Hopp til innhold

Kon-Tiki ekspedisjonen

Thor Heyerdahls legendariske havseilas er blitt behørig omtalt i bøker, i filmer - og presenteres nå som emne i Kvitt eller dobbelt!

Kon-Tiki
Foto: NRK

Kon-Tiki ekspedisjonen i 1947 var en stor suksess. Et mannskap på seks klarte å seile over Stillehavet på en flåte laget av balsatømmer.

Thor Heyerdahl ville bevise at mennesker kan ha kommet til Polynesia fra Sør-Amerika, og ikke Asia, slik vitenskapsfolk mente.

Båten Kon-Tiki var en nøyaktig kopi av inkaindianernes balsaflåter, og i løpet av 101 døgn drev flåten med vær og vind over det åpne Stillehavet, før den tilslutt strandet på atollen Raroia.

Les mer om Kon-Tiki på Wikipedia

Olav Heyerdahl

Thor Heyerdahls barnebarn, Olav

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Fagdommeren

Olav Heyerdahl er Thor Heyerdahls barnebarn, og er utdannet tømrer og bygningsingeniør.

I 2006 la han ut på Tangaroa-ekspedisjonen, en overfart over Stillehavet med en flåte lik Kon-Tiki, slik hans farfar gjorde nesten 60 år før ham. Eneste forskjell var at Tangaroa hadde utbedret styringsmekanismen og derfor brukte kortere tid enn Kon-Tiki. Olav hadde ansvar for bygging og vedlikehold av flåten på ekspedisjonen.

Kandidaten

Signe Olsbø bor på Løvenstad utenfor Lillestrøm sammen med mor, far og tre søsken. Når vi spør Signe hva hun kunne tenkt seg å bruke de eventuelle premiepengene på, svarer hun en tur til Polynesia – med fly! Flåteturen kan altså Heyerdahl ha for seg selv.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.