Jo Nesbø

Han skulket skolen for å bli fotballproff, men endte opp som popstjerne og forfatter. Jo Nesbø er gjest i Stjerneklart.

Jo Nesbø sliter med stemmen.
Foto: Erlend Aas / Scanpix

Hør: Stjerneklart med Jo Nesbø

Jo Nesbø ble født 29. mars 1960 i Oslo, men familien flyttet til Molde der Jo vokste opp. Mora hans var bibliotekar og faren hans var også glad i å lese, så Jo fikk tidlig interesse for litteratur og gode historier.

Tvunget til å bli Tottenham-supporter

Eldste bror i familien tvang begge småbrødrene til å bli Tottenham-tilhengere, og det førte til at Jo skulket skolen for å bli fotballproff for Tottenham. Det ble debut for Molde som 17-åring, men så røyk kårsbåndene i begge knærne, og både en proffkarriere og en videre utdannelse var blokkert, det siste på grunn av dårlige eksamensresultater fra gymnaset.

Jo reiste i militærtjeneste i Nord-Norge og tok nye eksamener med toppkarakterer. Så bar det til Norges Handelshøgskole i Bergen der han var med å starte bandet "De Tusen Hjem" som spilte "industriell støyrock". Siden coverlåtene de spilte hadde så dårlige tekster, begynte Jo å skrive låter selv. Etter endte studier flyttet han hjem til Oslo, begynte som aksjemegler, kjedet seg og skrev låter.

Platekontrakt med "De Derre"

Jo Nesbø startet et nytt band, "Di Derre", fikk platekontrakt og var popstjerne. Deres andre album, "Jente & sånn", som kom ut i 1994, ble det mestselgende album på lang tid i Norge.

Jo Nesbø i konsert

Jo Nesbø.

Foto: NRK

Prisbelønnet forfatter

Kombinasajonen mellom popstjerne og aksjemegler ble for tøff, og Jo ba om permisjon og reiste til Sydney. En reisebeskrivelse han hadde tenkt å skrive ble til kriminalromanen "Flaggermusmannen" som kom ut i 1997 og brakte ham både Rivertonprisen og Glassnøkkelen, for henholdsvis beste norske kriminalroman og beste skandinaviske kriminalroman. Boka var egentlig skrevet under psevdonymet "Kim Erik Lokker" for at Jo Nesbø mente han hadde et kjent pop-navn, men den kom ut under hans eget.

Siden har det blitt ytterligere 6 kriminalromaner med den uortodokse og forfyllede politietterforskeren "Harry Hole". Den siste i rekken, "Snømannen", som kom sist sommer, er Norges fortest-selgende roman noensinne med 160.000 eksemplarer bare den første uka etter utgivelsen.

Jo har gitt ut i alt 5 album med Di Derre og ett soloalbum som kom i 2001. Han har fått en rekke priser og utmerkelser, blant annet kåret Nitimen romanen "Rødstrupe" til tidenes beste norske kriminalroman i 2004.

Hør: Stjerneklart med Jo Nesbø

Stjerneklart NRK P1

Kulturstrøm

 • Slår tilbake etter #MeToo-anklager

  Ett år etter at #MeToo snudde Hollywood på hodet, måtte News Corp i dag møte Geoffrey Rush i retten i Australia. Den australske skuespilleren saksøker mediehuset for ærekrenkelser. – Det har vært de 11 verste månedene i mitt liv, sier skuespilleren Geoffrey Rush.

 • Åpen om narkotikamisbruk

  I podkasten «Mandag hele året» om DumDum Boys er programleder Espen Thoresen åpen om sitt eget dopmisbruk når han intervjuer vokalist Kjartan Kristiansen. – Det ville vært urettferdig hvis Kjartan skulle stått igjen alene som misbruker, sier han til Spillerom på NRK Radio. – Jeg var ikke like langt ute som Kjartan, men jeg var også en misbruker. Dette er en subjektiv dokumentar, da må jeg bli med og ta støyten. I rettferdighetens navn.

  Espen Thoresen
  Foto: Marte Solbakken
 • Sekser til Le bureau sesong 4

  Franske «Le bureau» fortsetter å være en av tidenes beste spionserier. Det mener NRK P3's anmelder Sigurd Vik, som har sett episode 1–3. Serien har høstet mye ros for sin blanding av spenning og troverdighet. Fjerde sesong har première i morgen, 23. oktober, på NRK TV. Den vil bli sendt to episoder om gangen, tett på publiseringen i Frankrike.

  Mathieu Kassovitz som agenten Malotru
  Foto: NRK/TOP THE OLIGARCHS PRODUCTIONS / CANAL+