR: Komiker og skuespiller Vidar Magnussen skal regissere musikalen, som etter planen skal ha premiere i september 2017.

Foto: Scanpix

Nå står Norge for tur, og i september 2017 har den norske versjonen premiere på Det norske teatret i Oslo.

Komiker og skuespiller Vidar Magnussen skal regissere stykket, mens forfatter og satiriker Are Kalvø har fått jobben med å oversette musikalen fra engelsk.

– Jeg syns «The Book of Mormon»-musikalen er noe av det morsomste og mest intelligente som er blitt skrevet i nyere tid, sier Magnussen.

Religiøs parodi

Are Kalvø

OVERSETTE: Forfatter og satiriker Are Kalvø har fått jobben med å oversette musikalen.

Foto: NRK
Book of Mormon Utah

Da «The Book of Mormon» hadde premiere i Salt Lake City, hadde folk stilt opp i lange køer for å sikre seg billetter.

Foto: Rick Bowmer / Ap

– «The Book of Mormon» handler om to unge mormonere som får tildelt en plass der de skal spre ordet, og det er Uganda. Der får de et relativt brutalt møte med virkeligheten, sier Kalvø.

Han har sett musikalen både i New York og i London, og har lest manuset flere ganger.

– Jeg syns det er fryktelig morsomt, med en tone jeg liker. Det har også overraskende mye sympati og varme, sier han.

De originale skaperne er kjent for å parodiere mormonere både på film og på TV.

– Hele stykket oser jo av «South Park»; nemlig at de nekter seg ingenting. Det inneholder strålende musikalmusikk og noen avsindige nummere som jeg lurer på hvordan jeg skal klare å oversette, sier Kalvø.

Utfordrende

Magnussen, mest kjent fra «Underholdningsavdelingen» og «Side om side» på NRK, har fra før regissert to musikaldramatiseringer.

– Dette blir utfordrende. Det viktigste for meg blir å balansere stykket slik at man får sett de viktige aspektene, som hvor kule, morsomme og intelligente disse guttene er, sier han.

Musikalen The Book of Mormon skal settes opp i Norge.

BESØK: Sandvika menighet fikk i dag besøk av komiker Vidar Magnussen, for å lære han mer om mormonere. Han jobber nemlig med å sette opp musikalen «The Book of Mormon» i Norge.

– Høy takhøyde

Dag Aanensen

ÅPEN: Dag Aanensen er samfunnskontakt i Sandvika menighet, og sier det er viktig med selvironi, også innen religion.

Foto: NRK

Informasjon og Samfunnskontakt for Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Helliget, Dag Aanensen, har ikke sett musikalen, men tror han kommer til å humre over hvordan mormonerne blir oppfattet utenfra.

– Her er det stor takhøyde og rom for mye humor og selvironi. Det er klart vi tåler en parodi og det er sikkert situasjoner vi kan humre litt over, sier han.

Aanensen mener det er viktig å kunne tulle med religion.

– Jeg tror det er viktig å ha humor som en del av hverdagen, også innen religion. Det er litt av livets krydder å kunne le litt av seg selv og hverandre. At man ikke tar seg selv så veldig høytidelig, men samtidig har respekt for hverandre og hverandres tro og livssyn.

Kulturstrøm

 • Siste kveld med gjengen

  Etter 16 år som sjef for et av verdens beste symfoniorkestre, Berlin-filharmonien, hadde Sir Simon Rattle siste kveld meg gjengen lørdag. Tusener trosset regnvær og Tysklands VM-kamp på tv for å hylle den populære dirigenten på Berlins store utendørsscene Waldbüne.

  Germany Rattle Concert
  Foto: Jens Buettner / AP
 • «SKAM» blir norsk kulturarv

  To manus fra «SKAM» er gitt til Nasjonalbiblioteket, hvor de skal tas vare på i mer enn tusen år som en del av den norske kulturarven. Manusene til Ibsen og Bjørnson får selskap av situasjoner mellom Even og Isak i sesong tre. Det er fan-gruppa som bød på «SKAM»-manuset under tv-aksjonen i fjor, som har donert bort manusene. De fikk to valgfrie manus til av seriens skaper Julia Andem etter auksjonen. Nå er to av dem gitt til Nasjonalbiblioteket i Oslo og ett til Skeivt arkiv i Bergen. Se «SKAM», sesong 3

  Skam-manus blir kulturarv
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • Fredag kommer Coltrane

  En hel jazzverden holder pusten. Opptaket av «Both Directions at Once: The Lost Album» ble spilt inn av John Coltrane Quartet i 1963, men forsvant. Nå har den legendariske saksofonistens slektninger funnet Coltranes egne opptak av innspillingen, som skal gis ut 29.juni. Smakebiter kan allerede høres på internett.

  John Coltrane
  Foto: NTB-Foto / NTB scanpix