Kon-Tiki ekspedisjonen

Thor Heyerdahls legendariske havseilas er blitt behørig omtalt i bøker, i filmer - og presenteres nå som emne i Kvitt eller dobbelt!

Kon-Tiki
Foto: NRK

Kon-Tiki ekspedisjonen i 1947 var en stor suksess. Et mannskap på seks klarte å seile over Stillehavet på en flåte laget av balsatømmer.

Thor Heyerdahl ville bevise at mennesker kan ha kommet til Polynesia fra Sør-Amerika, og ikke Asia, slik vitenskapsfolk mente.

Båten Kon-Tiki var en nøyaktig kopi av inkaindianernes balsaflåter, og i løpet av 101 døgn drev flåten med vær og vind over det åpne Stillehavet, før den tilslutt strandet på atollen Raroia.

Les mer om Kon-Tiki på Wikipedia

Olav Heyerdahl

Thor Heyerdahls barnebarn, Olav

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Fagdommeren

Olav Heyerdahl er Thor Heyerdahls barnebarn, og er utdannet tømrer og bygningsingeniør.

I 2006 la han ut på Tangaroa-ekspedisjonen, en overfart over Stillehavet med en flåte lik Kon-Tiki, slik hans farfar gjorde nesten 60 år før ham. Eneste forskjell var at Tangaroa hadde utbedret styringsmekanismen og derfor brukte kortere tid enn Kon-Tiki. Olav hadde ansvar for bygging og vedlikehold av flåten på ekspedisjonen.

Kandidaten

Signe Olsbø bor på Løvenstad utenfor Lillestrøm sammen med mor, far og tre søsken. Når vi spør Signe hva hun kunne tenkt seg å bruke de eventuelle premiepengene på, svarer hun en tur til Polynesia – med fly! Flåteturen kan altså Heyerdahl ha for seg selv.

Kulturstrøm

 • Phil Spector er død

  Musikkprodusenten Phil Spector er død, 81 år gammel. Det melder TMZ. Amerikaneren sonet en fengselsstraff for drap med en minstetid på 19 år for å ha drept skuespilleren Lana Clarkson i 2003.

  Phil Spector
  Foto: Pool / REUTERS
 • Statsministeren helsar kongeparet

  I dag har kong Harald og dronning Sonja vore kongepar i 30 år. Statsministeren helsar paret, og kallar dei eit fast punkt i ei verd av uro og konfliktar.

  Laster Twitter-innhold