Ludvig XIV

Ludvig XIV var konge i Frankrike fra 1643 til sin død i 1715. Han var konge i 72 år, og dette gjør ham til Europas lengst regjerende leder gjennom tidene.

Byste av Ludvig XIV
Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

Som konge over 20 millioner franskmenn var Ludvig XIV den mektigste herskeren i Europa. Han fikk oppført slottet Versailles, ikke så langt fra Paris, som kan sies å være den franske barokks hovedverk.

Ludvig XIV var en autoritær natur, fylt av overbevisning om eneveldets nødvendighet og rettmessighet. Av den grunn er uttrykket ”Staten, det er jeg” tillagt ham.

Les mer om Ludivg XIV på Wikipedia

Kai Østberg

Fagdommer Kai Østberg

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Fagdommeren

Kai Østberg er historiker ved universitetet i Oslo. En av hans viktigste lærere var Kåre Tønnesom, som også var fagdommer i Kvitt eller dobbelt på 60-tallet.

Kai har jobbet mye med fransk historie, og han har skrevet sin doktoravhandling om et emne fra den franske revolusjon.

Kandidaten

Ellen Jørum har en sterk forkjærlighet for Ludvig den XIV, og har nylig tatt fransk hovedfag på universitetet for bedre å kunne sette seg inn i fransk historie.

Kulturstrøm

  • Får en million for sitt talent

    Sangeren Caroline Wettergreen (32) får Equinors talentstipend for klassiske musikere i 2018. Stipendet, som er på en million kroner, skal være en døråpner for unge norske musikere som ønsker en internasjonal karriere.

  • Prisrekord for Kittelsen-maleri

    Maleriet «Guldhornet», malt av Theodor Kittelsen i 1903, ble i kveld solgt for 12,8 millioner kroner på en auksjon i Oslo. «Guldhornet» betegnes som et av kunstnerens ukjente mesterverk, skriver E24. Maleriet hadde en prisantydning på 4–5 millioner kroner før auksjonen som ble holdt av Blomqvist Kunsthandel. Det dyreste maleriet av Kittelsen som er blitt solgt i Norge tidligere, er akvarellen «Dompap på rimet kvist» som ble solgt for 1,3 millioner kroner i 2002, skriver NTB. NRK TV: Trollskogen som inspirerte Kittelsen.