NRK Meny
Normal

Ludvig XIV

Ludvig XIV var konge i Frankrike fra 1643 til sin død i 1715. Han var konge i 72 år, og dette gjør ham til Europas lengst regjerende leder gjennom tidene.

Byste av Ludvig XIV
Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

Som konge over 20 millioner franskmenn var Ludvig XIV den mektigste herskeren i Europa. Han fikk oppført slottet Versailles, ikke så langt fra Paris, som kan sies å være den franske barokks hovedverk.

Ludvig XIV var en autoritær natur, fylt av overbevisning om eneveldets nødvendighet og rettmessighet. Av den grunn er uttrykket ”Staten, det er jeg” tillagt ham.

Les mer om Ludivg XIV på Wikipedia

Kai Østberg

Fagdommer Kai Østberg

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Fagdommeren

Kai Østberg er historiker ved universitetet i Oslo. En av hans viktigste lærere var Kåre Tønnesom, som også var fagdommer i Kvitt eller dobbelt på 60-tallet.

Kai har jobbet mye med fransk historie, og han har skrevet sin doktoravhandling om et emne fra den franske revolusjon.

Kandidaten

Ellen Jørum har en sterk forkjærlighet for Ludvig den XIV, og har nylig tatt fransk hovedfag på universitetet for bedre å kunne sette seg inn i fransk historie.

Kulturstrøm

 • Drake er nummer éin på Billboard

  Det nye albumet til Drake, «Scorpion», held seg på førsteplass av den amerikanske albumlista for andre veke på rad, melder Billboard. Dette er det fjerde albumet totalt i 2018 som har meir enn éi veke på toppen av lista. P3 gav plata terningkast fem, og meinte at rapparen tilfredsstiller både hiphop- og r & b-fans.

  DRAKE
  Foto: AARON M. SPRECHER / AFP
 • Video viser arrestert TV2-reporter

  TV 2 har fått tilgang til en video som viser arrestasjonen av reporter Kadafi Zaman i Pakistan, melder NTB. Nyhetsredaktør i TV2, Karianne Solbrække, sier at Zaman ble brutalt slått av politiet som gikk løs på bilen han satt i. Politiet mener Zaman deltok i en politisk demonstrasjon, mens TV 2 sier han dekket hendelsen som journalist. Zaman sitter fortsatt i varetekt på en politistasjon i Gurjat. TV 2 har tett kontakt med Zamans familie og norske myndigheter.

  Ifølge Aftenposten ble Zaman arrestert sammen med 38 andre personer. Han skal være anmeldt for drapsforsøk, for å ha tatt mobilen fra fire politimenn og for ordensforstyrrelse. Saken skal opp for retten mandag (NTB).

  Kadafi Zaman
  Foto: Olav Døvik / NRK