Hopp til innhold

Ludvig XIV

Ludvig XIV var konge i Frankrike fra 1643 til sin død i 1715. Han var konge i 72 år, og dette gjør ham til Europas lengst regjerende leder gjennom tidene.

Byste av Ludvig XIV
Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

Som konge over 20 millioner franskmenn var Ludvig XIV den mektigste herskeren i Europa. Han fikk oppført slottet Versailles, ikke så langt fra Paris, som kan sies å være den franske barokks hovedverk.

Ludvig XIV var en autoritær natur, fylt av overbevisning om eneveldets nødvendighet og rettmessighet. Av den grunn er uttrykket ”Staten, det er jeg” tillagt ham.

Les mer om Ludivg XIV på Wikipedia

Kai Østberg

Fagdommer Kai Østberg

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Fagdommeren

Kai Østberg er historiker ved universitetet i Oslo. En av hans viktigste lærere var Kåre Tønnesom, som også var fagdommer i Kvitt eller dobbelt på 60-tallet.

Kai har jobbet mye med fransk historie, og han har skrevet sin doktoravhandling om et emne fra den franske revolusjon.

Kandidaten

Ellen Jørum har en sterk forkjærlighet for Ludvig den XIV, og har nylig tatt fransk hovedfag på universitetet for bedre å kunne sette seg inn i fransk historie.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)