NRK Meny
Normal

Ibsenprisen til Forced Entertainment

Den britiske teatergruppen Forced Entertainment er årets vinnere av verdens største teaterpris.

Forced Entertainment

VINNERE: Teatergruppen Forced Entertainment fra Sheffield i Storbritannia har blitt tildelt den internasjonale Ibsenprisen.

Foto: Pressefoto

Den internasjonale Ibsenprisen ble etablert av den norske regjeringen i 2007, er på hele 2,5 millioner kroner og regnes som verdens største teaterpris. Prisen deles ut annethvert år.

I år deles den ut til den britiske teatergruppen Forced Entertainment.

– Verdens ledende teaterpris er i år en anerkjennelse av teater som kollektiv kunstform og teaterets betydning i samfunnet, sier juryformann Per Boye Hansen.

Den har som mål å hedre en person, institusjon eller organisasjon som har tilført verdensdramatikken eller teatret nye kunstneriske dimensjoner.

Grensesprengende

Forced Entertainment, som består av seks personer, har gjennom tre tiår blitt kjent for sin grensesprengende og sjangeroverskridende tilnærming til teater.

Forced Entertainment

NY TILNÆRMING: Forced Entertainment har gjennom 30 år utfordret teateret og blitt kjent som en teatergruppe med sjangeroverskridende tilnærming.

Foto: Pressefoto

Teatergruppen har gjort seg spesielt bemerket innen performance-teater og har de siste årene også undersøkt mulighetene som ligger i teateret med utforskning av video og digitale plattformer.

– Forced Entertainment fornyer og utfordrer teateret og anerkjenner og utnytter kraften som ligger i denne kunstformen. Forced Entertainment tar teaterets rolle i samfunnet på største alvor, skriver juryen.

Forced Entertainment vil motta prisen under Den internasjonale Ibsenfestivalen i høst. Da vil også tre av teatergruppens stykker settes opp på Nationaltheatret.

Kontroversiell prisvinner

Da den internasjonale Ibsenprisen ble delt ut i 2014 til østerrikeren Peter Handke ble juryen kraftig kritisert i etterkant.

Peter Handke

HEDRET I 2014: Den østerrikske forfatteren Peter Handke ble tildelt den internasjonale Ibsenprisen i 2014.

Flere var nemlig kritiske til forfatterens forhold til den tidligere presidenten i Serbia, Slobodan Milosevic, og mente han bagatelliserte serbiske overgrep under Balkankrigene.

Handke ble blant annet møtt av sinte demonstranter utenfor Nationaltheatret da han skulle motta prisen.

– Det er begått en stor, moralsk feil. Handke har bekjent seg som en uforbeholden tilhenger av den serbiske fascismen som førte til krigene på Balkan etter oppløsningen av Jugoslavia på begynnelsen av 90-tallet, sa honorær konsul for Bosnia-Hercegovina, Ivar Amundsen.

Demonstrasjon mot Peter Handke under tildeling av Ibsenprisen 2014

REAKSJONER: Flere demonstranter møtte opp utenfor Nationaltheatret da Peter Handke skulle motta Ibsenprisen i 2014.

Kulturstrøm

  • Ingen anklages for Princes død

    – Vi har rett og slett ikke nok bevis for å belaste noen med en forbrytelse knyttet til artisten Prince sin død, sa rettsadvokaten Mark Metz på en pressekonferanse torsdag. Det har tatt to år å etterforske dødsfallet til artisten, melder Reuters.

    Ingen anklages for dødsfallet til artisten Prince
    Foto: David J. Phillip / AP
  • Demonstrasjon mot Svenska Akademien

    Det pågår en større demonstrasjon i gamlebyen i Stockholm, melder Aftonbladet. Det har vært opprør hos Svenske Akademien de siste ukene, der flere ledere har gått av etter avsløringer om seksuelle overgrep og økonomisk mislighold.