Jo Nesbø nådde ikke opp

Nesbø var nominert til den prestisjetunge amerikanske krimprisen «Edgar Allan Poe Award » med romanen «Sorgenfri», som på engelsk har fått tittelen «Nemesis».

Jo Nesbø

Jo Nesbø

Foto: Jon Anton Brekne / NRK

Det var John Hart som vant med romanen «The Last Child».

Vinneren ble offentliggjort under en stor bankett i New York, natt til i dag. Den amerikanske krimprisen «Edgar Allan Poe Award » kårer den beste krimboken, i klassene roman, debutant, dokumentar og novelle.

Prisen regnes som den mest prestisjefylte innen krimsjangeren. Nesbø kjempet mot tre amerikanere, en sør-afrikansk forfatter.

Les: Nominert til amerikansk krimpris

«Sorgenfri» er Nesbøs fjerde bok i rekken, om politietterforskeren Harry Hole.

Den populære forfatteren har en svært variert fortid som både finansmann, fotballspiller og frontfigur og låtskriver i bandet Di Derre. Det var nærmest en tilfeldighet at han begynte med å skrive krimbøker.

Jo Nesbø har i alt gitt ut åtte bøker om krimhelten, og det hele startet med «Flaggermusmannen», som ble utgitt i 1997. Den ble klekket ut under en flyreise til Australia, og sendt til forlaget under pseudonym.

Romanen har siden blitt belønnet med både Rivertonprisen og Glassnøkkelen.

Knuste Ragde

Jo Nesbø har solgt i alt rundt 2,5 millioner bøker. Han er for tiden mestselgende krimforfatter her i landet, hvor han har solgt hele 1,5 millioner eksemplarer. De siste årene har Nesbø toppet salgslistene med bøkene om politimannen Harry Hole fra St. Hanshaugen i Oslo.

Ifølge skattelistene var det Jo Nesbø som tjente mest av de norske forfatterne. I høst knuste han forfatterkollega Anne B. Ragdes toppplassering på listen over forfattere med mest inntekt.

Kulturstrøm

  • Sperrer kinesisk Twitter-konto

    Twitter har sperret kontoen til Kinas ambassade i USA etter publisering av et innlegg som forsvarer behandlingen av uigurer i Xinjiang der Kina er anklaget for grove menneskerettsbrudd. Meldingen er skjult men ikke fjernet, skriver Bloomberg.

  • Følg innsettingsfesten for Biden

    President Joe Biden og visepresident Kamala Harris skal begge tale på innsettingsfeiringen i Washington DC. Programleder er Tom Hanks. En rekke artister bidrar, blant andre Bruce Springsteen, Justin Timberlake, Yo-Yo Ma, Foo Fighters og Bon Jovi.

    President Biden og visepresident Harris skal tale på en virtuell innsettingsfeiring i Det hvite hus. Programleder er Tom Hanks.