Lover Oslo-Filharmonien nye lokaler til 100-årsjubileet

Hotellkonge Petter Stordalen vil gi Oslo et nytt konserthus dersom kommunen stiller med tomt. Nå håper Oslo-Filharmonien å kunne feire 100-årsjubileet i 2019 i nye lokaler.

Ingrid Røynesdal og Petter Stordalen

KUNST OG KOMMERS: Filharmonien-direktør Ingrid Røynesdal slår seg på lag med hotellkonge Petter Stordalen for å realisere nytt konserthus i Oslo. Nå setter de sin lit til kommunen og Oslo Havn.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Hotellinvestorene Petter Stordalen og Anders Buchardt planlegger et nytt konserthus med 1500 sitteplasser på Filipstad i Oslo, skriver Aftenposten tirsdag.

Planen er at bygget skal gi Oslo-Filharmonien, som lenge har vært misfornøyd med akustikken i Oslo Konserthus, et hardt tiltrengt nytt hjem.

Nå står hotellinvestorene klare til å bygge kombinert hotell, konferansesenter og konserthus på en av Oslos mest attraktive fjordtomter, til en prislapp på rundt 2,5 milliarder kroner.

Har ønsket seg eget hus i 100 år

Oslo-Filharmonien holder i dag til i Oslo Konserthus i Oslo-bydelen Vika, i lokaler leid av Oslo kommune. Men orkesteret har lenge vært misfornøyd med akustikken.

Filharmonien fyller 100 år i 1919, og Stordalen og Buchardt håper å kunne ha nybygget klart til da.

Direktør Ingrid Røynesdal i Oslo Filharmoniske Orkester sier ønsket om et eget hus har eksistert like lenge som orkesteret selv.

– Dette har vært et tema helt siden orkesterets tilblivelse. Her kan vi få realisert et akustisk sett fantastisk rom, med praktiske fasiliteter og publikumsfasiliteter og som lar oss være et orkester i eget hus, sier Røynesdal.

Hun tror det kan ha positive effekter for Filharmonien å dele hus med et hotell- og konferansesenter.

– Moderne kulturvirksomhet må ha dynamikk og liv hele døgnet. Vi trenger ikke huset 24 timer i døgnet, så at det er aktivitet og synergier og dynamikk, er kjempepositivt for oss.

– Det er vi som mister nattesøvnen

Petter Stordalen har sammen med partner Anders Buchardt sagt seg villig til å regninga for det planlagte nybygget, som ventes å komme på over to milliarder kroner.

– Det fantastiske med dette samarbeidet er at det ikke skal ta nattesøvnen fra Oslos politikere, men fra Anders og meg. Det er stor risiko og komplisert, men vi har gjort det før, og vi er overbevist om at vi skal klare dette, lover Stordalen.

Han sier prosjektet ikke kunne blitt realisert uten å inkludere hotell- og konferansedrift i modellen.

– Vi har akkurat åpnet Malmö Live, et tilsvarende konsept som dette med konserthus og hotell, som har vært en fantastisk suksess. Det kunne ikke vært realisert uten hotelldelen, forteller Stordalen.

Nå varsler han at Oslo-Filharmonien kan forberede seg på å feire 100-årsjubileum i nye lokaler. I hvert fall hvis Oslo Havn og Oslo kommune legger til rette for det.

– Vi er klare til å gå fort frem. Det er opp til Oslo Havn og politikerne. Hvis de vil ha det klart til 100-årsjubileet i 2019, så skal vi ha det klart til da, lover Stordalen.

Kulturstrøm

  • Bokåret 2019 inviterer til lesetime

    I dag inviteres alle i Norge til å sette av timen mellom 19-20 til å lese en bok. Enten for seg selv eller høyt for andre. Bokåret 2019 feirer boka og lesing i anledning at det er 500 år siden Norges første trykte bøker og at Norge er hovedland på bokmessa i Frankfurt. Interesserte kan melde seg på i gruppa på Facebook.

  • Furuholmen med ny utstilling

    Magne Furuholmen takket nylig nei til gjenvalg som styreleder for Festspillene i Bergen, fordi han ønsket å vie mer tid til egen kunst. 1. juni åpner han stor separatutstilling. Utstillingen «Ignis» i Telemarksgalleriet på Notodden viser et omfattende utvalg nye verk innen grafikk og skulptur – blant annet en stor installasjon med skulpturer i steingods.

    Magne Furuholmen
    Foto: Janne Aateigen / NRK