Jo Nesbø

Han skulket skolen for å bli fotballproff, men endte opp som popstjerne og forfatter. Jo Nesbø er gjest i Stjerneklart.

Jo Nesbø sliter med stemmen.
Foto: Erlend Aas / Scanpix

Hør: Stjerneklart med Jo Nesbø

Jo Nesbø ble født 29. mars 1960 i Oslo, men familien flyttet til Molde der Jo vokste opp. Mora hans var bibliotekar og faren hans var også glad i å lese, så Jo fikk tidlig interesse for litteratur og gode historier.

Tvunget til å bli Tottenham-supporter

Eldste bror i familien tvang begge småbrødrene til å bli Tottenham-tilhengere, og det førte til at Jo skulket skolen for å bli fotballproff for Tottenham. Det ble debut for Molde som 17-åring, men så røyk kårsbåndene i begge knærne, og både en proffkarriere og en videre utdannelse var blokkert, det siste på grunn av dårlige eksamensresultater fra gymnaset.

Jo reiste i militærtjeneste i Nord-Norge og tok nye eksamener med toppkarakterer. Så bar det til Norges Handelshøgskole i Bergen der han var med å starte bandet "De Tusen Hjem" som spilte "industriell støyrock". Siden coverlåtene de spilte hadde så dårlige tekster, begynte Jo å skrive låter selv. Etter endte studier flyttet han hjem til Oslo, begynte som aksjemegler, kjedet seg og skrev låter.

Platekontrakt med "De Derre"

Jo Nesbø startet et nytt band, "Di Derre", fikk platekontrakt og var popstjerne. Deres andre album, "Jente & sånn", som kom ut i 1994, ble det mestselgende album på lang tid i Norge.

Jo Nesbø i konsert

Jo Nesbø.

Foto: NRK

Prisbelønnet forfatter

Kombinasajonen mellom popstjerne og aksjemegler ble for tøff, og Jo ba om permisjon og reiste til Sydney. En reisebeskrivelse han hadde tenkt å skrive ble til kriminalromanen "Flaggermusmannen" som kom ut i 1997 og brakte ham både Rivertonprisen og Glassnøkkelen, for henholdsvis beste norske kriminalroman og beste skandinaviske kriminalroman. Boka var egentlig skrevet under psevdonymet "Kim Erik Lokker" for at Jo Nesbø mente han hadde et kjent pop-navn, men den kom ut under hans eget.

Siden har det blitt ytterligere 6 kriminalromaner med den uortodokse og forfyllede politietterforskeren "Harry Hole". Den siste i rekken, "Snømannen", som kom sist sommer, er Norges fortest-selgende roman noensinne med 160.000 eksemplarer bare den første uka etter utgivelsen.

Jo har gitt ut i alt 5 album med Di Derre og ett soloalbum som kom i 2001. Han har fått en rekke priser og utmerkelser, blant annet kåret Nitimen romanen "Rødstrupe" til tidenes beste norske kriminalroman i 2004.

Hør: Stjerneklart med Jo Nesbø

Stjerneklart NRK P1

Kulturstrøm

 • Julefenomenet fra Grünerløkka

  97 år gamle Alf Folmers debutvideo med julesangen «Jul på Løkka» har fått 30.000 visninger etter at den ble lagt ut på Facebook tirsdag kveld. Forfatter og forlegger Håvard Mossige har skrevet teksten.

  Jul på Løkka! God Jul! Del gjerne videre! Husk å trykke på HD knappen!

  Publisert av Alf Folmer Tirsdag 11. desember 2018
 • Fete riff og rocka jazz

  Hedvig Mollestad Trio er ute med sitt sjette album, «Smells Funny». Albumet har fått gode kritikker, selv om anmelderne er litt usikre på om de skal kalle det rocka jazz eller jazza rock. Nylig spilte de live i NRK Spillerom. Skru på lyden og unn deg en smakebit. Hele radioinnslaget hører du her.

 • Slik var kunståret 2018

  Maleriet av Sylvi Listhaug «Making a Martyr» er en av kunstverkene NRKs kunstkritiker Mona Pahle Bjerke trekker fram i sin oppsummering av hva som har skapt debatt og preget kunståret 2018. Mens utstillingen «Månen» på museet for moderne kunst utenfor København, Louisiana, er årets høydepunkt for NRKs kritiker, representerer det midlertidige 22. juli-minnesmerket den største skuffelsen.Bjerke beskriver minnesmerket som et dusjkabinett. Hele oppsummeringen av kunståret hører du her i Studio2 på P2.

  Maleri av Sylvi Listhaug i Studentkollektiv