Hopp til innhold

Ellen Jørum

Som barn bodde Ellen like ved Versailles, og dette var med på å vekke hennes store interesse for 'Solkongen' - Ludvig XIV.

Ellen Jørum
Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Ellen er bosatt i Oslo, og jobber på Rikshospitalet. Hun har en sterk forkjærlighet for Ludvig den XIV og hans betydning for fransk historie. Ved siden av full jobb som nevrolog og forsker, har hun nylig tatt fransk hovedfag på universitet, for bedre å kunne sette seg inn i fransk historie.

Foruten dette er Ellen interessert i opera, ballett og seiling.

Hun ser frem til å få bryne seg med spørsmålene, og vinner hun er det ikke usannsynlig at det blir enda en tur til Versailles…

Ellens emne

Byste av Ludvig XIV

Selveste Solkongen

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

Ludvig XIV var konge i Frankrike fra 1643 til sin død i 1715. Han var konge i 72 år, og dette gjør han til Europas lengst regjerende leder gjennom tidene.

Ludvig var den mektigste hersker i Europa, som konge over 20 millioner franskmenn. Han fikk oppført slottet Versailles, ikke så langt fra Paris, som kan sies å være den franske barokks hovedverk.

Ludvig XIV var en autoritær natur, fylt av overbevisning om eneveldets nødvendighet og rettmessighet. Av den grunn er uttrykket ”Staten, det er jeg” tillagt ham.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober