Ludvig XIV

Ludvig XIV var konge i Frankrike fra 1643 til sin død i 1715. Han var konge i 72 år, og dette gjør ham til Europas lengst regjerende leder gjennom tidene.

Byste av Ludvig XIV
Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

Som konge over 20 millioner franskmenn var Ludvig XIV den mektigste herskeren i Europa. Han fikk oppført slottet Versailles, ikke så langt fra Paris, som kan sies å være den franske barokks hovedverk.

Ludvig XIV var en autoritær natur, fylt av overbevisning om eneveldets nødvendighet og rettmessighet. Av den grunn er uttrykket ”Staten, det er jeg” tillagt ham.

Les mer om Ludivg XIV på Wikipedia

Kai Østberg

Fagdommer Kai Østberg

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Fagdommeren

Kai Østberg er historiker ved universitetet i Oslo. En av hans viktigste lærere var Kåre Tønnesom, som også var fagdommer i Kvitt eller dobbelt på 60-tallet.

Kai har jobbet mye med fransk historie, og han har skrevet sin doktoravhandling om et emne fra den franske revolusjon.

Kandidaten

Ellen Jørum har en sterk forkjærlighet for Ludvig den XIV, og har nylig tatt fransk hovedfag på universitetet for bedre å kunne sette seg inn i fransk historie.

Kulturstrøm

 • Valen leder Kringkastingsrådet

  Snorre Valen fra Trondheim er oppnevnt som ny leder for Kringkastingsrådet. Valen er politisk redaktør i Nidaros og tidligere SV-politiker. – Valens mediefaglige kompetanse samt tidligere erfaring som både musiker og politiker, gjør meg trygg på at han vil lede rådet på en god måte, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

  Snorre Valen
  Foto: Klara Skovro Thoresen
 • Lars Petter Hagen ny festspillsjef

  Lars Petter Hagen blir ny leder for Festspillene i Bergen.

  Komponisten kommer fra jobben som utviklingssjef i Oslo-Filharmonien. Det ble klart på en pressekonferanse i dag.

  Hagen tar over etter Anders Beyer, som måtte gå av på dagen 22. september etter en varslingssak som ble meldt til styret i august.